Inst. for Fødevarevidenskab | |||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 3. år til Kandidat 2. år | ||||||||||||||
Varighed | Udenfor blokstruktur | ||||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus | ||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig og mundtlig eksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Mundtlig præsentation af projekt og bedømmelse af projektrapport Vægtning: 20% projektfremlæggelse 80% projektrapport bestået/ikke bestået, intern censur | ||||||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | Min. 80% fremmøde til kurset | ||||||||||||||
Rammer for undervisning | 14 aftener á 2 1/2 time på fast ugedag Forelæsninger, diskussioner, projektseminarer | ||||||||||||||
Blokplacering | Blok 1 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur, Starter ca.1. september og slutter ca. 15. december - se kursushjemmesiden Blok 2 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur | ||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||||||
Kursets kompetanceområde er indenfor områderne "Teknologi og produktion" og "Etik og værdier". De studerende skal opnå viden om, hvordan fødevarevalg, oparbejdning af fødevarer, samt spisemønstre i forskellige samfund afhænger af tilgængelighed af aktuelle råvarer, teknologisk udstyr og traditioner, etiske holdninger, samt religiøse og kulturelle spiseregler. De studerende skal kunne bedømme, hvordan kulturelle værdier og etiske principper har indflydelse på spiseregler i forskellige befolkningsgrupper. De studerende skal opnå forståelse for, hvordan begrebet madkvalitet og den mad forbrugerne vælger at spise er under stadig forandring afhængigt af kulturelle ændringer i samfundet. | |||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||
Formålet med kurset er at de studerende får viden om og indsigt i væsentlige emner i relation til levnedsmiddelproduktion og madkultur - både nationalt og internationalt. Ved at opnå viden om hvordan den mad, der spises, er under indflydelse af etiske, kulturelle og samfundsmæssige ændringer, vil man bedre være i stand til at rådgive vedrørende levnedsmiddelproduktion til nationale og internationale markeder. | |||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||
Der er i dag stor videnskabelig indsigt i fødevarers kemi, mikrobiologi og næringsværdi, samt kroppens behov for næringsstoffer. Vi har udviklet avanceret teknologi til fremstilling af fødevarer, og til måling af deres egenskaber og kvalitet. Mad og Samfund er et supplement til den naturvidenskabelige specialviden begrundet i behovet for et mere helhedsorienteret syn på levnedsmiddelproduktionens og madens rolle i samfundet. Kurset omhandler madkvalitet og madkultur i bred forstand, d.v.s. vores holdning til dyrkning af afgrøder og dyreetik, hvordan vi oparbejder maden, og hvad vi spiser og ikke spiser af mad i forskellige lande afhængigt af landenes geografi og klima, og befolkningens historie, religion, etniske sammensætning og international påvirkning, samt under hvilke omstændigheder vi indtager maden. Madkultur er som andre kulturelle udtryk foranderlig over tid og sted. Kursets hovedtema kan variere fra år til år, og emnerne formidles af flere forskellige interne og eksterne eksperter. | |||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||
Kurset er baseret på forelæsninger og diskussionsoplæg fra eksperter både fra universiteter og fra erhvervet indenfor aktuelle områder. På baggrund af disse oplæg indgår diskussioner mellem kursusdeltagerne og oplægsholderne. Deltagelse i disse diskussioner er essentielt for udbyttet af kurset, samt som oplæg til projektrapporterne. Kurset henvender sig bredt til samtlige studerende ved KVL, som arbejder direkte eller indirekte med levnedsmidler. Desuden bliver kurset udbudt til eksterne studenter gennem Åbent Universitet De studerende udarbejder en kursusopgave i grupper på 3-4 studerende på basis af oplæg fra kursuslederen, og projektet fremlægges for de øvrige kursusdeltagere ved seminar i slutningen af kurset. | |||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
Aktuel litteratur anvises løbende under kurset. | |||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||
Åse Solvejg Hansen, aah@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 35333241 | |||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||