300007 Anvendte veterinærfag - Mikrobiel fødevaresikkerhed

Detaljer
Inst. for Veterinær Patobiologi
Tidligst mulig placeringBachelor 3. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

uden hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 2 timers skriftlig eksamen, med fokus på væsentlig paratviden.

13-skala, ekstern censur

Eksamensdatoer:
26 January 2006
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenBeståelse af øvelsesrapporter
 
Rammer for undervisningForelæsninger og øvelser se særlig plan. i 2005: Bachelor 3. år blok 2 i 2006: Bachelor 3. år blok 1
 
BlokplaceringBlok 2
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Kompetenceområder
Grundvidenskab:
Kendskab til kvalitetsstyring, risikovurdering, kontrolsystemets organisation samt de principper der ligger til grund for kødkontrollen.

Forståelse for forekomst, transmission og overlevelse af de vigtigste smitstoffer i produktionsmiljøer og fødevarer.

Teknologi og produktion:
Anvendelse af mikrobiologiske analyser af fødevarer, herunder vurdere den kvalitets- og sundhedsmæssige betydning af forekomst af mikroorganismer i fødevarer.

Anvede bakteriologisk kødkontrol og vurdere resultater.

Etik og værdier
Erhverve sig et fagsprog med henblik på at kunne diskutere i, med og om mikrobiel fødevaresikkerhed.
 
Kursets målsætning
Kurset skal på basis af kædebetragtninger fra jord til bord give de studerende en forståelse for veterinærens betydning for mikrobiel fødevaresikkerhed.
 
Kursusindhold
De studerende får kendskab til forekomst, transmission og overlevelse af de vigtigste smitstoffer i produktionsmiljøer og fødevarer samt for mikroorganismer, der påvirker kvaliteten af fødevarer.

Endvidere får de studerende kendskab til egenkontrol og kvalitetsstyring og betydningen af risikovurdering samt organiseringen af kontrolsystemet samt principper, der ligger til grund for kødkontrollen.

De studerende skal kunne foretage mikrobiologiske undersøgelser af fødevarer, herunder vurdering af kvalitet og den sundhedsmæssige betydning af forekomsten af patogene mikroorganismer. De studerende skal kunne foretager bakteriologisk kødkontrol.
 
Undervisningsform
Forelæsninger, cases, øvelser og ekskursion.
 
Litteraturhenvisninger
Food Microbiology: Adams, M.R. & Moss, M.O. The Royal Society of Chemestry, 2000.

Øvelsesvejledning
 
Kursusansvarlig
Hanne Ingmer, hi@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332773
Kirsten Jørgensen, kj@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332770
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
praktiske øvelser46
forelæsninger37
eksamen4
forberedelse78

165