Fødevareøkonomisk Institut | |||||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||||
Varighed | 1 semester | ||||||||||||
Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus Bachelorkursus for JØ-studerende | ||||||||||||
Eksamen | skriftlig prøve uden hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur Eksamensdatoer: | ||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 2 timer ugentligt | ||||||||||||
Blokplacering | E2, efterår Mandag 15-17 eller torsdag 13-15 | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 096811 Introduktion til jordbrugspolitik 015311 Matematisk grundkursus 096611 Introduktion til driftsøkonomi | ||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||
Det er kursets målsætning at lære de studerende at formulere og optimere de økonomiske problemer, der er knyttet til en (jordbrugs)virksomheds løbende produktion. | |||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
Kurset bygger på den generelle produktions- og omkostningsteori og sigter på at udlede kriterier, der kan danne grundlag for at vejlede virksomheder i deres økonomiske dispositioner i den løbende produktion. Teorien er generel, men der vil i vid udstrækning blive anvendt eksempler fra jordbrugs- og fødevaresektoren. Kurset omfatter følgende hovedemner: Produktions- og omkostningsteori og teoriens relation til jordbrugsproduktionens særkende. Optimal anvendelse af produktionsfaktorer, og økonomiske principper for kombination af flere produktionsfaktorer og flere produkter. Optimering af produktion under forskellige markedsformer. Optimering af ressourceanvendelse og produktionsfaktorer under forskellige markedsformer. Optimering af ressourceanvendelse og produktion over tid. Størrelsesøkonomiske fordele og ulemper. Anvendelse af Lineær Programmering (LP) til optimering af ressource-anvendelse og produktion. Planlægning og beslutningstagen under usikkerhed (be-slutningsteori). Efter gennemførelsen af kurset vil den studerende være i stand til at forstå og anvende grundlæggende produktionsøkonomiske modeller og principper til optimering af faktor- og produktkombinationer i virksomhedens produktion. Endvidere vil den studerende have kendskab til de aktuelle indkomstforhold i landbruget og gartnerierhvervet. Dette kursus henvender sig såvel til studerende, der ønsker at specialisere sig i økonomi, som til studerende, der ud over kurset Introduktion til driftsøkonomi ønsker en lidt mere omfattende behandling af økonomiske problemstillinger knyttet til optimering af produktionen på en (jordbrugs)virksomhed. Viden om de produktionsøkonomiske sammenhænge er vigtig for alle kandidater, uanset om der sigtes på et job inden for private virksomheder, erhvervsorganisationer, centraladministrationen, politik, forskning eller rådgivning. Kurset indgår som en forudsætning for det videregående kursus i produktionsøkonomi. | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
Under forelæsningerne gives en grundlæggende indføring i de produktionsøkonomiske metoder og problemstillinger indenfor jordbruget, mens der under øvelserne vil blive lagt vægt på anvendelsen af teorien på konkrete problemstillinger fra jordbruget og fødevaresektoren. Øvelserne vil være baseret på gruppeøvelser og -diskussioner. | |||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||
Rasmussen, Svend (2002): Produktionsøkonomi. Forlaget Biofolia, København. Supplerende litteratur: Debertin, David L. (1986): Agricultural Production Economics, 366 sider Beattie, Bruce R. & Taylor, C. Robert (1985): The Economics of Production Doll, John P. & Orazem, Frank (1984): Production Economics. Theory with applications | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Svend Rasmussen, sr@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Produktion og Teknologi, Tlf: 35332266 | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn NSN | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||