Inst. for Veterinær Patobiologi
50 % Inst. for Produktionsdyr og Heste 50 % | |||||||||||
Tidligst mulig placering | Kandidat 1.år | ||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||
Pointværdi | 9 (ECTS) | ||||||||||
Kursustype | Kandidatkursus | ||||||||||
Eksamen | Løbende eksamen skriftlig prøve Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Godkendelse af øvelsesrapporter 13-skala, ingen censur | ||||||||||
Rammer for undervisning | Projektbaseret, dvs. fælles og gruppevis udarbejdelse af øvelsesrapporter baseret på besøg i produktionsenheder med delvis studenterstyrede seminarer baseret på rapporterne. | ||||||||||
Blokplacering | Blok 3 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur | ||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||
Begrænset deltagerantal | 30 | ||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||
Grundvidenskab: Kendskab til funktionen som besætningsdyrlæge jf. gældende bekendtgørelser om sundhedsrådgivning. Teknologi og produktion: Viden om, hvorledes fødevaresikkerhedsmæssige vurderinger af produktionsenheder, f.eks. en besætning, gennemføres. Etik og værdier: Reflekterer over resultaterne af sundheds- og produktionsorienterede analyser af produktionsenheder i konkret helhedsorienteret rådgivning af beslutningstagere vedrørende fødevaresikkerhed under hensyntagen til begrænsninger givet af lovgivning og etik. Reflekterer over husdyrproduktion i Danmark og betydningen af natur- og samfundsskabte produktionsbegrænsninger. | |||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||
Kurset skal bibringe de studerende kendskab til begreber og metoder i moderne husdyrproduktion af betydning for fødevaresikkerheden. Kursus er grundlagsskabende for valgfaget Veterinær Fødevaresikkerhed II og tager udgangspunkt i produktionsenheder, der holdes med et fødevaremæssigt erhvervs sigte. Endvidere vil de studerende under vejledning blive i stand til at foretage fødevaresikkerhedsmæssige vurderinger af produktionsenheder og udmønte disse i rådgivning. | |||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||
Grundideen i kursus er, at de studerende sammen med underviserne opbygger fælles referencerammer ved at arbejde med konkrete produktionsenheder efter følgende grundmodel: . Indledningsvis besøg i erhvervsmæssigt drevne produktionsenheder med hver af arterne fisk, fjerkræ, (malke)kvæg og svin efter en kort introduktion. . Der udarbejdes øvelsesrapporter (Skabeloner for fødevaresikkerhedsmæssig vurdering af produktionsenheder og rådgivning af beslutningstagere) af alle kursister i fællesskab. . Mindre grupper af studerende skal have ansvar for at gå i dybden med et delemne i rapporterne. Hver gruppe tildeles en vejleder. . Hver gruppe fremlægger sit emne ved seminarer. . Der afholdes et eller flere seminarer til beskrivelse af problematikken ved væsentlige fødevaresikkerhedsmæssige problemer ved de forskellige dyrearter. . Der afholdes et eller flere seminarer til beskrivelse af helheden indenfor hver dyreart. . Sidst i kursus lægges der vægt på at uddrage principper, der går på tværs af dyrearter. . Eksamen er godkendelse af øvelsesrapport. Med udgangspunkt i konkrete produktionsenheder vil de studerende i forbindelse med dette arbejde få praktisk og teoretisk viden om følgende emner: . Sundheds- og velfærdsbegreber i husdyrproduktionen, herunder strategier for anvendelse af medicin . Risikohåndtering . Resistensudvikling i forbindelse med terapi i store besætninger . Inventar, teknisk udstyr og dets anvendelse . Staldklimaet . Dyrevelfærd . Foderrationer og fodring/udfodringssystemer . Foderfabrikken, transport og hjemmeblandingsanlæg . Produktionssystemer . Hygiejne i produktionen | |||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||
Forelæsning, præsentationer, besøg på virksomheder samt gruppearbejde | |||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||
Adams & Moss (2000): Food Microbiology, udleverede artikler og noter til forelæsningerne. | |||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||
Hanne Ingmer, hi@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332773 | |||||||||||
Studienævn | |||||||||||
Studienævn V | |||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||
| |||||||||||