300018 Dif. Food safety, module 1

Details
Department of Veterinary Pathobiology   50 %
Department of Large Animal Sciences   50 %
Earliest Possible YearMSc. 1 year
DurationOne block
 
Credits9 (ECTS)
Course LevelMSc
 
ExaminationFinal Examination

oral examination


All aids allowed

Description of Examination: Mundtlig eksamination i projektrapport

Weight: 100%



7-point scale, internal examiner
 
Organisation of TeachingProjektbaseret, dvs. fælles og gruppevis udarbejdelse af øvelsesrapporter baseret på besøg i produktionsenheder med delvis studenterstyrede seminarer baseret på rapporterne.
 
Block PlacementBlok 3
Week Structure: Udenfor ugestruktur
 
Teaching LanguageDanish
 
Restrictions30
 
Areas of Competence the Course Will Address
Grundvidenskab:
Kendskab til funktionen som besætningsdyrlæge jf. gældende bekendtgørelser om sundhedsrådgivning.

Teknologi og produktion:
Viden om, hvorledes fødevaresikkerhedsmæssige vurderinger af produktionsenheder, f.eks. en besætning, gennemføres.

Etik og værdier:
Reflekterer over resultaterne af sundheds- og produktionsorienterede analyser af produktionsenheder i konkret helhedsorienteret rådgivning af beslutningstagere vedrørende fødevaresikkerhed under hensyntagen til begrænsninger givet af lovgivning og etik.
Reflekterer over husdyrproduktion i Danmark og betydningen af natur- og samfundsskabte produktionsbegrænsninger.
 
Course Objectives
Kurset skal bibringe de studerende kendskab til begreber og metoder i moderne husdyrproduktion af betydning for fødevaresikkerheden. Kursus er grundlagsskabende for valgfaget Veterinær Fødevaresikkerhed II og tager udgangspunkt i produktionsenheder, der holdes med et fødevaremæssigt erhvervs sigte. Endvidere vil de studerende under vejledning blive i stand til at foretage fødevaresikkerhedsmæssige vurderinger af produktionsenheder og udmønte disse i rådgivning.
 
Course Contents
Grundideen i kursus er, at de studerende sammen med underviserne opbygger fælles referencerammer ved at arbejde med konkrete produktionsenheder efter følgende grundmodel:
. Indledningsvis besøg i erhvervsmæssigt drevne produktionsenheder med hver af arterne fisk, fjerkræ, (malke)kvæg og svin efter en kort introduktion.
. Der udarbejdes øvelsesrapporter (Skabeloner for fødevaresikkerhedsmæssig vurdering af produktionsenheder og rådgivning af beslutningstagere) af alle kursister i fællesskab.
. Mindre grupper af studerende skal have ansvar for at gå i dybden med et delemne i rapporterne. Hver gruppe tildeles en vejleder.
. Hver gruppe fremlægger sit emne ved seminarer.
. Der afholdes et eller flere seminarer til beskrivelse af problematikken ved væsentlige fødevaresikkerhedsmæssige problemer ved de forskellige dyrearter.
. Der afholdes et eller flere seminarer til beskrivelse af helheden indenfor hver dyreart.
. Sidst i kursus lægges der vægt på at uddrage principper, der går på tværs af dyrearter.
. Eksamen er godkendelse af øvelsesrapport.

Med udgangspunkt i konkrete produktionsenheder vil de studerende i forbindelse med dette arbejde få praktisk og teoretisk viden om følgende emner:

. Sundheds- og velfærdsbegreber i husdyrproduktionen, herunder strategier for anvendelse af medicin
. Risikohåndtering
. Resistensudvikling i forbindelse med terapi i store besætninger
. Inventar, teknisk udstyr og dets anvendelse
. Staldklimaet
. Dyrevelfærd
. Foderrationer og fodring/udfodringssystemer
. Foderfabrikken, transport og hjemmeblandingsanlæg
. Produktionssystemer
. Hygiejne i produktionen
 
Teaching And Learning Methods
Forelæsning, præsentationer, besøg på virksomheder samt gruppearbejde
 
Learning Outcome
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder
 
Course Litterature
Adams & Moss (2000): Food Microbiology, udleverede artikler og noter til forelæsningerne.
 
Course Coordinator
Hanne Ingmer, hi@life.ku.dk, Department of Veterinary Pathobiology/Section for Microbiology, Phone: 35332773
 
Study Board
Study Committee V
 
Course Scope
practicals63
theoretical exercises63
preparation122

248