108060 Reproduktion

Detaljer
Inst. for Produktionsdyr og Heste
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
Valgfag
 
Eksamenmundtlig eksamen


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur

Bedømmelse af mundtlig fremlæggelse
 
Rammer for undervisningForelæsninger og demonstrationer
 
Blokplacering3-ugerskursus juni
 
UndervisningssprogDansk
 
Obligatoriske forudsætninger104200 Medicin, kirurgi og reproduktion (teori)
104300 Reproduktion og obstetrik
Medicin, Kirurgi og Reproduktion og fulgt V10 kursus i reproduktion og obstetrik (104300)
 
Begrænset deltagerantalMin. 6 - max. 20
 
Kursets målsætning
Formålet med kurset er at give de studerende et mere omfattende kendskab til basale cellebiologiske og praktisk kliniske aspekter af ægtransplantation og relaterede teknikker på vore husdyr. Det forudsættes, at det obligatoriske kursus i reproduktion er bestået.
 
Kursusindhold
1. Teoretisk del
I den teoretiske del gennemgås østralcyklus endokrinologi hos stimulerede og ikke stimulerede dyr. Den follikelendokrine såvel som follikulogenetiske grundlag for superovulationsprocessen med særlig henblik på kvæg og hest gennemgås. Det endokrinologiske og cellebiologiske grundlag for gamettransport, gametmodning og befrugtning underkastes en gennemgang med særlig henblik på at forstå den manglende befrugtning, som så ofte optræder hos det superovulerede dyr. Superovulationsbehandling gennemgås ligesom faktorer, som påvirker superovulationsbehandlingen (donor og hormon præparater.De veterinærhygiejniske foranstaltninger for donorer omtales. Opsamling af embryoner fra alle vore husdyr beskrives, men der lægges særlig vægt på forholdene hos kvæg. Selektion og synkronisering af recipienter diskuteres nøje, herunder de sundhedsmæssige aspekter. Isolation, identifikation, vurdering og dyrkning af 6-7 dage gamle embryoner, herunder de hygiejniske aspekter, gennemgås ved hjælp af et omfattende billedmateriale fra kvæg, får, hest og svin. Dybfrysning, mikromanipulation (kloning, biopsier, fosterinjektion) og kønsbestemmelse af æg (sæd) ved cytogenetiske metoder og PCR og embryoner omtales med særlig vægt på de praktiske aspekter. In vitro produktion dvs. in vitro modning af oocyter, in vitro fertilisation og in vitro dyrkning af æg og embryoner vil blive demonstreret og endelig vil avlsmæssige og bioetiske aspekter af disse nye bioteknologier i moderne kvæg- og svineavl blive omtalt.
2. Demonstrationer/øvelser
Disse kan omfatte ikke-kirurgisk udskylning, ikke-kirurgisk transplantation og dybfrysning af kvægembryoner. Endvidere ikke-kirurgisk udskylning og transplantation af embryoner på hest, kirurgisk opsamling og transplantation af embryoner fra får/ged og svin, transvaginal ultralydsaspiration af oocyter samt in vitro produktion af embryoner.
3. Eksamen
En række emner inden for reproduktionsbioteknologien vælges ved kursets start, og studerende i hold (1-3 studerende pr. hold) bearbejder et af disse emner ved hjælp af litteraturstudier og fremlægger ved en afsluttende diskussion resultatet af deres arbejde.
 
Undervisningsform
Se kursusindhold
 
Litteraturhenvisninger
Hansen, L. H.: Reproduktionsfunktion og Reproduktions fejl hos svin (DSR)
Jensen, H. Lehn: Reproduktion hos hest (DSR 1994)
Christiansen, I. J.: Reproduktion hos hund og kat (DSR)
Christiansen, I. J.: Reproduktion hos får og ged (DSR)
Christiansen, I. J.: Veterinær obstetrik
Greve, T.: Kvægets reproduktion (DSR 1993)
Greve, T.: Forelæsninger i husdyrforplantning(DSR)
Arthur's Veterinary Reproduction and Obstetrics, 8. udg. af Prof. David E. Noakes et al., June 2001. W.B. Saunders
 
Kursusansvarlig
Mette Helga Schmidt, mhs@life.ku.dk, Institut for Produktionsdyr og Heste/Faggruppe: Veterinær Reproduktion og Obstetrik, Tlf: 35332962
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger40
praktiske øvelser10
forberedelse123
eksamen7

180