115428 Landscape Planning & Design

Details
Forest & Landscape
Earliest Possible Year
Duration2 semesters
 
Credits15 (ECTS)
Course LevelBSc
 
Examinationevaluation of project report


Aid allowed

Description of Examination: 13-point scale, external examiner
 
Organisation of TeachingForrårssemesteret: 1/2 skemamodul pr. uge. Øvelser: 14 timer pr. uge Efterårssemesteret: Øvelser: 7 timer pr. uge
 
Block PlacementEsup, efterår

Fsup, forår
Forår: Forelæsninger torsdag 9.35-10.55 - Øvelser tirsdag, onsdag og torsdag 13-17 samt onsdag 8-10.55 Efterår: tirsdag og fredag 13-16.30

 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites115418 Landscape Design, Introduction
088015 Map Interpretation and Landscape Analysis
115319 History of Garden Architecture
115319 sideløbende
 
Restrictions45, fortrinsvis landskabsarkitektstuderende.
 
Course Objectives
Kursets målsætning er at give den studerende kompetence indenfor den del af landskabsarkitektens arbejde, som består i at udforme friarealer og anskueliggøre de fremtidige løsninger.
 
Course Contents
Kurset sigter både mod planlægningens form og indhold. Med hensyn til indhold er målet, at den studerende kan registrere og analysere sted og behov, og på dette grundlag udvikle en syntese - et forslag. Med hensyn til udtryks- og fremstillingsform er målet at opnå et elementært niveau i skitsering og modelbygning samt i frihånds-, perspektiv-, og computertegning (CAD).


Kurset skal på anvendelsesniveau kvalificere til udformning af friarealer. I skitseopgaverne vælges mellem følgende friarealtyper: Byrum som torve og pladser, friarealer ved boliger, institutioner og erhverv, samt rekreative områder som parker, idrætsområder, kolonihaver, kirkegårde, golfbaner, lystskove og råstofgrave.

CAD og frihåndstegning er vigtige hjælpemidler i hele planlægningsprocessen, ligesom det er nødvendigt at have et grafisk sprog, der kan aflæses og forstås af bygherre, arkitekt, entreprenør og forvaltere af friarealer.

Forelæsningsrækken giver en indføring i landskabsplanlægningens nøglebegreber og metoder.

Ved forårssemestrets afslutning gennemføres i fællesskab med kurset Havekunstens Historie en udlandsekskursion til udvalgte klassiske anlæg. Formålet med ekskursionen er at studere historiske havers anvendelse af virkemidler og fordybe sig i frihåndstegning og opmåling.
 
Teaching And Learning Methods
Øvelser udføres på tegnesalen og i CAD-rummet. Ved øvelserne i CAD og tegneøvelserne i frihåndstegning, perspektivtegning og modelbygning har undervisningen karakter af instruktion. Ved skitseopgaverne er lærernes funktion derimod først og fremmest ar være opgavestiller, rådgiver og diskussionspartner. Som grundlag for skitseopgaven i kursets første halvdel udarbejder de studerende i fællesskab en rumlig model af området. I skitseopgaverne veksles mellem individuelt arbejde og gruppearbejde. Generelle og specifikke emner i tilknytning til opgaverne belyses gennem ad hoc forelæsninger. Registrering af opgaveområde og referenceområder foregår ved ekskursioner. En skitseopgave afsluttes med mundtlig fremlæggelse, kritik og evaluering. Bedømmelse af projektrapport omfatter alt materiale udarbejdet i kurset. Form og indhold vægtes ligeværdigt, men eksamen resulterer i én samlet karakter.
 
Course Litterature
AUTOCAD-MANUALEN.
Sullivan, C. (1997): Drawing the Landscape. 2nd Edition. John Wiley & Sons, New York.
Jørgensen, I (1998): CAD for landskabsarkitekter. DSR Forlag.
Kunstakademiets Arkitektskole (1978): Anvendt Perspektiv.
Kompendiemateriale.
Lynch, K. og G. Hack (1984): Site Planning. 3 ed.. Grundbog i landskabsplanlægning m.h.t. teknikker og metoder, relation til de grundliggende fag: landmåling, jordbundslære, klimatologi, økonomi og sociologi samt oversigter med normer og standarder. MIT Press, Boston. 500 sider.
Stahlschmidt, P. (2001): Metoder til landskabsanalyse. Forlaget Grønt Miljø.
Information om kurset på Campusnet er samlet på forårsdelen.
 
Course Coordinator
Ian Jørgensen, iajo@life.ku.dk, Forest & Landscape Denmark/Unit of Landscape, Phone: 35331779
Finn Jørsboe, jorsboe@get2net.dk, Forest & Landscape Denmark/Unit of Landscape, Phone: 3528
Per Stahlschmidt, pst@life.ku.dk, Forest & Landscape Denmark/Unit of Landscape, Phone: 35331792
 
Study Board
Study Committee NSN
 
Course Scope
lectures15
practicals45
Excursions62
preparation120
project work208

450