300019 Dif. Fødevaresikkerhed, modul 2

Detaljer
Inst. for Veterinær Patobiologi   70 %
Inst. for Produktionsdyr og Heste   5 %
Inst. for Fødevarevidenskab   25 %
Tidligst mulig placeringKandidat 2. år
VarighedTo blokke
 
Pointværdi23 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Mundtlig eksamination i projektrapport og pensum

Vægtning: 100%



7-trinsskala, intern censur
 
Rammer for undervisningProjektbaseret (gruppevis udarbejdelse af projektrapporter baseret på besøg i slagterier og forædlingsvirksomheder eller omfattende kædebetragtninger), forelæsninger, seminarer og øvelser
 
BlokplaceringBlok 3
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur

Blok 4
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
formiddag

 
UndervisningssprogDansk
 
Begrænset deltagerantal30
 
Kompetenceområder
Grundvidenskab:
Kendskab til almindeligt forekommende smitstoffer og toksiner i primærproduktionen, til mikroorganismers og kemiske stoffers skæbne i det eksterne miljø samt deres betydning for menneskers og dyrs sundhed.
Viden om redskaber til problemidentifikation og problemløsning i relation til fødevaresikkerhed.
Forståelse af for fødevaresikkerhed i den samlede produktionskæde.
Teknologi og produktion:
Anvende principper og metoder for fødevaresikkerhedsmæssige problemidentifikationer og -udredning.
Etik og værdier:
Reagere på fødevaremæssige problemstillinger, herunder foreslå korrigerende handlinger på baggrund af opstillede løsningsmodeller samt diskutere resultaterne i forbindelse med rådgivning af beslutningstagere i produktionsenhederne. Bedømme hvorvidt eksisterende og nye kontrolstrategier samt handlingsplaner er hensigtsmæssige til opfyldelsen af gældende bestemmelser.
 
Kursets målsætning
Kursets vil bibringe en forståelse for mikrobiologisk og toksikologisk fødevaresikkerhed i den samlede produktionskæde og i relation til det eksterne miljø samt give redskaber til problemidentifikation og problemløsning. Endvidere vil et teknologisk kendskab til animalske forarbejdningssystemer muliggøre udformningen af en risikovurdering samt opstilling af egenkontrol og korrigerende handlinger.
 
Kursusindhold
I kurset vil de studerende på baggrund af selvstændigt analysearbejde foretage fødevaresikkerhedsmæssige problemidentifikationer og på baggrund af opstillede løsningsmodeller foreslå korrigerende handlinger. Arbejdet vil tage udgangspunkt i en mikrobiologisk eller kemisk problemstilling og skal inddrage flere af de praktiske og teoretiske emner behandlet under differentieringsforløbet (se nedenfor). I forbindelse med den praktiske del vil de studerende endvidere skulle vælge og implementere nye analysemetoder til løsning af konkrete problemstillinger. Arbejdet afsluttes med en projektrapport.

De teoretiske og praktiske emner vil variere i omfang og vil udformes således, at aktuelle problemstillinger med relevans for faget vil kunne inddrages. Emnerne vil omfatte:
- Zoonoser og deres betydning i de forskellige produktioner, herunder forhold som er afgørende for kimreservoir, transmission og kliniske manifestationer samt forekomst og udvikling af antibiotikaresistens.
- Fødevarefordærvende bakterier og faktorer af betydning for kimreservoir, vækst og transmission.
- Påvisning og eftersporing af patogener, herunder praktisk kendskab til traditionelle og molekylærbiologiske metoder til påvisning og typning af mikroorganismer samt kendskab til epidemiologiske analysemetoder og principper for eftersporing.
- Toksiner, herunder metoder til vurdering af den kemiske fødevaresikkerhed hvor analytisk arbejde vil give indblik i mulighederne for at opspore kilder til forurening af foder og i stoffernes skæbne i fødevarekæden.
- Slagteprocessen og industriel forarbejdning vil give de studerende teknologisk indsigt i animalske forarbejdningssystemer og de vigtigste enhedsoperationer samt distribution og salg. Der vil blive lagt særlig vægt på mikrobiologiske problemstillinger relateret til hygiejnisk indretning af produktionsanlæg og virksomheder, hygiejnisk design af udstyr og rengørings- og desinfektionsrutiner.
- Kvalitetsstyring, herunder risikoanalyse, risikohåndtering og risikokommunikation samt udarbejdelsen af økonomisk rentable analyseprogrammer fra enkeltprøve-niveau til overordnede kvalitetssystemer til forebyggelse af fødevarebårne sygdomme i hele produktionskæden. Undervisningen vil tillige omfatte gældende regler og lovgivning indenfor kvalitetsstyringssystemer, miljøsystemer, akkrediterede laboratoriesystemer og regler for god produktionspraksis (GMP) samt auditeringsteknik.
- Samspil mellem den animalske fødevareproduktion og miljøet. Her vil hygiejnemæssige og toksikologiske problemstillinger vedrørende det ydre miljø's påvirkninger og samspil med fødevarekæden blive belyst. Vigtige elementer er mikroorganismers og kemiske stoffers skæbne i det eksterne miljø og deres betydning for menneskers og dyrs sundhed samt skæbne ved forskellige former for håndtering af affald.
- Lovgivning. I forbindelse med de enkelte kursuselementer vil relevant national og international lovgivning blive inddraget. Generelt vil de studerende få kendskab til nationale/internationale regler for fødevareproduktion og handel med fødevarer samt bestemmelser for fødevarers kvalitet og sammensætning. Desuden vil kurset bibringe de studerende kendskab til arbejdsprocedurer i den offentlige levnedsmiddelkontrol, nationalt samt internationalt samt principper i den fælles landbrugspolitik.
- Kommunikation/mediehåndtering/forbrugerholdninger. Kommunikationen strækker sig fra principper for uddannelse af personale i produktionskæden til hvorledes mediernes interesse for fødevaresikkerhedsproblemer håndteres. I forbindelse med forbrugerholdninger vil forsigtighedsprincippet blive belyst.
 
Undervisningsform
Projektbaseret undervisning baseret på forelæsninger, seminarer og øvelser
 
Målbeskrivelse
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder
 
Litteraturhenvisninger
Doyle et al, Food microbiolog, 2.ed ASM 2001 øvelsesvejledninger, noter til forelæsningerne, ISO og HACCP standarder,udleverede artikler
 
Kursusansvarlig
Hanne Ingmer, hi@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332773
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger115
praktiske øvelser115
forberedelse403
eksamen1

634