270019 Mad og samfund

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Tidligst mulig placeringBachelor 3. år til Kandidat 2. år
VarighedUdenfor blokstruktur
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig og mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Mundtlig præsentation af projekt og bedømmelse af projektrapport

Vægtning: 20% projektfremlæggelse 80% projektrapport



bestået/ikke bestået, intern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenMin. 80% fremmøde til kurset
 
Rammer for undervisning14 aftener á 2 1/2 time på fast ugedag Forelæsninger, diskussioner, projektseminarer
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur, Starter ca.1. september og slutter ca. 15. december - se kursushjemmesiden

Blok 2
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Kompetenceområder
Kursets kompetanceområde er indenfor områderne "Teknologi og produktion" og "Etik og værdier".
De studerende skal opnå viden om, hvordan fødevarevalg, oparbejdning af fødevarer, samt spisemønstre i forskellige samfund afhænger af tilgængelighed af aktuelle råvarer, teknologisk udstyr og traditioner, etiske holdninger, samt religiøse og kulturelle spiseregler.
De studerende skal kunne bedømme, hvordan kulturelle værdier og etiske principper har indflydelse på spiseregler i forskellige befolkningsgrupper.
De studerende skal opnå forståelse for, hvordan begrebet madkvalitet og den mad forbrugerne vælger at spise er under stadig forandring afhængigt af kulturelle ændringer i samfundet.
 
Kursets målsætning
Formålet med kurset er at de studerende får viden om og indsigt i væsentlige emner i relation til levnedsmiddelproduktion og madkultur - både nationalt og internationalt. Ved at opnå viden om hvordan den mad, der spises, er under indflydelse af etiske, kulturelle og samfundsmæssige ændringer, vil man bedre være i stand til at rådgive vedrørende levnedsmiddelproduktion til nationale og internationale markeder.
 
Kursusindhold
Der er i dag stor videnskabelig indsigt i fødevarers kemi, mikrobiologi og næringsværdi, samt kroppens behov for næringsstoffer. Vi har udviklet avanceret teknologi til fremstilling af fødevarer, og til måling af deres egenskaber og kvalitet. Mad og Samfund er et supplement til den naturvidenskabelige specialviden begrundet i behovet for et mere helhedsorienteret syn på levnedsmiddelproduktionens og madens rolle i samfundet.
Kurset omhandler madkvalitet og madkultur i bred forstand, d.v.s. vores holdning til dyrkning af afgrøder og dyreetik, hvordan vi oparbejder maden, og hvad vi spiser og ikke spiser af mad i forskellige lande afhængigt af landenes geografi og klima, og befolkningens historie, religion, etniske sammensætning og international påvirkning, samt under hvilke omstændigheder vi indtager maden. Madkultur er som andre kulturelle udtryk foranderlig over tid og sted.
Kursets hovedtema kan variere fra år til år, og emnerne formidles af flere forskellige interne og eksterne eksperter.

 
Undervisningsform
Kurset er baseret på forelæsninger og diskussionsoplæg fra eksperter både fra universiteter og fra erhvervet indenfor aktuelle områder. På baggrund af disse oplæg indgår diskussioner mellem kursusdeltagerne og oplægsholderne. Deltagelse i disse diskussioner er essentielt for udbyttet af kurset, samt som oplæg til projektrapporterne. Kurset henvender sig bredt til samtlige studerende ved KVL, som arbejder direkte eller indirekte med levnedsmidler. Desuden bliver kurset udbudt til eksterne studenter gennem Åbent Universitet De studerende udarbejder en kursusopgave i grupper på 3-4 studerende på basis af oplæg fra kursuslederen, og projektet fremlægges for de øvrige kursusdeltagere ved seminar i slutningen af kurset.
 
Litteraturhenvisninger
Aktuel litteratur anvises løbende under kurset.
 
Kursusansvarlig
Åse Solvejg Hansen, aah@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 35333241
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger35
projektarbejde140
ekskursioner5
vejledning6
forberedelse20

206