Inst. for Veterinær Patobiologi | |||||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||||
Varighed | 1 semester | ||||||||||||
Pointværdi | 3 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Kandidatkursus | ||||||||||||
Eksamen | praktisk-mundtlig eksamen uden hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, ekstern censur Eksamensdatoer: | ||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger: 1 skemamodul (2x35 min.) i 7½ uge fra starten af semesteret Øvelser: 30 timer | ||||||||||||
Blokplacering | Se undervisningsplan for veterinæruddannelsen | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 103528 Fødevare- og miljøhygiejne samt fiskesygdomme 104100 Farmakologi, farmaci og toksikologi 103611 Almindelig patologi 103700 Infektionsmikrobiologi | ||||||||||||
Obligatoriske forudsætninger | 103623 Speciel patologi | ||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||
Kurset er grundlagsskabende for undervisning i og udøvelse af kødkontrol og ante mortem tjeneste. Det er endvidere kompetencegivende i forhold til væsentlige liberale og obligatoriske arbejdsopgaver for praktiserende dyrlæger. Målet er aktuel viden og forståelse inden for fagets delområder med henblik på problemformulering og analyse og efterfølgende opstilling, vurdering og implementering af optimerede løsningsmodeller. | |||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
Undervisningen omfatter produktionens infrastruktur, relevant lovgivning, miljø- og ernæringsbetingede sygdomme, infektionssygdomme og organlidelser hos erhvervsfjerkræ, herunder høns, kalkuner, ænder og gæs. Bekæmpelses- og forebyggelsesstrategier, implementering og kontrol af biosecurity og kvalitetsstyring samt praktisk indøvelse af sektionsteknik, prøveudtagning, problemløsning og vejledning i rådgivning. Der tages udgangspunkt i forhold, der afspejler væsentlige arbejdsopgaver for dyrlæger. | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
Undervisningen omfatter grundlagsskabende forelæsninger og efterfølgende praktiske øvelser, hvor mindre hold indøver sektionsteknik og prøveudtagning ud fra realistiske anamneser. På baggrund af anamnese og objektive fund opstilles løsningsmodeller, der vurderes og skitseres implementeret. Dette omfatter også kødkontrolmæssige aspekter. Et positivt samspil forudsætter aktuel viden og forståelse inden for de grundlæggende fag. Kurset afvikles for 1 hold ad gangen (formiddag). | |||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||
F.Jordan, M.Pattison, D.Alexandra, T.Faragher: Poultry Diseases, 5th edition, 2001 B.W.Calnek et al.: Diseases of Poultry, 10th edition, 1997 C.J.Randall: A Colour Atlas of Diseases and Disorders of the Domestic Fowl and Turkey, 2nd edition, Wolfe Publishing Ltd, London, 1991 C.J.Randall and R.L.Reece: Colour Atlas of Avian Histopathology, 1996 D.E.Swayne et al.: A Laboratory Manual for the Isolation and Identification of Avian Pathogens, 4th Ed., 1998. A.A.A.P., Univ. Pennsylvania | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Magne Bisgaard, mbi@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332718 Jens Peter Christensen, jpc@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332748 | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn V | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||