E0401240 Seminarrække - Parkforvaltning

Detaljer
Skov & Landskab
Tidligst mulig placering7
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
Eksamenbedømmelse af deltagelse


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur
 
Rammer for undervisningSeminarrække. Forelæsninger: ½ skemamodul pr. uge. Vejledning ved udarbejdelse af seminaroplæg efter aftale.
 
BlokplaceringE5, efterår
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger095138 Planlægningslovgivning
095628 Organisation og virksomhedsledelse
093730 Forvaltningsret og offentlig økonomi
 
Kursets målsætning
Det er kursets formål at den studerende erkender nøglekoncepter, -principper og -teknikker i forhold til at planlægge og forvalte byens grønne områder. Herunder indgår forskellige interne og eksterne aktørers holdninger i forhold til politikdannelse og beslutningstagning. Derudover skal der stiftes bekendtskab med administrative, politiske, lovmæssige, økonomiske, sociale og forskningsmæssige forhold af relevans for en bæredygtig forvaltning af en by's grønne områder.
 
Kursusindhold
Byens grønne områder er komplekse landskaber, der bidrager til bysamfundets helhed med en række forskellige funktioner og værdier. Mennesker og befolkningsgrupper, der involverer sig med naturen i byen, f. eks. planlæggere, forvaltere, forskere og beboere, har alle forskellige indfaldsvinkler og perspektiver for deres aktiviteter. Resultatet i forhold til byens grønne områder er, at parkforvalteren må arbejde i forhold til videnskabelige, planlægningsmæssige, administrative og politiske forudsætninger. Sociale og politiske aspekter må således balancere med naturvidenskabelige og planlægningsmæssige forhold vedrørende byens grønne områder.Dette kursus vil udforske de mange dimensioner af offentlig parkforvaltning. Emner, der inkluderes er arealressourcer, herunder selve vegetationsressourcen, planlægning og forvaltning af denne ressource, samt dynamikken i samfundet i forhold til byens grønne områder med særlig vægt på lokalsamfundet, herunder borgerinddragelse. Forelæsninger, øvelser og diskussioner (herunder begrebsdiskussioner) vil benyttes til at udforske kursets emner. Professionelle fagfolk og case studier vil inddrages i stort omfang.
 
Undervisningsform
Den enkelte studerende udarbejder et skriftligt seminaroplæg der fremlægges mundtligt, og fungerer som opponent ved et fælles afsluttende seminar. Forelæsninger og med stor vægt på selvstudie.
 
Litteraturhenvisninger
Der er udarbejdet et kompendium til kurset. Af supplerende litteratur kan nævnes:Alm, E. 2001: Stadslandskapets obrukade resurs - om grönstrukturens potential och synliggörande i en hållbar stadsutveckling. Göteborg.Andersson, S.et al. 1984: Parkpolitik - boligområderne, byerne og det åbne land. Dansk Byplanlaboratoriums Skriftserie nr. 29.Elgstrøm K.& S.P. Svendsen 2000: Grønne Stæder. Arkitektur Forum.Gustavsson, R.& T.Ingelög 1994: Det nya landskapet, Skogsstyrelsen.Hoffmann, B.& J. Kofoed 1999: Fra tilskuer til deltager - metoder til borgerinddragelse. DTU 1999.Holm, S. 1998: Anvendelse og betydning af byens parker og grønne områder, phd-afhandling, KVL.Juul J.O. & T. Dam 1998: Kvalitetsbeskrivelse for drift af grønne områder, FSL.Nuppenau, C. 1997: Tradition og fornyelse i den kommunale friarealforvaltning, speciale, KVL.Olsen, I.A. 2000: Planter i miljøet, Forlaget Grønt Miljø.Sørensen, C.Th. 1931: Parkpolitik i sogn og købstad. Dansk Byplanlaboratorium.
 
Kursusansvarlig
Thomas Barfoed Randrup, tbr@life.ku.dk, Skov & Landskab/Parker og Urbane Landskaber, Tlf: 35331796
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
180

180