098013 Environmental Cost-Benefit Analysis

Details
Institute of Food and Resource Economics
Earliest Possible Year
Duration1 semester
 
Credits6 (ECTS)
Course LevelMSc
 
Examinationevaluation of project report


Aid allowed

Description of Examination: pass/fail, internal examiner

Samt 80 % fremmøde
 
Organisation of Teaching
 
Block Placement3-ugers kursus januar
 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites095761 Advanced Environmental Economics
095328 Investment and Finance
095328 kan erstattes af 095321 (nedlagt)
 
Course Objectives
Kurset henvender sig til studerende, der gennem tidligere kursusarbejde har erhvervet sig et solidt kendskab til miljø- og velfærdsøkonomisk teori. Hovedformålet er at give deltagerne mulighed for at anvende miljøøkonomisk teori i praksis gennem cost-benefit analyser af konkrete miljø- og naturpolitiske problemstillinger.
 
Course Contents
Cost-benefit analyse er et økonomisk redskab til vurdering af den samfundsmæssige fordelagtighed af projekter, politiske programmer og andre tiltag, der lægger beslag på samfundsmæssige ressourcer. Samfundet anvender i dag betydelige midler på bevarelse og forbedring af miljøet. Det har givet cost-benefit analysen stigende betydning inden for miljøpolitisk udredningsarbejde og projektvurdering. Kurset giver en introduktion til cost-benefit analysens teoretiske og metodemæssige grundlag. Hovedvægten ligger på konkrete analyser af aktuelle miljø- og naturpolitiske problemstillinger.
 
Teaching And Learning Methods
Forelæsningsdelen omfatter en gennemgang af central litteratur om cost-benefit analysens teori og metode. Endvidere præsenteres eksempler på anvendelse af cost-benefit analyse, primært ved eksterne forelæsere fra konsulentfirmaer og ministerielle organer, hvor cost-benefit analyse benyttes. Ud over læsning af den gennemgåede litteratur består de studerendes indsats i opgaveløsning og projektarbejde. Der stilles indledningsvis en række metodeorienterede opgaver. Hovedopgaven er en sammenhængende cost-benefit analyse af en miljøøkonomisk problemstilling. Opgaven fremlægges ved et afslutningsseminar med opponenter.
 
Course Litterature
EPA (U.S. Environmental Protection Agency), (2000): Guidelines for Preparing Economic Analysis, http://yosemite1.epa.gov/ee/epa/eed.nsf/pages/guidelines.

Hanley, N. & Spash, C.L. (1993): Cost-Benefit Analysis and the Environment, Edward Elgar, Aldershot, England.

Johansson, P.-O. (1993): Cost-benefit analysis of environmental change, Cambridge University Press.

Layard, R. & Glaister, S. (Eds.) (1994): Cost-Benefit Analysis, Cambridge University Press. [Introduction: 1-56]
Møller, Fl. et al. (2000): Samfundsøkonomisk vurdering af miljøprojekter, Danmarks Miljøundersøgelser, Miljøstyrelsen og Skov- og Naturstyrelsen.
http://www.dmu.dk/1_viden/2_Publikationer/3_Ovrige/default.asp
 
Course Coordinator
Alex Dubgaard, adu@life.ku.dk, Institute of Food and Resource Economics/Environmental Economics and Rural Development Div., Phone: 35332280
 
Study Board
Study Committee NSN
 
Course Scope
lectures32
practicals20
supervision24
preparation24
project work80

180