096811 Introduktion til jordbrugspolitik

Detaljer
Fødevareøkonomisk Institut
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi9 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
Bachelorkursus for JØ-studerende
 
Eksamenløbende evaluering af øvelseskursus


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:

Vægtning: 1/2



Beskrivelse af eksamen:
Vægtning: 1/2
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 2 timer ugentligt
 
BlokplaceringF3, forår

F6, forår
Mandag 13-15 I F6 undervises kun tirsdag og i F3 undervises kun torsdag

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger096711 
 
Kursets målsætning
Kursets formål er med baggrund i de særlige sektorøkonomiske forhold i erhvervet at give en indføring i jordbrugets organisatoriske, erhvervspolitiske og socioøkonomiske forhold og problemer, såvel nationalt som internationalt, herunder jordbrugets forhold til de øvrige erhverv og samfund som helhed.
 
Kursusindhold
Kursets centrale problemstillinger er:1. Jordbrugspolitikkens placering i den økonomiske politik.2. Baggrunden for jordbrugets særlige sektorøkonomiske forhold.3. Udviklingen inden for dansk jordbrug som erhverv med de hertil hørende institutioner, organisationer og lovgivningsmæssige foranstaltninger.4. Den strukturelle og organisationsmæssige udvikling inden for jordbrugets og fødevaresektorens virksomheder.5. Den tekniske og produktionsmæssige samt økonomiske og politiske udvikling inden for dansk jordbrug, herunder også den produkt-, forsynings- og afsætningsmæssige udvikling.6. Jordbrugs- og fødevaresektorens betydning for og påvirkning af det øvrige samfund, herunder ikke alene den økonomiske og beskæftigelsesmæssige, men også forbindelsen til miljøet, landdistrikterne og lokalsamfundet, arealplanlægningen, følgebeskæftigelsen, fødevareforsyningen og -sikkerheden.7. Baggrund for og udviklingen i jordbrugspolitikken efter anden verdenskrig i Vesteuropa, herunder også hovedtrækkene i den produktions- og afsætningsmæssige udvikling i gamle, nye og evt. kommende EU-lande.8. Opbygningen af den fælles jordbrugspolitik i EU, herunder pris- og markedspolitikken (markedsordningerne for de enkelte varer) samt strukturpolitikken, og udviklingen i jordbrugspolitikken ved revision/tilpasning af de enkelte markedsordninger samt større reformer af jordbrugspolitikken, herunder specielt MacSharry og Agenda 2000-reformen.9. Udviklingen i de internationale organisationer og dets betydning for jordbrugspolitikken, herunder specielt OECD og WTO.10. Jordbrugets økonomiske og politiske forhold i en række lande, herunder USA, Canada, Australien, New Zealand og Japan.
 
Undervisningsform
Undervisningen omfatter temaforelæsninger samt øvelser i ikke-tematisk pensum. I temaforelæsninger behandles en række centrale og aktuelle emner i pensum mere dybtgående. I øvelserne behandles det pensumstof, der ligger uden for temaforelæsninger i form af gruppearbejde omkring opgaver i ikke-tematisk pensum. Desuden arbejder de studerende med opgaveløsning eller -besvarelse med tidligere eksamensspørgsmål som eksempler. Undervisningen suppleres med gæsteforelæsninger og studiebesøg til konkret belysning af aktuelle problemstillinger.
 
Litteraturhenvisninger
Karsten Kyed & C.C. Thomsen, Noter til forelæsninger i jordbrugspolitik 1, bind III. Jordbrugsforlaget 1994.Karsten Kyed: Dansk jordbrug som erhverv - i det 20. århundrede, DSR Forlag, Frederiksberg 2000.Karsten Kyed: Den produktionstekniske udvikling - i det 20. århundrede, DSR Forlag, Frederiksberg 2002.Karsten Kyed: Udviklingen i Økonomi og jordbrugspolitik I - i det 20. århundrede, Samfundslitteratur, Frederiksberg 2003.Niels Kærgård, Jordbrugspolitik - når økonomi, politik og jordbrug går op i en højere enhed? Nationaløkonomisk Tidsskrift 131. årgang, 1993.Aage Walter-Jørgensen og Trine Vig Jensen: The CAP and the international trade negotiations. Rapport nr. 123, SJFI, 2001.De danske Landboforeninger "Landøkonomisk oversigt" (Nyeste årgang).Henning Otte Hansen: Landbrug i et moderne samfund. København 2001.
 
Kursusansvarlig
Henrik Zobbe, hz@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Direktion, Tlf: 35336810
Niels Kærgård, nik@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for International Økonomi og Politik, Tlf: 35332264
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger42
teoretiske øvelser28
forberedelse140
eksamen60

270