290023 Miljøøkonomi for ikke-økonomer

Detaljer
Fødevareøkonomisk Institut
Tidligst mulig placering
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: 4-timers skriftlig eksamen i pensum

Vægtning: 100%



7-trinsskala, intern censur

Eksamensdatoer:
12. april 2008
 
Rammer for undervisningForelæsninger og øvelser
 
BlokplaceringBlok 3
Ugestruktur: B
 
UndervisningssprogDansk
 
Begrænset deltagerantalIngen
 
Kompetenceområder
Grundvidenskab: Efter kurset, burde de studerende kunne forstå de grundlæggende principper i miljøøkonomisk teori Teknologi & produktion: Har viden om og kan forstå de forskellige metoder til at værdisætte miljøgoder og til at regulere forurening med. Kan anvende basal miljøøkonomisk teori på miljøproblemer Etik & værdier Er opmærksom på den etiske basis for miljøøkonomisk teori og på de etiske problemer i forbindelser med cost-benefit analyser, værdisætning og økonomisk regulering af miljøet
 
Kursets målsætning
Kurset retter sig mod studerende med ingen eller kun lidt økonomisk baggrund. Målet med kurset er, at give en basis indsigt i miljøøkonomi som beskæftiger sig med interaktionen mellem miljø og økonomi. Kurset vil behandle årsagerne til forurening, metoder til at værdisætte miljøgoder, og forskellige former for miljøregulering.
 
Kursusindhold
Kurset er opbygget omkring nogle hovedemner. For det første vil nogle etiske og filosofiske emner blive diskuteret. Dette er for eksempel bæredygtighed, retfærdighed mellem generationerne og diskontering. Det andet hovedemne er årsagerne til forurening og overudnyttelse af naturlige ressourcer. Her vil det blive vist, at problemet er, at der ikke findes markeder for mange miljøgoder som for eksempel ren luft. Fordi der ikke er markeder, er der heller ikke nogen markedsværdi af disse goder. Derfor er det nødvendigt at beregne en værdi på disse goder, så at beslutninger kan tages på et rigtigt grundlag. Dette emne vil blive dækket i den tredje del af kurset, som omhandler værdisætning og Cost-Benefit analyse. For at rette op på miljøproblemerne, er det nødvendigt at regulere forurening. Kursets fjerde del diskuterer forskellige reguleringsmetoder, med vægt på økonomiske former for regulering, der giver et incitament til at reducere. Endvidere, giver kurset indsigt i international miljøproblemer, og hvordan de kan løses. Endelig omhandler kurset optimal udnyttelse af naturressourcer samt opgørelse af ressourceknaphed.
 
Undervisningsform
Undervisningen vil bestå af traditionelle forelæsninger hvor centrale dele af pensum gennemgåes. For at sikre de studerende mulighed for indlæring vil der være en række praktiske og teoretiske øvelser hvor de enkel- og gruppevis arbejder med udleverede opgavesæt under kyndig vejledning.
 
Målbeskrivelse
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder
 
Kursusansvarlig
Jens Abildtrup, jens@foi.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Miljø og Regional Udvikling, Tlf: 35336876
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger48
teoretiske øvelser35
eksamen4
forberedelse119

206