240042 Tema: Eksperimentel molekylærbiologi

Detaljer
Inst. for Plantebiologi   70 %
Inst. for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab   10 %
Inst. for Veterinær Patobiologi   10 %
Inst. for Økologi   5 %
Inst. for Grundvidenskab   5 %
Tidligst mulig placeringBachelor 3. år
VarighedTo blokke
 
Pointværdi30 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
Bachelorkursus for Biologi - Bioteknologi. Fælleskursus for øvrige studieretninger.
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Teoretiske opgaver løses til hver øvelse, skal afleveres og godkendes. Til mundtlig eksamen fremlægges en poster, samt projektrapport. Der udspørges til projektrapporten, artikler fra Journal Club samt metoder anvendt til de praktiske øvelser de første 9 uger af kurset.

Vægtning: Projektrapport: 50%. Mundtlige svar på projektrapport: 25% Metoder anvendt i den praktiske del samt journal club artikler: 25% Laboratorierapporter indgår ikke i eksamensvægtning.



13-skala, ekstern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamen5 ud af 7 laboratorierapporter skal være godkendt
 
Rammer for undervisningPraktisk laboratoriearbejde, forelæsninger, journalclub og projektarbejde. I temadelen deltager flere institutter med projekter.
 
BlokplaceringBlok 2
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur

Blok 3
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
Øvelser eftermiddage 12.30-16.30

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger057611 
035218 
 
Begrænset deltagerantal40
 
Kompetenceområder
Grundvidenskab:
Forståelse af grundlæggende love og principper indenfor molekylærbiologiske metoder.
Teknologi og produktion:
Anvende principper i praktisk laboratoriearbejde.
Etik og Værdier:
Reflektere over egen forskning ud fra bioetiske principper.
 
Kursets målsætning
At opnå laboratorieerfaring indenfor de mest anvendte molekylærbiologiske metoder. At udanne den studerende i at planlægge, udføre og analysere forskning indenfor bioteknologi. Desuden er det kursets mål gennem eksperimentelt arbejde at belyse mikroorganismers, planters og dyrs funktion ud fra en molekylær, biokemisk og fysiologisk synsvinkel. Det er endvidere kursets formål at give indsigt i en række vigtige metoder i moderne bioteknologisk forskning.
 
Kursusindhold
Kurset henvender sig til studerende, som ønsker beskæftigelse indenfor bioteknologi. De udvalgte emner er valgt således, at de studerende stifter bekendtskab med almindeligt anvendte metoder inden for specielt molekylærbiologi men også bioinformatik, biokemi og fysiologi.

Kurset vil give erfaring i eksperimentelt molekylærbiologisk arbejde med helt generelle metoder som fx. oprensning af DNA, RNA, PCR, RT-PCR, Real-Time PCR, in situ hybridisering, kloning, vektorkonstruktioner, transformation af prokaryote og eukaryote organsimer, dyrkning af cellekulturer, heterolog genekspression, proteinoprensning, karakterisereing af proteiner ved western blot, histokemi, enzymanalyser, bioimaging og bioinformatik. De fleste metoder vil være generelle for både bakterier, gær, svampe, planter og mammale celler.
 
Undervisningsform
Der udføres en række forsøg efter en fast plan, hvilket foregår hver eftermiddag fra 12.30 - ca. 16.30. Ugen vil bestå af en blanding af korte og lange dage. Forsøgene suppleres med forelæsninger og journal clubs to formiddage hver uge, hvor emnerne i forsøgne behandles teoretisk. De studerende fremlægger udvalgte artikler for hinanden og udvalgte opponentgrupper stille spørsmål til artiklerne. Desuden besvares gruppevis teoretiske journalark med resultater af forsøgene samt supplerede spørgsmål. Disse besvarelser gennemgås en formiddag om ugen. De sidste 9 uger af kurset udføres TEMA projekter, som er små forskningsprojekter udført på forskellige institutter. Der er 3-5 studerende på hvert TEMA hold, som udarbejder en fælles rapport. Der må påregnes en formiddag om ugen til gennemgang af afleverede laboratorierapporter.
 
Litteraturhenvisninger
Der udleveres en manual med teoretisk baggrundsinformation til hver øvelse. Desuden udleveres videnskabelige artikler.
 
Kursusansvarlig
Tom Hamborg Nielsen, thni@life.ku.dk, Institut for Plantebiologi og Bioteknologi/Laboratorium for Molekylær Plantebiologi, Tlf: 35333338
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
praktiske øvelser180
teoretiske øvelser72
forelæsninger14
kollokvier14
forberedelse274
projektarbejde270

824