096611 Introduktion til driftsøkonomi

Detaljer
Fødevareøkonomisk Institut
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi9 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
Bachelorkursus for JØ og S
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, ekstern censur

Eksamensdatoer:

Vægtning: 60%



Beskrivelse af eksamen:
Vægtning: 40%
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 2 timer ugentligt
 
BlokplaceringE5, efterår
Torsdag 15-17 eller fredag 13-15 eller evt. tirsdag 13-15

 
UndervisningssprogDansk
 
Kursets målsætning
Det er målet at gøre de studerende fortrolige med de økonomiske problemstillinger forbundet med en virksomheds drift, og at give en introduktion til grundlæggende økonomiske principper for optimering af en virksomheds drift. Der gives introduktion til metoder og principper for opgørelse af en virksomheds regnskab på et sådant niveau, at man forstår regnskabets funktion som en økonomisk model af virksomheden. Der bliver lagt særlig vægt på virksomheder i jordbrugs- og fødevaresektoren
 
Kursusindhold
Kurset omfatter følgende hovedemner: Virksomheden som økonomisk enhed (agent). Beskrivelse af jordbrugsvirksomheden som et system, og som en del af den samlede fødevarekæde, Introduktion til regnskab, herunder centrale begreber vedrørende opgørelse af en virksomheds overskud, fortolkning af en virksomheds status, det dobbelte bogholderis princip og vurderingsprincipper. Jord-brugsproduktionens særkende. Produktionsfunktionen og dens relation til omkostninger og omkostningsfunktionen. Optimal anvendelse af produktionsfaktorer, og økonomiske principper for kombination af flere produktionsfaktorer. Omkostningsbegreber. Optimering af produktion under alternative markedsformer. Afsætning af en virksomheds produkter. Introduktion til en virksomheds drift over tid. Rentesregning og diskontering. Budgettering og planlægning. Aktuelle økonomiske forhold i jordbrugs- og fødevaresektoren. Introduktion til videregående kurser.

Efter gennemførelse af kurset vil den studerende være i stand til at betragte virksomheden som en økonomisk enhed og vil have forståelse for de økonomiske problemer, der er forbundet med en virksomheds drift. Den studerende vil forstå principperne for opgørelse af en virksomheds regnskab, og være i stand til at fortolke og anvende regnskabsdata i bearbejdet form. Den studerende vil også være i stand til at forstå og anvende grundlæggende produktionsøkonomiske modeller og principper til optimering af faktor- og produktkombinationer i virksomhedens løbende produktion, og vil have forståelse for prisdannelse i forbindelse med afsætning af virksomhedens produkter. Endvidere vil den studerende have kendskab til de aktuelle økonomiske forhold i landbruget og gartnerierhvervet.
Dette grundlæggende kursus i driftsøkonomi/produktionsøkonomi henvender sig til alle studerende på KVL. For JØ-studerende (og andre, der ønsker at læse flere økonomikurser) er der tale om et centralt forudsætningskursus, som også giver introduktion til indholdet af efterfølgende kurser. For studerende på andre studieretninger fungerer kurset som introduktionskursus i virksomhedsøkonomi. Viden om de produktionsøkonomiske sammenhænge er vigtig for alle kandidater, uanset om der sigtes på et job inden for private virksomheder, erhvervsorganisationer, centraladministrationen, politik, forskning eller rådgivning.
 
Undervisningsform
Under forelæsningerne gives en indføring i den produktionsøkonomiske teori og en indføring i de driftsøkonomiske problemstillinger. Under øvelserne arbejder de studerende under vejledning med at anvende teori og metode på konkrete problemstillinger fra jordbrugs- og fødevaresektoren.
 
Litteraturhenvisninger
Lynggaard, Peter (2001): Driftsøkonomi. Handelshøjskolens forlag. 5. udgave.
Christensen, John, Ole Christensen, Steffen Jørgensen og Mogens Nielsen (2001): Omkostningsteori og regnskab. Odense uni-versitetsforlag.
Qvist, F. (1998): Regnskabsvæsen og Økonomisk Styring 2. Økonomisk Sektion, Landbohøjskolen.

Supplerende litteratur:
Casavant, K.L., C.L Infanger, and D.E. Bridges (1999): Agricultural Economics and Management. Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey.
Ronald, D.K. and W.M. Edwards (1999): Farm Management. Fourth edition. WCB/McGraw-Hill
 
Kursusansvarlig
Svend Rasmussen, sr@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Produktion og Teknologi, Tlf: 35332266
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger42
teoretiske øvelser28
vejledning14
forberedelse100
50
36

270