Ins. for Human Ernæring | |||||||||||||
Tidligst mulig placering | Master udd. (efteruddannelse) | ||||||||||||
Varighed | Udenfor blokstruktur | ||||||||||||
Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Master udd. (efteruddannelse) Modul 1. Master i Fødevarekvalitet og -sikkerhed. | ||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen mundtlig eksamen kun visse hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: Der eksamineres i samlet pensum, men med udgangapunkt i afleveret projektrapport. 7-trinsskala, intern censur | ||||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | Udarbejdelse af projektrapport | ||||||||||||
Rammer for undervisning | Kurset afvikles næste gang februar-marts 2009 og består dels af forelæsninger som finder sted på to samlinger samt vejledning i forbindelse med udarbejdelsen af en projektopgave. | ||||||||||||
Blokplacering | Udenfor blokstruktur Ugestruktur: Udenfor ugestruktur | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||||
Den studerende vil efter at have bestået dette modul have følgende kompetencer: Viden om og kendskab til - Fødevarepolitikken på globalt plan - Den historiske udvikling af betydning for fødevarekvalitet og sikkerhed. Forståelse af - Centrale begreber og teorier der kan anvendes til at beskrive og forstå fødevaresystemet - Interaktionen mellem de centrale aktører på fødevareområdet og de strukturer de er underlagt - Den Europæiske fødevarepolitik og dens aktører Anvendelse af - Udvalgte begreber / teorier til analyse af en problemstilling indenfor modulets temaer | |||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||
A) at introducere centrale begreber såsom kvalitet, sikkerhed, magt og indflydelse, politisk forbrug mm, som kan anvendes til at analysere produktions- forbrugssystemet inden for fødevareområdet. B) at introducere centrale aktører og strukturer af betydning for fødevarekvalitet og sikkerhed. Herunder ikke mindst det komplekse samspil mellem aktørerne og deres rammebetingelser, som har betydning for kvalitet og sikkerhed. | |||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
Modulet opbygges omkring en række forelæsninger indenfor fire temaer: Fødevaresystemet som en analytisk ramme: Her er fokus på en præsentation af produktions- / forbrugssystemet som en analytisk ramme for arbejdet med fødevaresikkerhed og kvalitet. Herunder introduktion til centrale begreber og teorier, der kan anvendes til at forstå udviklingen i kvalitet. Særlig vægt tildeles præsentation af det brede kvalitetsbegreb, hvor kvalitet består af såvel materielle elementer, der er repræsenteret i selve produktet; og immaterielle elementer, der relateres til produktionsprocessen og dens konsekvenser for f.eks. miljøet. Kvalitet og sikkerhed i en historisk kontekst: Her er fokus på den historiske udvikling af levnedsmiddelproduktionen, med særlig vægt på betydningen af den strukturelle og teknologiske udviklings konsekvenser for sikkerhed og kvalitet; samt udviklingen samspillet mellem sektoren og det omgivende samfund. Aktørernes og deres interesser: Inden for dette tema sættes fokus på dels de enkelte aktører (primærproduktion industri og detailhandel over myndigheder til forbrugerne og deres organisationer), deres interesser og muligheder for at forfølge disse interesser. Dels på samspillet mellem disse for-skellige interesser i den kamp, der udfoldes som har direkte eller indirekte konsekvenser for fødevarernes kvalitet og sikkerhed. Temaet vil endvidere berøre de væsentligste strukturer (f.eks. levevilkår, markedet eller lovgivning), som udgør rammebetingelserne for disse aktørers handlen. Fødevarernes politik: Indenfor dette tema er fokus på fødevarepolitik og regulering på nationalt, EU og globalt plan. Herudover arbejder den studerende løbende på en opgave, der så vidt muligt tager udgangspunkt i problemstillinger, som relaterer sig til den studerendes egen arbejdsplads; eller alternativt aktuelle fødevarepolitiske problemstillinger som eksempelvis GMO, functional foods, berigelse, økologisk produktion eller anvendelsen af pesticider. | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
Forelæsninger i forbindelse med to samlinger på LIFE. Læsning af udleverede tekster og evt købte bøger som forberedelse til samlingerne. Udarbejdelse af projekt indenfor kursets overordnede problemstillinger. | |||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||
Se beskrivelse af modulets kompetenceområder. | |||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||
Holm, Lotte m.fl. (Red.): Mad mennesker og måltider - samfundsvidenskabelige perspektiver. Munksgaard Danmark, 2006. Derudover udleveres en række artikler, knyttet til kursets forelæsninger. | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Jesper Lassen, jlas@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Fødevaresociologi, Tlf: 35332621 | |||||||||||||
Deltagerbetaling | |||||||||||||
Deltagerbetalingen udgør ca. 11.250 kr (2007 priser) | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn MSN (Master, diplom) | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||