270027 Praktik inkl. kommunikation

Detaljer
Ins. for Human Ernæring
Tidligst mulig placeringKandidat 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi15 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenLøbende eksamen

skriftlig og mundtlig eksamen

Praktisk eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Mundtlig eksamen på grundlag af case-baserede, skriftlige projektrapporter efter hvert af de 3 praktikforløb. Alle 3 skal bestås.

Vægtning: Bedømmelse af projektrapporter, kompetencevurdering på praktikstedet.



bestået/ikke bestået, intern censur
 
Rammer for undervisning3 gange 3 ugers praktisk vejledning på sygehus. I 2006/2007 flyttes kurset til blok 1. I 2007/2008 afvikles kurset i blok 2.
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: A

Blok 1
Ugestruktur: B
 
UndervisningssprogDansk
 
Obligatoriske forudsætningerBeståede kurser svarende til blok 1, 2 og 3 på studiet: klinisk ernæring eller svarende hertil. Der vil blive daglige patientkontakter, som nødvendiggør et højt teoretisk niveau.
 
Begrænset deltagerantalMax. 20.
 
Kompetenceområder
Obligatorisk kursus for univ.bachelorer på klinisk ernæringsstudiet. Kurset giver kompetencer inden for teknologi og produktion. De 3 praktikforløb bygger på en betydelig teoretisk viden om sygdomslære, ernæringsprincipper og ernæringsterapi. Kurset giver kompetencer til at udføre teorien i praksis. De studerende skal have kendskab til hverdagen i en sygehusafdeling, de praktiske procedurer omkring kost og ernæring og påklædningsregler og anden adfærd. Kunne anvende principperne til, at etablere god kontakt til somatiske patienter, gennemføre en dialog om patientens ønsker og forventninger, samt trænge igennem et mentalt forsvar. Skal kunne screene for underernæring.
Anvende principper til at gennemføre analytisk kostinterview, udfærdige en kostplan og foretage en kostinstruktion. Skal kunne kommunikere tværfagligt om patienter. Opstille en plan for patienternæring, samt anvende forskellige ernæringsmetoder. Skal overfor patienten kunne redegøre for alle aspekter af ernæringsterapi
 
Kursets målsætning
At den studerende bliver i stand til at fungere i en klinisk hverdag på en sygehusafdeling, både i relation til patienter og andre samarbejdspartnere. Den studerende skal demonstrere evner for at tage beslutninger, kommunikere og håndtere uventede situationer. Endvidere kunne diskutere ernæringsrelaterede problemer med andre fagprofessionelle, og kunne håndtere, at det ikke altid er egen opfattelse, der slår igennem
 
Kursusindhold
Praktikperioden om screening og kostanamnese gennemføres under supervision af klinisk diætist, som vejleder. Den studerende udfører selv opgaverne. Desuden er den studerende med speciallæge på stuegang for at fornemme arbejdsgangen, og opleve hvilken rolle ernæring spiller for de samlede beslutninger under sygdomsforløbet. Oplevelser og problemer diskuteres i plenum om eftermiddagen.
I praktikperioden om ernæringsplanlægning udfører den studerende disse under supervision af læger og diætister afhængig af patientkategori og ernæringsmåden. Der følges op på egne erfaringer om eftermiddagen.
I kommunikationsdelen sættes fokus på, om patienterne forstår de givne beskeder på samme måde som det var tænkt. Der indhentes erfaringer, som diskuteres med psykolog om eftermiddagen.
 
Undervisningsform
3 gange 3 ugers praktik på 3 forskellige sygehusafdelinger. 1. ophold koncentreres om screening og kostanamnese. 2. ophold om ernæringsplanlægning / kostinstruktion / intravenøs terapi. 3. ophold om kommunikation med syge (stressede) om ernæring (anamnese og terapi). Formiddagene vil typisk være i sengeafdeling, 3 eftermiddage pr. uge typisk undervisning og øvelse samt rapportskrivning på Rigshospitalet. 2 rapporter pr. 3 uger. Hvert forløb afsluttes med tentamen, hvor en af rapporterne diskuteres med underviser, censor og medstudere.
 
Kursusansvarlig
Jens Kondrup, jeko@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Klinisk og eksperimental ernæring, Tlf: 35332491
Jens Rikardt Andersen, jra@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Klinisk og eksperimental ernæring, Tlf: 35332504
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger27
teoretiske øvelser81
praktiske øvelser144
projektarbejde60
forberedelse91
eksamen9

412