Inst. for Jordbrugsvidenskab | |||||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||||
Varighed | 1 semester | ||||||||||||
Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Bachelorkursus | ||||||||||||
Eksamen | skriftlig prøve med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur Eksamensdatoer: | ||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 2 timer pr. uge Ekskursioner og gruppearbejde | ||||||||||||
Blokplacering | F1, forår Onsdag 13-15 | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||
Kurset er for studerende der ønsker et grundlæggende kendskab til økologisk jordbrug og fødevareproduktion. Det er målet at bibringe de studerende en viden og forståelse, der gør dem i stand til at erkende og arbejde videre med de specielle problemstillinger, som kendetegner økologisk jordbrug gennem en tværfaglig tilgang til plante- og husdyrproduktion. Det er ligeledes en målsætning at give de studerende et bedre grundlag for en personlig stillingtagen til jordbrugets produktionsmetoder. | |||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
Økologisk jordbrug spiller en så central rolle i debatten omkring udvikling af det danske jordbrug at kandidater fra KVL skal kunne forholde sig til økologisk jordbrug ud fra en tværfaglig og helhedsorienteret synsvinkel. Samtidigt er der helt specifikke krav i rådgivning, undervisning, forskning og administration som nødvendiggør et grundlæggende kendskab til økologisk jordbrug. På kurset gives en introduktion til mange biologiske mekanismer som bliver behandlet dybere senere i de respektive studier. Dog fokuseres der på dette kursus primært på sammenhængene med de mange biologiske mekanismer på bedriften. I begrænset omfang diskuteres også økologisk jordbrug i et globalt perspektiv. Konkret giver kurset en indføring i det økologiske jordbrugs historiske baggrund, målsætning, regelsæt, og praksis. På bedriftsniveau gennemgås hvorledes plante- og husdyrproduktion hænger sammen i forhold til for eksempel ukrudt og skadedyr, afgrødernes næringsstofforsyning, husdyrenes foderforsyning og parasitbelastning, udvaskning af nitrat, og afsætningsmuligheder for produkterne. De miljømæssige, teknologiske, etiske, landskabsmæssige såvel som de økonomiske konsekvenser for bedriften relateres til produktionssystemerne. Tilsvarende arbejdes der med aspekter som produktets kvalitet, biodiversitet, jordens frugtbarhed samt frugt- og grønsagsproduktion som en integreret del af bedriften. Gennem kurset relateres praksis til målsætninger og værdier for at synliggøre styrker og mangler ved de økologiske driftsformer. | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
Kurset består af en forelæsningsrække, øvelser og ekskursioner til forskellige bedrifter. Øvelserne vil bestå af beregningsopgaver med udgangspunkt i konkrete landbrug samt diskussion af udvalgte artikler og synspunkter. | |||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||
Økologisk Landbrug, Landbrugsforlaget 2. udg. 1997 Kompendium: Samling af artikler | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Jesper Rasmussen, jer@life.ku.dk, Institut for Jordbrugsvidenskab/Miljø, Ressourcer og Teknologi, Tlf: 35333456 | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn NSN | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||