095332 Operationsøkonomi

Detaljer
Fødevareøkonomisk Institut
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenskriftlig prøve


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 2 timer pr uge
 
BlokplaceringE7, efterår
Tirsdag 13-15

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger095329 
015338 Optimeringsmetoder
010611 Statistisk grundkursus
 
Kursets målsætning
Kursets formål er at lære de studerende at anvende mere formelle og i hvert fald strukturerede metoder til formulering, analyse og løsning af reelle økonomiske problemstillinger, specielt driftsøkonomiske problemstillinger. I kurset gennemgås en række udvidelser af den simple rationelle ideal model for beslutningstagning, som anvendes i de fleste økonomiske kurser.
 
Kursusindhold
I kurset gennemgås, hvorledes man kan håndtere flere konfliktende interesser hos en beslutningstager (MCDM) og mellem beslutningstagere (spil og social choice teori). Vi ser også på, hvorledes man kan håndtere usikkerhed og risiko og hvorledes der kan tages hensyn til, at de fleste beslutninger har både kort- og langsigtede konsekvenser.

Den almene (drifts)økonomiske teori, som bl.a. gennemgås i kurserne Produktionsøkonomi og Investering og finansiering, anviser generelle kriterier og principper for virksomheders optimering. Nærværende kursus er en naturlig videreførelse af disse kurser. Det behandler, hvorledes man kan tage mere hensyn til virkelighedens kompleksitet, herunder manglen på et perfekt kendskab til mål og midler, i en konkret situation. Samtidigt søger kurset at nå frem til operationelle metoder til formulering og løsning af de identificerede problemer. De modeller, som gennemgås, kan også anvendes til beskrivelse af producenters, forbrugeres og myndigheders adfærd. Herved indgår kurset som grundlag for bl.a. kurset Produktionsøkonomisk modellering og analyse på kandidatuddannelsen. Kurset har en selvstændig anvendelsesorienteret værdi for studerende, der efter uddannelsen involveres i driftsøkonomiske udviklings- og forskningsopgaver, ligesom det giver en struktureret tilgang til løsning af komplicerede praktiske problemstillinger i fx rådgivningen.
 
Undervisningsform
Gennemgang af modellernes formulering og mulige anvendelsesområder vil ske ved forelæsninger. Træning i formulering og anvendelse på forenklede problemstillinger vil ske i form af øvelser, hvor der også må påregnes en vis indsats ud over de skemalagte øvelsestimer.
 
Litteraturhenvisninger
Der anvendes uddrag af Bogetoft, P. and P.Pruzan, "Planning with Multiple Criteria", Copenhagen Business School Press, 1997.
Hazell, P.B.R. and R.D.Norton, "Mathematical Programming for Economic Analyses in Agriculture", MacMillan Publishing Company, New York, 1986. DEL1. Optrykt af Jordbrugsforlaget.
Gibbons, R., "A Primer in Game Theory ", Prentice Hall, New York, 1992. Desuden anvedes supplerende noter, herunder: Bogetoft, P., "Beslutningsteori", pp. 68-75 i Kronborg e.a (eds.), "Erhvervsøkonomi-Matematik", Samfundslitteratur, 1995. Bogetoft, P., "Produktivitetsanalyse v.hj.a. LP", pp. 1-28, Gymnasieskolernes Matematiklærerforening, 1993.
Lassen, M.J, "Introduktion til statistisk beslutningsteori", KVL, 1994. Rasmussen, S., "Dynamisk Programmering - Deterministisk", pp. 214-249 i Noter til forelæsninger i Operationsøkonomi, 1993.
 
Kursusansvarlig
Peter Bogetoft, pb@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Produktion og Teknologi, Tlf: 35332282
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger42
teoretiske øvelser28
forberedelse70
eksamen40

180