150521 Kvalitet af råvarer

Detaljer
Inst. for Jordbrugsvidenskab   67 %
Inst. for Fødevarevidenskab   33 %
Tidligst mulig placeringMaster udd. (efteruddannelse)
VarighedEn blok
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeMaster udd. (efteruddannelse)
Modul 2 på Masteruddannelse i Fødevarekvalitet og -sikkerhed
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen


kun visse hjælpemidler
Projektrapporten


Beskrivelse af eksamen: Ved eksamen fremlægges kort dele af rapporten. Der kan eksamineres i hele rapportarbejdet samt det øvrige pensum.

Vægtning: Mundtlig eksamen: 100%



7-trinsskala, intern censur

Eksamensdatoer:
20. juni 2008, Afhængig af holdet størrelse er der evt. flere eksamensdatoer
22. august 2008, Anden dato kan aftales individuelt
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenDer skal indleveret en projektrapport
 
Rammer for undervisning
 
BlokplaceringUdenfor blokstruktur
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Kompetenceområder
Den studerende vil efter at have bestået dette modul have følgende kompetencer:

Viden om og kendskab til:
- Miljøbelastninger og råvarer håndteringens indvirken på kvalitet
- betydningen af overvågning og kontrol af råvareproduktionen.

Forståelse af:
- Hvordan forskellige kvaliteter af råvarer fremkommer og hvordan råvarernes kvalitet indvirker på forarbejdningsprocesserne og på kvaliteten af det færdige fødevareprodukt.

Anvendelse af
- Udvalgte parametre til analyse af kvalitet.
 
Kursets målsætning
At give deltagerne indblik i og biologisk forståelse for hvordan forskellige kvaliteter af råvarer fremkommer og hvordan råvarernes kvalitet indvirker på forarbejdningsprocesserne og på kvaliteten af det færdige fødevareprodukt
 
Kursusindhold
Vegetabilske produkter
Modulet omhandler kvalitetsparametre for vegetative produkter herunder bl.a. indholdsstoffer som f.eks. protein, kulhydrat, fedt, smagsstoffer, vitaminer, mineraler, deres sammensætning og næ-ringsværdi og andre faktorer er farve, renhed, udseende, form, konsistens, holdbarhed. I modulet vil produktionsfaktorer, som har betydning for produktkvalitet indgå, herunder sortsvalg, gødskning, pesticidanvendelse, skader som følge af svampe og insektangreb, mekaniske skader, høst, rensning, transport af råvarer samt opbevaringsforhold. Fordele og ulemper ved dyrkning af gensplejsede afgrøder samt risikovurdering vil også blive behandlet.

Animalske produkter:
Undervisning omhandler produktionssystemer og hvordan ernæring, fodersammensætning, opstald-ningsforhold og andre produktionsfaktorer kan påvirke råvarekvaliteten. I modulet introduceres de metoder man har til at overvåge og kontrollere kvalitetetsparametre i en husdyrproduktion, ligesom kvalitetsanalyser behandles. Modulet indeholder også bioteknologiske metoders anvendelse samt etiske problemstillinger.
 
Undervisningsform
Der er 4 undervisningsdage med holdundervisning på Københavns Universitet (KU) og en dag på Danmark Tekniske Universitet (DTU). Undervisningen består af et intensivt forelæsningsprogram samt nogle få praktiske og teoretisk øvelser. Derudover skriver de studerende en projektrapport vedr. et delvist selvvalgt emne. Projektrapporten kan udarbejdes af en gruppe på 2-3 studerende eller individuelt. Emnet skal godkendes af kursuskoordinatoren, som knytter en faglig vejleder til de studerende.
 
Målbeskrivelse
Målet er, at de studerende får en godt kendskab til produktion af en række vigtigt råvare inden for forskellige kategorier (kød, mælk, fisk og planteprodukter). De studerende skal kunne gøre rede for produktions-, transport- og opbevaringsforholds betydning for kvaliteten af råvarene, og hvordan kvalitet måles og optimeres. I projektdelen er det målsætningen, at de studerende fokuserer på en enkel råvarer, og får en dybere kendskab til, hvorledes man sikre en høj kvalitet ved optimering af produktions-,transports- og opbevaringsforhold.
 
Litteraturhenvisninger
Litteratur, der indgår i pensum vil være tilgængelig via campusnet, hvilket indbefatter artikler, PowerPoint-præsentationer og lign. Desuden vil der blive udleveret undervisningsmateriale.
 
Kursusansvarlig
Christian Andreasen, can@life.ku.dk, Institut for Jordbrugsvidenskab/Afgrødevidenskab, Tlf: 35333453
 
Deltagerbetaling
Pris (2007): 11.250 kr
 
Studienævn
Studienævn MSN (Master, diplom)
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger27
teoretiske øvelser2
praktiske øvelser2
projektarbejde100
forberedelse31
vejledning2
eksamen1

165