115911 Introduction to Organic Farming

Details
Department of Agricultural Sciences
Earliest Possible Year
Duration1 semester
 
Credits6 (ECTS)
Course LevelBSc
 
Examinationwritten examination


Aid allowed

Description of Examination: 13-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
 
Organisation of TeachingForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 2 timer pr. uge Ekskursioner og gruppearbejde
 
Block PlacementF1, forår
Onsdag 13-15

 
Teaching LanguageDanish
 
Course Objectives
Kurset er for studerende der ønsker et grundlæggende kendskab til økologisk jordbrug og fødevareproduktion. Det er målet at bibringe de studerende en viden og forståelse, der gør dem i stand til at erkende og arbejde videre med de specielle problemstillinger, som kendetegner økologisk jordbrug gennem en tværfaglig tilgang til plante- og husdyrproduktion. Det er ligeledes en målsætning at give de studerende et bedre grundlag for en personlig stillingtagen til jordbrugets produktionsmetoder.
 
Course Contents
Økologisk jordbrug spiller en så central rolle i debatten omkring udvikling af det danske jordbrug at kandidater fra KVL skal kunne forholde sig til økologisk jordbrug ud fra en tværfaglig og helhedsorienteret synsvinkel. Samtidigt er der helt specifikke krav i rådgivning, undervisning, forskning og administration som nødvendiggør et grundlæggende kendskab til økologisk jordbrug.
På kurset gives en introduktion til mange biologiske mekanismer som bliver behandlet dybere senere i de respektive studier. Dog fokuseres der på dette kursus primært på sammenhængene med de mange biologiske mekanismer på bedriften. I begrænset omfang diskuteres også økologisk jordbrug i et globalt perspektiv.

Konkret giver kurset en indføring i det økologiske jordbrugs historiske baggrund, målsætning, regelsæt, og praksis. På bedriftsniveau gennemgås hvorledes plante- og husdyrproduktion hænger sammen i forhold til for eksempel ukrudt og skadedyr, afgrødernes næringsstofforsyning, husdyrenes foderforsyning og parasitbelastning, udvaskning af nitrat, og afsætningsmuligheder for produkterne. De miljømæssige, teknologiske, etiske, landskabsmæssige såvel som de økonomiske konsekvenser for bedriften relateres til produktionssystemerne. Tilsvarende arbejdes der med aspekter som produktets kvalitet, biodiversitet, jordens frugtbarhed samt frugt- og grønsagsproduktion som en integreret del af bedriften. Gennem kurset relateres praksis til målsætninger og værdier for at synliggøre styrker og mangler ved de økologiske driftsformer.
 
Teaching And Learning Methods
Kurset består af en forelæsningsrække, øvelser og ekskursioner til forskellige bedrifter. Øvelserne vil bestå af beregningsopgaver med udgangspunkt i konkrete landbrug samt diskussion af udvalgte artikler og synspunkter.
 
Course Litterature
Økologisk Landbrug, Landbrugsforlaget 2. udg. 1997
Kompendium: Samling af artikler
 
Course Coordinator
Jesper Rasmussen, jer@life.ku.dk, Department of Agricultural Sciences/Environment, Resources and Technology, Phone: 35333456
 
Study Board
Study Committee NSN
 
Course Scope
lectures30
theoretical exercises30
Excursions20
examination100

180