Department of Bacic Animal and Veterinary Sciences | |||||||||||||
Earliest Possible Year | BSc. 2 year | ||||||||||||
Duration | One block | ||||||||||||
Credits | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||
Course Level | BSc | ||||||||||||
Examination | Final Examination oral examination All aids allowed Description of Examination: Mundtlig eksamen. Mundtlig besvarelse af spørgsmål stillet i relation til hovedemner behandlet i de enkelte kursusuger (der trækkes ét hovedemne til eksamen, og der er afsat tid til forberedelse). Weight: Eksamen: 100% pass/fail, internal examiner | ||||||||||||
Requirement For Attending Exam | Godkendt præsentation ved et ugentlig seminar og godkendt opposition ved et ugentligt seminar | ||||||||||||
Organisation of Teaching | Forelæsninger, øvelser og kursusrapport. | ||||||||||||
Block Placement | Blok 1 Week Structure: A | ||||||||||||
Teaching Language | Danish | ||||||||||||
Optional Prerequisites | Biokemi Produktionsdyrenes anatomi og fysiologi | ||||||||||||
Restrictions | Ingen | ||||||||||||
Areas of Competence the Course Will Address | |||||||||||||
Grundvidenskab: Kendskab til næringsstofomsætning og regulering af næringsstofomsætning. Viden om næringsstoffordeling/analyse og indhold i fodermidler. Viden om næringsstoffers fordøjelse, absorption og udnyttelse til forskellige livsytringer. Forståelse af de fysiologiske processer ved vækst, reproduktion, laktation, ægproduktion. Teknologi og produktion: Anvende fysiologiske og ernæringsprincipper til vurdering af de enkelte dyreartes næringsbehov til forskellige livsytringer. Bedømme dyrenes respons til næringsstofforsygning. Etik og værdier Erhverver sig et fagsprog med henblik på at kunne diskutere og vurde ernæringsprincipper. | |||||||||||||
Course Objectives | |||||||||||||
Kursets mål er at skabe et detaljeret kendskab til næringsstofomsætning og livsytring hos husdyr. Ved kursets afslutning skal den studerende have opnået et grundlæggende kendskab til omsætning, regulering og udnyttelse af energi og næringsstoffer, samt de fysiologiske processer der ligger til grund for den animalske produktion. | |||||||||||||
Course Contents | |||||||||||||
Kurset omfatter beskrivelse af næringsstoffer, næringsstoffernes absorption, transport og fordeling i organismen, omsætning og balance i de ekstracellulære næringsstofpuljer, omsætning og udnyttelse af protein, fedt og energi i hele den intakte organisme. Den hormonale regulering af omsætningen i næringsstof- og vævspuljerne, vækstens, laktationens og reproduktionsprocessernes fysiologi og immunologi. Der lægges særlig vægt på de betydeligste husdyrproduktioner og dyrenes reaktioner på forskellige produktionsforhold. Den principielle baggrund for bestemmelse af energi- og næringsbehov og fastsættelse af normer for næringsforsyning til forskellige livsytringer gennemgås. Der gives et grundigt kendskab til fodermidlers sammensætning og deres egnethed i relation til fodersammensætning, -teknologi, -konservering og -hygiejne. Der gives grundlag for rationsvurdering og -anvendelse med relation til produktkvalitet, ressourceforbrug og miljø ved optimal husdyrproduktion. Kurset er en nødvendig forudsætning for Tema: Husdyrvidenskab. | |||||||||||||
Teaching And Learning Methods | |||||||||||||
Den skemalagte undervisning benyttes gennem hele semestret til kombinerede forelæsninger og teoretiske øvelser. Der vil under øvelserne blive lagt op til, at opgaverne diskuteres og løses I grupper. Ved ugentlige kollokvier fremlægges og diskuteres løsningen af de teoretiske øvelser. Ved hvert ugentligt kollokvium vil grupperne på skift skulle fremlægge løsningsforslag og virke som opponenter. Hver gruppe skal have godkendt deres fremlæggelse og deres opponent indsats for at kunne indstilles til eksamen. Kursus afsluttes med en individuel mundtlig eksamination. | |||||||||||||
Learning Outcome | |||||||||||||
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder | |||||||||||||
Course Litterature | |||||||||||||
Chwalibog, André: Næringsværdi og Næringsbehov. Samfundslitteratur, 2006. Cunningham:Textbook of Veterinary Physiology. 3rd Edition. Saunders, 2002 Hvelplund, T., Nørgaard, P.: Kvægets Ernæring og Fysiologi. DJF rapport Husdyrbrug nr. 53 (bind 1) og 54 (bind 2). 2003. McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A. Animal Nutrition. Prentice Hall, 2002. Nielsen, Mette Olaf: Kompendium i Basal husdyrfysiologi og ernæring. Samfundslitteratur, 2006. | |||||||||||||
Course Coordinator | |||||||||||||
André Chwalibog, ac@life.ku.dk, Department of Basic Animal and Veternary Sciences/Animal Nutrition, Phone: 35333044 Mette Olaf Nielsen, mon@life.ku.dk, Department of Basic Animal and Veternary Sciences/Animal Nutrition, Phone: 35333065 | |||||||||||||
Study Board | |||||||||||||
Study Committee NSN | |||||||||||||
Course Scope | |||||||||||||
| |||||||||||||