240024 Mikrobielle interaktioner

Detaljer
Inst. for Veterinær Patobiologi   40 %
Inst. for Økologi   35 %
Inst. for Plantebiologi   25 %
Tidligst mulig placeringBachelor 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve

Portfolio eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Eksamen vil bestå af en essay opgave på maksimalt 2 sider, som udformes over 3 dage på baggrund af given problemstilling. Karakteren for kurset sammensættes af karakteren for essayopgaven (50%) og for mundtlige præsentationer (50%) leveret i løbet af kurset.

Vægtning: Essayopgave: 50% Mundtlig præsentation: 50%



13-skala, intern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenAfholdelse af mundtlige præsentationer
 
Rammer for undervisningForelæsninger, studenter præsentationer, case studier og kollokvier.
 
BlokplaceringBlok 4
Ugestruktur: A

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerMicrobiologi for Biotek
 
Kompetenceområder
Kompetencer indenfor grundvidenskab
De studerende vil blive bibragt forståelse for de molekylære mekanismer som ligger til grund for bakterier og mikrosvampes evne til dels at interagere medhinanden og dels at inficere dyr og planter. Endvidere vil de få kendskab til de biologiske omstændigheder, der betinger disse interaktioner, herunder interaktionsfaktorernes biologiske sammensætning og hvorledes deres syntese reguleres i de tre klasser af organismer. Endelig vil de studerende få kendskab til molekylære mekanismer involveret i værtsreaktioner på inflammation.
Teknologi og produktion
Reflektere over hvorledes den opnåede viden kan indgå i bekæmpelse af skadevoldere og patogener
Etik og Værdier
Reflektere over de etiske aspekter ved brug af bioteknologi til bekæmpelse af skadevoldere og patogener
 
Kursets målsætning
De studerende skal opnå et kendskab til udvalgte mikroorganismer, som interessante på grund af deres interaktioner med andre mikroorganismer, planter eller dyr, herunder mennesker. Desuden skal de studerende opnå kendskab til og forståelse af de typer processer, som betinger disse interaktioner.
 
Kursusindhold
I forbindelse med kurset vil de studerende få kendskab til egenskaber hos mikroorganismer som ligger til grund for deres evne til at interagere med og eventuelt bekæmpe andre mikroorganismer, f.eks. fremstilling af signalstoffer, toxiner og antimikrobielle stoffer, der er af interesse for bioteknologien. Tilsvarende vil de studerende blive bekendte med egenskaber, der gør mikroorganismer i stand til at optræde som patogener overfor planter eller dyr/mennesker. De studerende vil få kendskab til generelle principper for komplekse regulatoriske systemer, der regulerer metabolitproduktion og patogenesitetsfaktorer i bakterier.

Under de patogene mikroorganismer vil repræsentative organismer blive behandlet med fokus på de overordnede principper, som betinger deres udnyttelse af individuelle nicher i værtsdyret eller planten. Ved interaktioner med enten planter eller dyr vil disse værters svar på kontakt med mikrobielle patogener endvidere blive belyst. Der vil især blive fokuseret på initiering af det inflammatoriske respons hos pattedyr.
 
Undervisningsform
Undervisningen vil bestå af forelæsninger, studenter præsentationer samt en blanding af case-studier og kollokvier. Disse præsentationer baseres på gruppearbejde hvor primær litteratur indgår i udformningen af præsentationerne.
 
Kursusansvarlig
John Elmerdahl Olsen, jeo@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332784
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger32
kollokvier48
forberedelse101
eksamen25

206