116430 Fagets videnskabsteori

Detaljer
Inst. for Produktionsdyr og Heste   30 %
Fødevareøkonomisk Institut   70 %
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, ekstern censur

For at gå til eksamen, skal den studerende deltage i mindst 80% af øvelserne.
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1/2 skemamodul pr uge Øvelser: 2 timer pr uge - endvidere øvelser 2. semester af MOP, dog ikke studerende på Biologi-bioteknologi.
 
BlokplaceringF2, forår
Efter særlig plan. Forelæsninger i F2 kun mandag

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger115110 Metode og projektarbejde
Det anbefales sideløbende at gennemføre 2. semester af dette kursus. Dette gælder dog ikke studerende på Biologi-bioteknologi bacheloruddannelsen.
 
Obligatoriske forudsætningerDen studerende skal have gennemført 1. semester af kurset i Metode og projektarbejde (115110). Dette gælder dog ikke studerende på Biologi-bioteknologi bacheloruddannelsen.
 
Kursets målsætning
Formålet med kurset er at give den studerende lejlighed til at anskue jordbrugsfaglige og bioteknologiske problemstillinger i et alment perspektiv. Den studerende skal på selvstændig vis kunne diskutere videnskabsteoritiske, herunder etiske, problemstillinger, som knytter sig til udvikling og anvendelse af faglig viden med relation til jordbrug og bioteknologi.
 
Kursusindhold
De studerende bliver præsenteret for faglige problemstillinger, som bliver anskuet i et alment perspektiv. Der vil være tale om at gennemgå forskellige forskningstraditioner og diskutere dem i en videnskabsteoretisk belysning, fx ud fra distinktionen mellem reduktionisme og holisme og distinktionen mellem kvantitativ og kvalitativ forskning. Der vil blive gennemgået en række etiske problemstillinger. Der vil være tale om at tematisere brugen af kemikalier og bioteknologi ud fra miljøetiske synsvinkler. Der vil fx. blive præsenteret dyreetiske overvejelser i relation til husdyrproduktion. Der kan blive præsenteret forskellige synsvinkler på risici i forbindelse med fødevarer og fødevareproduktion. Der vil så vidt muligt blive lagt et historisk perspektiv ind i fremstillingen.
 
Undervisningsform
Undervisningen består af en forelæsningsrække med en ugentlig dobbeltforelæsning og holdundervisning med to til fire ugentlige timer. Studerende på biologi-bioteknologi bacheloruddannelsen har dog to ugentlige timer i hele semestret.Typisk vil der i forelæsningerne optræde både en "filosof" og en "faglig person", således at det almene perspektiv knyttes sammen med et mere fagligt perspektiv. I holdundervisningen vil der i begyndelsen være to ugentlige timer med øvelser, som relaterer sig til det tema, som behandles i ugens forelæsninger. Formålet med øvelserne er at give de studerende lejlighed til mere selvstændigt at bearbejde stoffet. Der er tale om et område, hvor der ikke findes facitlister, men hvor de studerende skal lære på kvalificeret måde at anskue den samme sag fra flere sider. Et stykke ind i semestret suppleres de to ugentlige øvelsestimer med holdundervisning, som retter sig mod projektarbejdet. Dette vil være sammenfaldende med 2. del af MOP-kurset (dog ikke for studerede på Biologi-bioteknologi bacheloruddannelsen). Til hver projektgruppe vil der blive knyttet en procesvejleder, og desuden personer, der kan yde vejledning af faglig karakter. I projektarbejdet kan de studerende deles op i forhold til studieretninger og faglige interesser. Ved slutningen af projektarbejdet indleveres en projektrapport med tilhørende procesbeskrivelse, som de studerende skal præsentere og stå til ansvar for ved en afsluttende mundtlig bedømmelse.
 
Litteraturhenvisninger
Elektronisk kompendium

 
Kursusansvarlig
Anders Dahl, and@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Forbrug, Sundhed og Etik, Tlf: 35332376
Peter Sandøe, pes@life.ku.dk, Institut for Produktionsdyr og Heste/Faggruppe: Populationsbiologi, Tlf: 35333059
Tina Hansen, tih@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Forbrug, Sundhed og Etik, Tlf: 35332905
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger12
teoretiske øvelser26
vejledning4
forberedelse138

180