130502 Kort og GIS

Detaljer
Skov & Landskab
Tidligst mulig placeringBachelor 1. år
VarighedUdenfor blokstruktur
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenLøbende eksamen

skriftlig prøve

Portfolio eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Godkendelse af de obligatoriske gruppeopgaver.

bestået/ikke bestået, ingen censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenAflevering af obligatoriske opgaver i forløbet
 
Rammer for undervisningSLing-kursus, Nødebo
 
BlokplaceringUdenfor blokstruktur
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Kompetenceområder
Den studerende skal· opnå viden om sammenhængen mellem arealet, dets tolkning og beskrivelse i forskellige kortfremstillinger
·udvikle færdigheder i at udarbejde kortmateriale til brug for tekniske dispositioner såvel som formidling af sammenhænge og planer i et område
·have baggrund for at kunne vurdere kvaliteten af forskellige baggrundsdata og kortfremstillinger

Undervisningen i dette kursus tilrettelægges, så den navnlig giver mulighed for at styrke følgende generelle og personlige kompetencer:
· Problemløsning
· Formidling
· Kreativitet
· Handlingskompetence
 
Kursets målsætning
Skov- og landskabsingeniøren arbejder på forskellige typer af arealer. Det er derfor at største betydning at kunne registrere, analysere og præsentere data og løsningsforslag mm. på en let og overskuelig måde i rapporter - som beslutningsgrundlag og til forskellige interessenter.
 
Kursusindhold
Kurset fungerer som støtte for alle fag og projekter, som omfatter arealrelaterede problemstillinger og præsentation af status og planer for områder. Følgende emner tages op i kurset: Introduktion til topografiske kort og GIS (Geografisk Informations System), Introduktion til Mapinfo, fremstilling af kortudsnit, fremstilling af temakort, brug af baggrundskort (Top10DK, AIS, Orthofoto, skovkort, matrikelkort m.fl.). Bearbejdelse af datamateriale, Mapinfo-databaser, søgning vha. SQL (Structured Query Language), nytegning og redigering af kort og lister, GPS (Global Positioning System), bousole & målebånd samt digitalisering. Kortteori og vurdering af datagrundlag, kortprojektioner, satellitfoto (remote sensing), flyfotos, fotogrammetri.
 
Undervisningsform
Undervisningen foregår som holdundervisning overvejende baseret på øvelser og opgaver. Der fremdrages eksempler fra skov- og landskabsforvaltningen. En række beregninger og analyser foretages med hjælp af EDB-programmer udenfor GIS. Af praktiske årsager vil holdet i en del af undervisningen blive opdelt i to grupper.
 
Litteraturhenvisninger
Se lektionsplan
 
Kursusansvarlig
Lene Fischer, lfi@life.ku.dk, Skov & Landskab/Skovskolen, Tlf: 35331588
 
Studienævn
Studienævn SLING
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger25
praktiske øvelser85
projektarbejde22
ekskursioner8
forberedelse40

180