Institute of Food and Resource Economics | |||||||||||||
Earliest Possible Year | |||||||||||||
Duration | 1 semester | ||||||||||||
Credits | 6 (ECTS) | ||||||||||||
Course Level | Joint BSc and MSc Bachelorkursus for JØ-studerende | ||||||||||||
Examination | written examination No aid allowed Description of Examination: 13-point scale, internal examiner Dates of Exam: | ||||||||||||
Organisation of Teaching | Forelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 2 timer ugentligt | ||||||||||||
Block Placement | E2, efterår Mandag 15-17 eller torsdag 13-15 | ||||||||||||
Teaching Language | Danish | ||||||||||||
Optional Prerequisites | 096811 Introduction to Agricultural Policy 015311 Mathematics, basic course 096611 Introduction to Managerial Economics | ||||||||||||
Course Objectives | |||||||||||||
Det er kursets målsætning at lære de studerende at formulere og optimere de økonomiske problemer, der er knyttet til en (jordbrugs)virksomheds løbende produktion. | |||||||||||||
Course Contents | |||||||||||||
Kurset bygger på den generelle produktions- og omkostningsteori og sigter på at udlede kriterier, der kan danne grundlag for at vejlede virksomheder i deres økonomiske dispositioner i den løbende produktion. Teorien er generel, men der vil i vid udstrækning blive anvendt eksempler fra jordbrugs- og fødevaresektoren. Kurset omfatter følgende hovedemner: Produktions- og omkostningsteori og teoriens relation til jordbrugsproduktionens særkende. Optimal anvendelse af produktionsfaktorer, og økonomiske principper for kombination af flere produktionsfaktorer og flere produkter. Optimering af produktion under forskellige markedsformer. Optimering af ressourceanvendelse og produktionsfaktorer under forskellige markedsformer. Optimering af ressourceanvendelse og produktion over tid. Størrelsesøkonomiske fordele og ulemper. Anvendelse af Lineær Programmering (LP) til optimering af ressource-anvendelse og produktion. Planlægning og beslutningstagen under usikkerhed (be-slutningsteori). Efter gennemførelsen af kurset vil den studerende være i stand til at forstå og anvende grundlæggende produktionsøkonomiske modeller og principper til optimering af faktor- og produktkombinationer i virksomhedens produktion. Endvidere vil den studerende have kendskab til de aktuelle indkomstforhold i landbruget og gartnerierhvervet. Dette kursus henvender sig såvel til studerende, der ønsker at specialisere sig i økonomi, som til studerende, der ud over kurset Introduktion til driftsøkonomi ønsker en lidt mere omfattende behandling af økonomiske problemstillinger knyttet til optimering af produktionen på en (jordbrugs)virksomhed. Viden om de produktionsøkonomiske sammenhænge er vigtig for alle kandidater, uanset om der sigtes på et job inden for private virksomheder, erhvervsorganisationer, centraladministrationen, politik, forskning eller rådgivning. Kurset indgår som en forudsætning for det videregående kursus i produktionsøkonomi. | |||||||||||||
Teaching And Learning Methods | |||||||||||||
Under forelæsningerne gives en grundlæggende indføring i de produktionsøkonomiske metoder og problemstillinger indenfor jordbruget, mens der under øvelserne vil blive lagt vægt på anvendelsen af teorien på konkrete problemstillinger fra jordbruget og fødevaresektoren. Øvelserne vil være baseret på gruppeøvelser og -diskussioner. | |||||||||||||
Course Litterature | |||||||||||||
Rasmussen, Svend (2002): Produktionsøkonomi. Forlaget Biofolia, København. Supplerende litteratur: Debertin, David L. (1986): Agricultural Production Economics, 366 sider Beattie, Bruce R. & Taylor, C. Robert (1985): The Economics of Production Doll, John P. & Orazem, Frank (1984): Production Economics. Theory with applications | |||||||||||||
Course Coordinator | |||||||||||||
Svend Rasmussen, sr@life.ku.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Division, Phone: 35332266 | |||||||||||||
Study Board | |||||||||||||
Study Committee NSN | |||||||||||||
Course Scope | |||||||||||||
| |||||||||||||