270032 Sygdomslære, ernæringsfysiologi ved sygdom og ernæringsterapi.

Detaljer
Ins. for Human Ernæring
Tidligst mulig placeringKandidat 1.år
VarighedEn blok
 
Pointværdi15 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:
12 April 2007
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenI kursusforløbet afleveres en gruppebaseret, skriftlig rapport om retningslinier for klinisk ernæring på sygehus indenfor et afgrænset patientområde. Skal godkendes før eksamen.
 
Rammer for undervisningForelæsninger og øvelser.
 
BlokplaceringBlok 3
Ugestruktur: A

Blok 3
Ugestruktur: B
 
UndervisningssprogDansk
 
Obligatoriske forudsætningerGennemgået kurserne i Næringsstoffer og Indtag, samt Kost og sygdomsforebyggelse, eller dertil svarende pensum.
 
Begrænset deltagerantal30.
 
Kompetenceområder
Obligatorisk kursus på klinisk ernæringsstudiet. Kurset giver kompetencer inden for teknologi og produktion. Kurset samler tidligere erhvervet viden, rettet mod sammenhænge mellem sygdommes indflydelse på ernæring, ernæringsmæssige konsekvenser af sygdom og muligheder for ernæringsterapi. De studerende skal kunne redegøre for: Basale sammenhænge i kroppens funktioner, herunder interaktioner mellem fysiologiske systemer og de basale træk i cellers funktion. Skal have kendskab til sygdomme, der hyppigst ses på hospitalerne; væsentlige træk i patofysiologien bag disse; lægelige behandlingsmetoder; grundlaget for stress-metabolisme. Skal kunne anvende principperne til tværfagligt at kunne deltage i diskussion af den enkelte patients situation; planlægge ernæringsterapi, per os, i sonde og i.v.; redegøre for sygdommenes indflydelse på ernæringsbehov; monitorere målopfyldelsen og modificere ernæringsplaner i relation til udviklingen i sygdommen; opstille et program for sekundær forebygge.
 
Kursets målsætning
At de studerende skal kunne redegøre for ernæringsrelevante ændringer i fysiologien under sygdom, i særlig grad ved svær sygdom, hvor stofskiftet er ændret markant. At de studerende skal kunne redegøre for de væsentligste kroniske sygdomme, hvor ernæringsterapi og kostomlægning indgår i behandlingen. At de studerende selvstændigt skal kunne varetage ernæringsterapi.
 
Kursusindhold
Cellulære mekanismer ved sygdom: Receptorer, celledød, inflammation, signaltransduktion og immunfunktion. Kliniske og biokemiske tegn på disse, samt vurdering af graden af påvirkning af immunapparatet. Helingsprocesser, regeneration og pronose ved sygdomme. Mekanismen bag og effekten af kroniske lidelser i hjerte, mave-tarm-kanal, lunger, knogler m.v. og effekten heraf på omsætningen af mad. Metaboliske sygdomme og terapien heraf. Ernæringsterapi ved stress-metabolisme, cancer, kirurgi, dialyse og andre situationer, hvor denne terapiform forekommer.
 
Undervisningsform
Forelæsninger 2-3 gange ugentlig ved ansatte og eksterne specialister. Teoretiske øvelser relateret til forelæsningerne og gruppebaseret med afsluttede diskussion med underviser. I forløbet skrives gruppebaseret rapport om retningslinier for klinisk ernæring af en specificeret gruppe patienter. Desuden 2-4 individuelle rapporter om et udvalg af kroppens normale funktioner.
 
Kursusansvarlig
Jens Kondrup, jeko@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Klinisk og eksperimental ernæring, Tlf: 35332491
Jens Rikardt Andersen, jra@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Klinisk og eksperimental ernæring, Tlf: 35332504
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger36
teoretiske øvelser112
projektarbejde60
forberedelse200
eksamen4

412