150510 The food system and its actors

Details
Department of Human Nutrition
Earliest Possible YearPost experience Master´s Programme
DurationOutside schedule
 
Credits6 (ECTS)
Course LevelPost experience masters programme
 
ExaminationFinal Examination

written examination and oral examination


All aids allowed

Description of Examination: Kombineret bedømmelse af skriftlig opgave + mundtlig fremlæggelse af samme.

13-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
29 March 2007
 
Requirement For Attending ExamUdarbejdelse af projektrapport
 
Organisation of TeachingKurset afvikles februar-marts 2006 og består dels af forelæsninger som finder sted på to samlinger (1-2 februar samt 28 februar-2marts) samt vejledning i forbindelse med udarbejdelsen af en projektopgave.
 
Block PlacementUdenfor blokstruktur
Week Structure: Udenfor ugestruktur
 
Teaching LanguageDanish
 
Areas of Competence the Course Will Address
Den studerende vil efter at have bestået dette modul have følgende kompetencer:

Viden om og kendskab til
- Fødevarepolitikken på globalt plan
- Den historiske udvikling af betydning for fødevarekvalitet og sikkerhed.

Forståelse af
- Centrale begreber og teorier der kan anvendes til at beskrive og forstå fødevaresystemet
- Interaktionen mellem de centrale aktører på fødevareområdet og de strukturer de er underlagt
- Den Europæiske fødevarepolitik og dens aktører

Anvendelse af
- Udvalgte begreber / teorier til analyse af en problemstilling indenfor modulets temaer
 
Course Objectives
A) at introducere centrale begreber såsom kvalitet, sikkerhed, magt og indflydelse, politisk forbrug mm, som kan anvendes til at analysere produktions- forbrugssystemet inden for fødevareområdet.
B) at introducere centrale aktører og strukturer af betydning for fødevarekvalitet og sikkerhed. Herunder ikke mindst det komplekse samspil mellem aktørerne og deres rammebetingelser, som har betydning for kvalitet og sikkerhed.
 
Course Contents
Modulet opbygges omkring en række forelæsninger indenfor fire temaer:

Fødevaresystemet som en analytisk ramme: Her er fokus på en præsentation af produktions- / forbrugssystemet som en analytisk ramme for arbejdet med fødevaresikkerhed og kvalitet. Herunder introduktion til centrale begreber og teorier, der kan anvendes til at forstå udviklingen i kvalitet. Særlig vægt tildeles præsentation af det brede kvalitetsbegreb, hvor kvalitet består af såvel materielle elementer, der er repræsenteret i selve produktet; og immaterielle elementer, der relateres til produktionsprocessen og dens konsekvenser for f.eks. miljøet.

Kvalitet og sikkerhed i en historisk kontekst: Her er fokus på den historiske udvikling af levnedsmiddelproduktionen, med særlig vægt på betydningen af den strukturelle og teknologiske udviklings konsekvenser for sikkerhed og kvalitet; samt udviklingen samspillet mellem sektoren og det omgivende samfund.

Aktørernes og deres interesser: Inden for dette tema sættes fokus på dels de enkelte aktører (primærproduktion industri og detailhandel over myndigheder til forbrugerne og deres organisationer), deres interesser og muligheder for at forfølge disse interesser. Dels på samspillet mellem disse for-skellige interesser i den kamp, der udfoldes som har direkte eller indirekte konsekvenser for fødevarernes kvalitet og sikkerhed. Temaet vil endvidere berøre de væsentligste strukturer (f.eks. levevilkår, markedet eller lovgivning), som udgør rammebetingelserne for disse aktørers handlen.

Fødevarernes politik: Indenfor dette tema er fokus på fødevarepolitik og regulering på nationalt, EU og globalt plan.

Herudover arbejder den studerende løbende på en opgave, der så vidt muligt tager udgangspunkt i problemstillinger, som relaterer sig til den studerendes egen arbejdsplads; eller alternativt aktuelle fødevarepolitiske problemstillinger som eksempelvis GMO, functional foods, berigelse, økologisk produktion eller anvendelsen af pesticider.
 
Teaching And Learning Methods
Forelæsninger i forbindelse med to samlinger på KVL. Læsning af udleverede tekster som forberedelse til samlingerne. Udarbejdelse af projekt indenfor kursets overordnede problemstillinger.
 
Course Litterature
Holm, Lotte m.fl. (Red.): Mad mennesker og måltider - samfundsvidenskabelige perspektiver. Munksgaard Danmark, 2006.

Derudover udleveres en række artikler, knyttet til kursets forelæsninger.
 
Course Coordinator
Jesper Lassen, jlas@life.ku.dk, Department of Human Nutrition/Sociology of Food, Phone: 35332621
Sara Marie Korzen, skb@life.ku.dk, Department of Human Nutrition/Sociology of Food, Phone: 35332539
 
Attendance Fee
Deltagerbetalingen udgør 11.250 kr
 
Study Board
Study Committee MSN
 
Course Scope
0