Inst. for Veterinær Patobiologi | |||||||||||
Tidligst mulig placering | Kandidat 1.år til Kandidat 2. år | ||||||||||
Varighed | En halv blok | ||||||||||
Pointværdi | 0.5 (ECTS) | ||||||||||
Kursustype | Kandidatkursus | ||||||||||
Eksamen | Løbende eksamen mundtlig eksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: 100% deltagelse i forelæsningerne bestået/ikke bestået, intern censur | ||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | 100 % fremmøde | ||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger og teoretiske øvelser. Hvert hold får 4 dage af hver 4 timers forelæsninger og øvelser. De studerende har forberedt sig på stoffet før fremmøde. Forelæsninger: Eftermiddag | ||||||||||
Blokplacering | Blok 1 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur, Eftermiddage 13-17 Blok 2 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur, Eftermiddage 13-17 Blok 3 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur, Eftermiddage 13-17 Blok 4 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur, Eftermiddage 13-17 Eftermiddage 13-17 | ||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||
Begrænset deltagerantal | Ingen | ||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||
Grundvidenskab: Viden om produktionsformers betydning i forhold til velfærd, sygdom, opdræt, sygdomsforebyggelse, sygdomsbekæmpelse, kvalitetssikringsprogrammer og zoonoseforebyggelse. Etik og værdier: erhverver sig et fagsprog med henblik på at kunne diskutere fiskesygdomme. | |||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||
I kurset opnås viden om moderne produktionsformer for opdrætsfisk. Der lægges vægt på fiskesygdommes biologi med fokus på isolering og identifikation af bakterielle, virale og parasitære patogener hos fisk. Den studerende opnår et basalt kendskab til fiskens anatomi, fysiologi og optimal ernæring, som gør den studerende i stand til at vurdere sundhedsforhold i en akvakulturbesætning. Desuden vil den studerende kunne anvise kontrolforanstaltninger, herunder behandling og forebyggende tiltag. | |||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||
Kursets indhold består af en forelæsningsrække over emnerne akvakultur, opdrætsteknik, fiskens anatomi, fiskens fysiologi, fiskeimmunologi og vaccination, fiskens ernæring, parasitære infektioner, bakterielle infektioner, virale infektioner og ernæringsbetingede sygdomme. Der gives i forelæsningerne anvisninger på mulige kontrolmetoder, herunder forebyggelse og behandling. Desuden gennemgås fiskeparasitters levnedsmiddelhygiejniske og zoonotiske betydning. | |||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||
Forelæsninger, teoretiske øvelser og demonstrationer | |||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder | |||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||
Buchmann, K. & Bresciani, J. (2001) An introduction to parasitic diseases of freshwater trout. DSR-Publishers, Frederiksberg. Poppe, T. (1999) Fiskehelse og Fiskesykdommer. Universitetsforlaget, Oslo, Norge Udleveret materiale. | |||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||
Kurt Buchmann, kub@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen f Virologi, Immunologi og Fiskesygdomme, Tlf: 35332700 | |||||||||||
Studienævn | |||||||||||
Studienævn V | |||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||
| |||||||||||