Fødevareøkonomisk Institut | |||||||||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 1. år | ||||||||||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||||||||
Kursustype | Bachelorkursus | ||||||||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig prøve Skriftlig auditorieeksamen uden hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: 4-timers skriftlig eksamen uden hjælpemidler Vægtning: 100% 7-trinsskala, intern censur Eksamensdatoer: 12. april 2008 | ||||||||||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger og øvelser | ||||||||||||||||||||
Blokplacering | Blok 3 Ugestruktur: B | ||||||||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||||||||
Begrænset deltagerantal | Ingen | ||||||||||||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||||||||||||
Grundvidenskab: Den studerende skal, når kurset er gennemført, have kendskab til de centrale makroøkonomiske begreber og de mest fundamentale makroøkonomiske modeller og kunne analysere konsekvenserne for en økonomi af ændringer i udefra kommende variable v.h.a. en givet simplere matematisk specificeret økonomisk model, samt kunne tolke de fundne resultater intuitivt økonomisk. Teknologi &produktion: Desuden skal den studerende have viden om størrelsesordenen af de forskellige variable og parametre for den danske økonomi. Etik & værdier: Kurset skal giver forståelse for de vigtigste problemstillinger i praktisk økonomisk politik, og for de værdimæssige valg, der ligger bag den førte politik. | |||||||||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||||||||
Kursets skal give et grundlæggende kendskab til de makroøkonomiske teorier, der spiller en rolle i den økonomiske debat, samt danner grundlaget for videregående samfundsøkonomiske analyser. Kurset skal således kunne anvendes både som en afrundet introduktion til de mest basale makroøkonomiske problemstillinger og som et fundament for videregående makroøkonomiske studier. | |||||||||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||||||||
Kurset behandler makroøkonomien både empirisk og teoretisk. Emnerne, der behandles, er nationalregnskabet, bestemmelsen af nationalindkomsten i en åben og lukket økonomi, forbrugs- og investeringsfunktionens udseende, pengemarkedet, herunder pengeefterspørgsels-funktionen og -udbudsfunktionens udseende, og sammenhængen mellem vare- og pengemarkedet, arbejdsmarkedet og dets samspil med de øvrige markeder, inflation og inflationsteorier, valutamarkedet og dets samspil med de øvrige markeder, penge- og finanspolitik i situationer med faste og flydende valutakurser, forskellige valutakurssystemer og optimale valutaområder. | |||||||||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||||||||
Undervisningen består af en blanding af forelæsninger, der gennemgår den grundlæggende teori, og teoretiske øvelser, hvor håndtering af økonomiske modeller indøves, samt af tekstlæsning. | |||||||||||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||||||||||
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder | |||||||||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||||||||
N. Gregory Mankiw, "Principles of Economics", Third Edition, 2004, Thomson. Statistisk Tiårsoversigt, nyeste udgave. | |||||||||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||||||||
Lars Otto, lo@foi.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Produktion og Teknologi, Tlf: 35336886 | |||||||||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||||||||
Studienævn NSN | |||||||||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||