290007 Driftsøkonomi

Detaljer
Fødevareøkonomisk Institut
Tidligst mulig placeringBachelor 1. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
Bachelorkursus for JØ-studerende. Fælleskursus for andre studieretninger.
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

uden hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 4 timers skriftlig eksamen uden hjælpemidler. Løbende evaluering af afleverede opgaver/projekter.

Vægtning: Skriftlig eksamen: 60% Løbende evaluering: 40%



13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:
27 January 2006
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenAflevering af mindt 75% af opgaver/projekter.
 
Rammer for undervisningForelæsning, øvelser, gruppearbejde
 
BlokplaceringBlok 2
Ugestruktur: B
 
UndervisningssprogDansk
 
Kompetenceområder
Grundvidenskab

Have forståelse for virksomheden som en økonomisk enhed (agent). Vil forstå principperne for opgørelse af en virksomheds regnskab

Teknologi & Produktion.

Have viden om økonomiske problemer, der er forbundet med en virksomheds drift. Vil være i stand til at fortolke og anvende regnskabsdata i bearbejdet form. Vil være i stand til at forstå og anvende grundlæggende produktionsøkonomiske modeller og principper til partiel optimering af faktor- og produktkombinationer i virksomhedens løbende produktion, og vil have viden om prisdannelse i forbindelse med afsætning af virksomhedens produkter. Endvidere vil den studerende have kendskab til de aktuelle økonomiske forhold i landbruget og gartnerierhvervet.

Etik og værdier.

Vil have kendskab til virksomheders målsætninger, og kendskab til de konflikter, der eksisterer i forhold til andre agenter i økonomien.


 
Kursets målsætning
Det er målet at gøre de studerende fortrolige med de økonomiske problemstillinger der er forbundet med en virksomheds etablering og drift. I forbindelse hermed gives en introduktion til grundlæggende økonomiske principper for økonomisk optimering og til metoder og principper for opgørelse af en virksomheds regnskab på et sådant niveau, at man forstår regnskabets funktion som en økonomisk model af virksomheden. Der bliver lagt særlig vægt på virksomheder i jordbrugs- og fødevaresektoren.
 
Kursusindhold
Kurset omfatter følgende hovedemner: Virksomheden som økonomisk enhed (agent). Virksomhedsformer i fødevaresektoren. Introduktion til regnskab, herunder centrale begreber vedrørende opgørelse af en virksomheds overskud, fortolkning af en virksomheds status, det dobbelte bogholderis princip og vurderingsprincipper. Fødevareproduktionens særkende. Produktionsfunktionen og dens relation til omkostninger og omkostningsfunktionen. Optimal anvendelse af produktionsfaktorer, og økonomiske principper for kombination af flere produktionsfaktorer. Omkostningsbegreber. Optimering af produktion under alternative markedsformer. Afsætning af en virksomheds produkter. Introduktion til en virksomheds drift over tid, herunder rentesregning og diskontering, samt investering og finansiering. Budgettering og planlægning. Aktuelle økonomiske forhold i jordbrugs- og fødevaresektoren. Introduktion til videregående kurser.

Andet:
Dette grundlæggende kursus i driftsøkonomi/produktionsøkonomi henvender sig til alle studerende på KVL. For JØ-studerende (og andre, der ønsker at læse flere økonomikurser) er der tale om et centralt forudsætningskursus, som også giver introduktion til indholdet af efterfølgende kurser. For studerende på andre studieretninger fungerer kurset som introduktionskursus i virksomhedsøkonomi. Viden om de produktionsøkonomiske sammenhænge er vigtig for alle kandidater, uanset om der sigtes på et job inden for private virksomheder, erhvervsorganisationer, centraladministrationen, politik, forskning eller rådgivning.
 
Undervisningsform
Undervisningen er bygget op omkring en række forelæsninger hvor centrale dele af pensum bliver gennemgået. Derudover arbejder de studerende med stoffet i grupper onkring en række teoretiske øvelser. De studerende skal i grupper, med mulighed for vejledning, udarbejde et projekt med udgangspunkt i pensum.
 
Litteraturhenvisninger
Lynggaard, Peter (2001): Driftsøkonomi. Handelshøjskolens forlag. 5. udgave.
Christensen, John, Ole Christensen, Steffen Jørgensen og Mogens Nielsen (2001): Om-kostningsteori og regnskab. Odense universitetsforlag.
Qvist, F. (1998): Regnskabsvæsen og Økonomisk Styring 2. Økonomisk Sektion, Land-bohøjskolen.

 
Kursusansvarlig
Svend Rasmussen, sr@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Produktion og Teknologi, Tlf: 35332266
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger20
teoretiske øvelser32
forberedelse112
eksamen26
kollokvier16
ekskursioner0
ekskursioner0
vejledning0

206