103569 Food Inspection and Hygiene

Details
Department of Veterinary Pathobiology
Earliest Possible Year
Duration1 semester
 
Credits3 (ECTS)
Course LevelJoint BSc and MSc
veterinærkursus
 
Examinationpractical-written examination


Aid allowed

Description of Examination: pass/fail, external examiner
 
Organisation of Teaching2 uger (9 dage) enten i 10. eller 11. semester
 
Block Placement
Se undervisningsplan for veterinæruddannelsen

 
Teaching LanguageDanish
 
Mandatory Prerequisites103611 General Pathology
103700 Infection Microbiology
103528 Food-/Environmental Hygiene and Fish Diseases
103623 Special Pathology
 
Course Objectives
Undervisningen omfatter praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn, som fastlagt i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris gældende lovgivning på området.
Formålet er at opnå færdigheder og indsigt i praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn, hvilket betinges af, at den studerende har bestået de under forudsætninger nævnte fag før kursus påbegyndes. Den studerende vil herefter kunne indgå i veterinærkontrollens arbejde, såvel på de private, som på de eksportautoriserede virksomheder.
 
Course Contents
Det lovgivningsmæssige grundlag gennemgås.
Den praktiske kødkontrol indøves på slagtegangen (svin/kreatur), ved brug af patologiske/anatomiske præparater samt ved udvidede undersøgelser (efterkontrol), og der lægges desuden vægt på veterinærkontrollens rolle i bekæmpelse af zoonotiske agens i slagtemiljøet.
Under kurset udarbejdes en hygiejnerapport på baggrund af selvstændigt udført hygiejnetilsyn med tilhørende rengøringskontrol.
Rapporten baseres på den for eksportautoriserede slagterier og kødvikrsomheder gældende lovgivning. Endvidere skal der i tilknytning til hygiejnerapporten udarbejdes et kontrolprogram efter HACCP-princippet.
 
Teaching And Learning Methods
Særlige forhold: Fra Slagteriskolen i Roskilde er modtaget meddelelse om, at i h.t. Veterinærdirektoratets bekendtgørelse nr. 317 af 10. juni 1993 skal alle, som håndterer fersk kød, dvs. også deltagere ved kurset i praktisk kødkontrol, underkastes en helbredskontrol med henblik på udstedelse af en helbredsattest. Blanket til helbredsattest kan hentes i Studieforvaltningen. Helbredsattesten kan uden udgift udstedes af KVLs læge Bolette Balslev, Bülowsvej 2 C, tlf. 3322 8071. Attesten skal efterfølgende afleveres til Skoleslagteriet i Roskilde på 1. mødedag.
 
Course Litterature
Der udleveres kursusmateriale ved kursets start.
 
Course Coordinator
Kirsten Jørgensen, kj@life.ku.dk, Department of Veterinary Pathobiology/Section for Microbiology, Phone: 35332770
 
Study Board
Study Committee V
 
Course Scope
practicals55
examination3
theoretical exercises20
practicals12

90