290038 Thematic Course: Applied Economic Analysis

Details
Institute of Food and Resource Economics
Earliest Possible YearBSc. 2 year
DurationTwo blocks
 
Credits15 (ECTS)
Course LevelBSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination


All aids allowed

Description of Examination: En opgave inden for området modelbrug skal afleveres og bedømmes. Beregninger til opgaven kan evt. laves i grupper, men hver studerende skal aflevere sin egen skriftlige besvarelse på baggrund af de fælles gruppeberegninger.

Weight: Opgaven vægter 100%



7-point scale, external examiner
 
Requirement For Attending ExamTo opgaver skal afleveres og godkendes - en i hver af områderne:
- praktisk statistik og data
- økonometri
 
Organisation of TeachingUndervisningen vil veksle mellem forelæsninger, øvelser og projektarbejde/større opgaver
 
Block PlacementBlok 3
Week Structure: A

Blok 4
Week Structure: A
 
Teaching LanguageDanish
 
Optional PrerequisitesFagpakke i økonomi
 
RestrictionsIngen
 
Areas of Competence the Course Will Address
Grundvidenskab:
Den studerende skal have opnået kendskab til grundlæggende principper og metoder i anvendt økonomisk analyse

Teknologi og produktion:
Den studerende skal kunne estimere, analysere og vurdere enkle økonomiske sammenhænge ud fra data.
Efter kurset skal den studerende ud fra en konkret økonomisk problemstilling kunne anvende eksisterende kvantitative økonomiske modeller og metoder til at løse problemet eller dele heraf og kunne forholde sig kritisk til, reflektere over, resultaterne.
Den studerende skal også være i stand til at foretage mindre ændringer i eksisterende kvantitative modeller for at udvide deres anvendelsesområde til den foreliggende problemstilling.
Den studerende skal kunne finde frem til officielle økonomiske data både danske og udenlandske til egne analyser.

Etik og værdier:
Den studerende skal have forståelse af modelbrug for derved også at kunne forholde sig kritisk til andres modelbrug og modelberegninger.
 
Course Objectives
Kursets mål er at lære de studerende at bruge kvantitative modeller og metoder i forbindelse med økonomisk analyse.
Bibringe de studerende kendskab til eksisterdne datakilder og brug heraf.
 
Course Contents
Centrum for temaet er brug af kvantitative modeller og metoder til at analysere en given problemstilling. Problemstillingen skal være af en sådan art at der allerede findes kvantitative modeller og metoder der kan bruges.
Problemstillingen kan ændres eller drejes fra år til år efter lærer- og/eller studenterønsker. Ved temaet start skal det være muligt for de studerende at kunne øve en vis indflydelse på indhold og forløb.

Vægten ligger på brug af eksisterende modeller til analyse af økonomiske problemstillinger, ikke på at opstille modeller; men via brug af modeller bliver der opbygget en viden om hvordan de er lavet. Der lægges vægt på en kritisk brug af modeller, fx i form af følsomhedsanalyser af forskellig art inkl. ændring af usikre sammenhænge i modellen.

Eksempel på problemstillinger er økonomisk analyse af liberalisering af EU's landbrugspolitik eller WTO forhandlinger, liberalisering af verdenshandlen for landbrugsvarer. Beregning af virkning og effekt for landbruget som sektor og for den enkelte bedrift, staten og forbrugerne; i Danmark og evt. også i andre lande; på enkelte landbrugsvarer eller grupper af varer eller alle varer. Eller analysere de økonomiske konsekvenser af biologisk usikkerhed, herunder forskellige måder at håndtere usikkerhed empirisk.

De relevante modeller vil være økonometriske modeller, anvendte generelle ligevægtsmodeller (AGE) og lineære programmeringsmodeller (LP).

Fælles for alle emnerne er, at det er valget af metode/model samt afprøvningen heraf på en konkret økonomisk problemstilling der er central.
 
Teaching And Learning Methods
Kurset organiseres over et overordnet tema om brug af en eller evt. flere eksisterende kvantitative økonomiske modeller, der danner grundlag for en række opgaver og projekter projekt, der udarbejdes hhv. som gruppearbejde og individuelt arbejde. I tilknytning hertil er der en række forelæsninger over centrale dele af pensum, praktiske skriveøvelser, der læses enkelt- eller gruppevis samt edb-øvelser.
 
Learning Outcome
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder
 
Course Litterature
Litteratur vil blive anvist i forbindelse med kursusstart
 
Course Coordinator
Henrik Hansen, henrik.hansen@foi.dk, Institute of Food and Resource Economics/International Economics and Policy Division, Phone: 35336840
 
Study Board
Study Committee NSN
 
Course Scope
lectures40
practicals60
preparation100
supervision12
project work200

412