150511 Fødevarekompleksets aktører

Detaljer
Ins. for Human Ernæring
Tidligst mulig placeringMaster udd. (efteruddannelse)
VarighedUdenfor blokstruktur
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeMaster udd. (efteruddannelse)
Modul 1. Master i Fødevarekvalitet og -sikkerhed.
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen


kun visse hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: Der eksamineres i samlet pensum, men med udgangapunkt i afleveret projektrapport.

7-trinsskala, intern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenUdarbejdelse af projektrapport
 
Rammer for undervisningKurset afvikles næste gang februar-marts 2009 og består dels af forelæsninger som finder sted på to samlinger samt vejledning i forbindelse med udarbejdelsen af en projektopgave.
 
BlokplaceringUdenfor blokstruktur
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Kompetenceområder
Den studerende vil efter at have bestået dette modul have følgende kompetencer:

Viden om og kendskab til
- Fødevarepolitikken på globalt plan
- Den historiske udvikling af betydning for fødevarekvalitet og sikkerhed.

Forståelse af
- Centrale begreber og teorier der kan anvendes til at beskrive og forstå fødevaresystemet
- Interaktionen mellem de centrale aktører på fødevareområdet og de strukturer de er underlagt
- Den Europæiske fødevarepolitik og dens aktører

Anvendelse af
- Udvalgte begreber / teorier til analyse af en problemstilling indenfor modulets temaer
 
Kursets målsætning
A) at introducere centrale begreber såsom kvalitet, sikkerhed, magt og indflydelse, politisk forbrug mm, som kan anvendes til at analysere produktions- forbrugssystemet inden for fødevareområdet.
B) at introducere centrale aktører og strukturer af betydning for fødevarekvalitet og sikkerhed. Herunder ikke mindst det komplekse samspil mellem aktørerne og deres rammebetingelser, som har betydning for kvalitet og sikkerhed.
 
Kursusindhold
Modulet opbygges omkring en række forelæsninger indenfor fire temaer:

Fødevaresystemet som en analytisk ramme: Her er fokus på en præsentation af produktions- / forbrugssystemet som en analytisk ramme for arbejdet med fødevaresikkerhed og kvalitet. Herunder introduktion til centrale begreber og teorier, der kan anvendes til at forstå udviklingen i kvalitet. Særlig vægt tildeles præsentation af det brede kvalitetsbegreb, hvor kvalitet består af såvel materielle elementer, der er repræsenteret i selve produktet; og immaterielle elementer, der relateres til produktionsprocessen og dens konsekvenser for f.eks. miljøet.

Kvalitet og sikkerhed i en historisk kontekst: Her er fokus på den historiske udvikling af levnedsmiddelproduktionen, med særlig vægt på betydningen af den strukturelle og teknologiske udviklings konsekvenser for sikkerhed og kvalitet; samt udviklingen samspillet mellem sektoren og det omgivende samfund.

Aktørernes og deres interesser: Inden for dette tema sættes fokus på dels de enkelte aktører (primærproduktion industri og detailhandel over myndigheder til forbrugerne og deres organisationer), deres interesser og muligheder for at forfølge disse interesser. Dels på samspillet mellem disse for-skellige interesser i den kamp, der udfoldes som har direkte eller indirekte konsekvenser for fødevarernes kvalitet og sikkerhed. Temaet vil endvidere berøre de væsentligste strukturer (f.eks. levevilkår, markedet eller lovgivning), som udgør rammebetingelserne for disse aktørers handlen.

Fødevarernes politik: Indenfor dette tema er fokus på fødevarepolitik og regulering på nationalt, EU og globalt plan.

Herudover arbejder den studerende løbende på en opgave, der så vidt muligt tager udgangspunkt i problemstillinger, som relaterer sig til den studerendes egen arbejdsplads; eller alternativt aktuelle fødevarepolitiske problemstillinger som eksempelvis GMO, functional foods, berigelse, økologisk produktion eller anvendelsen af pesticider.
 
Undervisningsform
Forelæsninger i forbindelse med to samlinger på LIFE. Læsning af udleverede tekster og evt købte bøger som forberedelse til samlingerne. Udarbejdelse af projekt indenfor kursets overordnede problemstillinger.
 
Målbeskrivelse
Se beskrivelse af modulets kompetenceområder.
 
Litteraturhenvisninger
Holm, Lotte m.fl. (Red.): Mad mennesker og måltider - samfundsvidenskabelige perspektiver. Munksgaard Danmark, 2006.

Derudover udleveres en række artikler, knyttet til kursets forelæsninger.
 
Kursusansvarlig
Jesper Lassen, jlas@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Fødevaresociologi, Tlf: 35332621
 
Deltagerbetaling
Deltagerbetalingen udgør ca. 11.250 kr (2007 priser)
 
Studienævn
Studienævn MSN (Master, diplom)
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger25
projektarbejde70
forberedelse69
eksamen1

165