300032 Klinik og patologi - Klinik store husdyr

Detaljer
Inst. for Produktionsdyr og Heste
Tidligst mulig placeringKandidat 1.år
VarighedTo blokke
 
Pointværdi10 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

uden hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 4 timers skriftlige prøve i store husdyrs medicinske og kirurgiske sygdomme

13-skala, ekstern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenMindst 80 % deltagelse i øvelserne
 
Rammer for undervisningTeori i medicin og kirurgi. Praktiske øvelser i klinisk patologi, klinisk undersøgelsesmetodik og kirurgisk teknik i mindre hold.
 
BlokplaceringUdenfor blokstruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Kompetenceområder
Grundvidenskab:
Viden om betydningen af god og professionel klientkommunikation, etik, og relationer mellem husdyr og mennesker
Viden om produktionssystemer, årsag, diagnostik, forebyggelse, sundhedsprogrammer og behandling af almindeligt forekommende medicinske og kirurgiske sygdomme hos produktionsdyr, store familiedyr og eksotiske hobbydyr, herunder diagnostik af ondartede smitsomme sygdomme og zoonoser.
Viden om usikkerhed ved diagnostik og prognoser.
Teknologi og produktion:
Viden om metoder, principper og begreber til klinisk og paraklinisk diagnostik, forebyggelse og behandling af almindeligt forekommende medicinske og kirurgiske sygdomme hos produktionsdyr, store familiedyr og eksotiske hobbydyr, herunder diagnostik af ondartede smitsomme sygdomme og zoonoser.
Etik og værdier:
Reagerer på velfærdsproblemer samt risici for fødevaresikkerhedsmæssige problemer i dyrehold.
Erhverver sig et fagsprog med henblik på at kunne diskutere med kolleger og dyreejere.
 
Kursets målsætning
Formålene er at opnå viden om:
1) de almindeligst forekommende sygdomme hos danske produktionsdyr samt store familiedyr og eksotiske hobbydyr, deres opståen, symptomer, diagnostik og tiologi, behandling og forebyggelse.
2) diagnostik af ondartede, smitsomme sygdomme.
klinisk patologiske analyser.
relevant radiologisk diagnostik.

Såvel enkeltdyr som populationer skal kunne håndteres.
I delkurserne kirurgisk teknik og klinisk patologi indves desuden praktiske frdigheder.
 
Kursusindhold
Klinik bestr af delkurserne:
Medicinske og kirurgiske sygdomme hos store husdyr, teori
Klinisk undersgelsesmetodik hos store husdyr
Klinisk Patologi
Kirurgisk teknik

Medicinske og Kirurgiske Sygdomme
Kurset i medicinske og kirurgiske sygdomme skal ved tværfaglige oversigtsforelsninger give de studerende viden om organ- og infektionssygdomme hos vores husdyr. Sygdomskomplekser skal behandles ud fra det enkelte dyr og de populationer, dyrene holdes i.
De studerende skal bibringes forståelse for de generelle mekanismer, der ligger til grund for sygdom og sundhed.

Undervisningen skal give det teoretiske grundlag for almen klinisk praksis samt give den fornødne basisviden for de efterfølgende kliniske kurser

Klinisk undersgelsesmetodik hos store husdyr
Kurset er grundlagsskabende for diagnostik og sygdomsbehandling af vore store husdyr. Målet er at lære de studerende selvstændig, systematisk, klinisk undersøgelse på såvel individ- som populationsniveau. Kurset består af indlæring af korrekt undersøgelsesteknik og journalskrivning, herunder introduktion til besætningsanalyse. Patientmaterialet består af store husdyr i klinikfaciliteter og i besætninger.

De studerende skal kunne udføre basale praksisrelevante kliniske laboratorieanalyser. Efter kurset skal de studerende have tilstrkkelige praktiske færdigheder til at foretage basale klinisk patologiske analyser og have en indledende viden om indikation og tolkning af de basale analyser inden for følgende emneområder: Hæmatologi, klinisk kemi, cytologi, urinundersgelser. Undersgelse af fæcesprøver, mælkeprøver og vomsaft berøres. I andre praktiske og kliniske kurser vil den studerende opnå kendskab til parasitologisk og mikrobiologisk analyse, samt særlige reproduktions-relaterede laboratorieanalyser.

Kirurgisk teknik
Kurset er grundlagsskabende for kirurgisk sygdomsbehandling af mindre husdyr og store husdyr. Der introduceres til praktisk anstesi og standard-operationer indøves. Basal anæstesiprocedure og overvågning. Aseptik samt håndtering af aseptisk svigt. Forberedelse og klargøring af operationslokaliteter, patient og operationer. Den studerende skal kende almindelige kirurgiske instrumenter, deres anvendelse, og håndtering, suturmaterialer og sutureringsteknik, samt redegøre for grundlggende kirurgiske principper herunder vævshåndtering og hæmostase. Færdighedsmålene indøves ved udførsel af følgende procedurer: Venekateterisation, drænage, tracheotomi/tracheostomi; gastrotomi; enterotomi/resektion; cystotomi; laparotomi; ovariohysterektomi; kastration; haleamputation.
 
Undervisningsform
Teori, seminarer og øvelser, herunder ekskursioner
 
Litteraturhenvisninger
Skal foreligge fra instituttet senest 1 måned før kursusstart
 
Kursusansvarlig
Pia Haubro Fischer Andersen, pia@life.ku.dk, Institut for Produktionsdyr og Heste/Faggruppe: Medicin og Kirurgi, Tlf: 35332874
Carsten Enevoldsen, ce@life.ku.dk, Institut for Produktionsdyr og Heste/Faggruppe: Produktion og sundhed, Tlf: 35332830
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger22
praktiske øvelser65
kollokvier11
forberedelse158
ekskursioner15
eksamen4

275