250047 Videregående plantebiologi

Detaljer
Inst. for Plantebiologi
Tidligst mulig placeringBachelor 3. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: 4 timers skriftlig eksamen som dækker pensum, med flere spørgsmål

Vægtning: 100%



7-trinsskala, intern censur

Eksamensdatoer:
03. november 2007
 
Rammer for undervisningper uge vil forventes 2 forelæsninger, afvekslet med opgaver og teoretisk øvelser. Enkelte laboratorieøvelser kan inddrages. Der undervises på basis af lærebog, men udvalgte emner blive gennemgået ved inddragelse af primær litteratur.
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: B
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger230002 Biokemi 1
250036 Planters fysiologi og anatomi
eller tilsvarende kurser
 
Begrænset deltagerantalIngen
 
Kompetenceområder
Grundvidenskab
Kurset giver de studerende en grundlæggende forståelse af de fysiologiske og molekylære processer, der ligger til grund for planters vækst og udvikling. Desuden opnås en forståelse for hvordan planten reagerer på og tilpasser sig til vigtige vækstbetingelser såsom lys, vand og temperatur. Den studerende skal kunne overføre den opnåede viden til løsning af teoretiske problemstillinger inden for plantefysiologi og -biokemi.

Teknologi & produktion
Kurset giver viden om et udsnit af moderne plantebiologiske forskningsmetoder og en forståelse for hvordan disse metoder anvendes til at opnå ny viden om plantebiologi.

Etik og Værdier
Den studerende introduceres til samspillet mellem plantebiologi og bioteknologi således at den studerende er opmærksom på hvordan plantebiologisk viden kan udnyttes til gavn for industri og landbrug og samfund, og kan reflektere over udvalgte anvendelser.
 
Kursets målsætning
Målet er at give et bredt kendskab planters udvikling og forståelse for de molekylære og cellulære processer som ligger til grund.

Kurset belyser også hvordan planten fungerer som organisme, og lægger vægt på at illustrere regulatoriske mekanismer, som tillader planten at tilpasse sig ændringer i miljø og vækstbetingelser.

Der gives eksempler på hvordan grundlæggende metoder anvendes i plantebiologisk forskning, og på hvordan plantebiologi danner grundlag for bioteknologisk anvendelse
 
Kursusindhold
Kurset tager udgangspunkt i den viden de studerende har opnået i basale kurser i biokemi, molekylæbiologi og plantefysiologi. Kurset behandler et bredt udsnit af emner og går mere i dybden med emner, som har været berørt på tidligere kurser. Kurset søger at integrere denne viden, så den studerende får en indsigt i hvordan hele planten fungerer som organisme i et samspil det omgivende miljø. Kurset belyser samspillet mellem de enkelte processer, og kurset giver indsigt i hvordan planten fungerer både på det molekylære og cellulære plan og på helplanteniveau. Desuden gives centrale eksempler på anvendelse grundlæggende metoder i plantebiologisk forskning.

Kurset omfatter bl.a. følgende centrale emner:
Transportprocesser, Fotosyntesens biokemi og regulering, Kulhydratmetabolismen og dens regulering, source-sink relationer, kvælstofmetabolisme og -fixering,cellevæggen, phytochrom, fotomorfogenese, fotoperiodisme, plantehormoner.
 
Undervisningsform
Kurset omfatter forelæsninger, hvor centrale emner indenfor fagområdet gennemgås. Sideløbende med forelæsningerne gennemføres teoretiske øvelser hvor de studerende løser specifikke opgaver i dialog med underviseren. De enkelte opgaver er koordineret med de emner som behandles i forelæsningerne. På basis af enkelte emner gennemgås udvalgte metoder som anvendes i studiet af molekylære og fysiologiske processer, og disse illustreres med data-eksempler som grundlag for teoretiske øvelser. Enkelte emner illustreres med praktiske øvelser og ved besøg på instituttets forskningsenheder med demonstration af apparaturer/metoder.
 
Målbeskrivelse
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder
 
Litteraturhenvisninger
Taiz, L. & Zeiger, E.: Plant Physiology. Fourth Edition. Der tages forbehold for at lærebogen kan udskiftes indtil en uge før kursusstart.
 
Kursusansvarlig
Tom Hamborg Nielsen, thni@life.ku.dk, Institut for Plantebiologi og Bioteknologi/Laboratorium for Molekylær Plantebiologi, Tlf: 35333338
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger30
teoretiske øvelser24
projektarbejde8
forberedelse136
vejledning4
eksamen4

206