150541 Mikrobiologisk og kemisk fødevaresikkerhed

Detaljer
Inst. for Sygdomsbiologi
English titleMicrobial and Chemical Food Safety
Tidligst mulig placeringMaster udd. (efteruddannelse)
VarighedUdenfor blokstruktur
 
Pointværdi9 (ECTS)
KursustypeMaster udd. (efteruddannelse)
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen


uden hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: Der eksamineres i samlet pensum, men med udgangspunkt i afleveret projektrapport.

7-trinsskala, ekstern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenUdarbejdelse af projektrapport
 
Rammer for undervisningKurset afvikles næste gang januar-marts 2010. Undervisningsformen er forelæsninger, diskussioner og casearbejde ved to samlinger og selvstudie af udleveret materiale samt projektarbejde udenfor samlingerne.
 
BlokplaceringUdenfor blokstruktur
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Kursusindhold
I dette kursus undervises i velkendte såvel som nye zoonoser med fokus på at opnå detaljeret biologisk viden om disse organismer. Den nyeste viden indenfor udbredelse og transmissionsveje af disse zoonoser vil blive belyst samt deres evne til at fremkalde sygdom (virulens) hos forbrugeren. Endvidere vil kurset give et grundigt kendskab til de mikrobielle og molekylære principper, som danner grundlag for moderne molekylære metoder til påvisning og type-inddeling af mikroorganismer samt disse metoders anvendelse til forebyggelse og kontrol af mikrobiologisk forårsagede trusler mod forbrugersikkerhed. Dette inkluderer bl.a. principper indenfor genetik og DNA-teknologi, som ligger til grund for metoderne til identifikation og typebestemmelse af mikroorganismer samt den cellebiologi, der er nødvendig for forståelse af metoderne til bestemmelse af toksicitet og virulens. I den kemiske del af kurset behandles kemisk forurening af levnedsmidler, toksikologiske testmetoder, lovgivning vedr. tilsætnings-stoffer og restkoncentrationer; risikoanalyse og -håndtering.
 
Undervisningsform
Forelæsninger, diskussioner og cases i forbindelse med to samlinger på LIFE. Derudover er der selvstudie af udleveret skriftligt materiale, samt projektarbejde indenfor kursets overordnede problemstillinger. Afslutningsvis afleveres en projektrapport.
 
Målbeskrivelse
Formålet med kurset er at give de studerende kendskab til moderne principper for forebyggelse og kontrol af mikrobiologisk og kemisk forsagede trusler mod forbrugersikkerhed.

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

Viden
. Udvise overblik over aktuelle og potentielle zoonoser
. Udvise overblik over karakteristiske biologiske problemstillinger for væsentligste zoonoser
. Nævne moderne påvisnings- og typningsmetoder og beskrive deres anvendelse i udbrudseftersporing og kontrol
. Redegøre for principper for fastlæggelse af acceptabel daglig indtagelse af kemiske substanser
. Redegøre for principper bag toksikologiske testmetoder
. Redegøre for principper bag metoder til bestemmelse af virulens.

Færdigheder
. Formidle viden om moderne metoder der ligger bag risikoforebyggelse, kontrol og udbrudseftersporing af mikrobiologisk og kemisk forårsagede trusler mod forbrugersikkerhed
. Anvende viden om zoonoser til analyse af fødevaresikkerhed i hele produktionskæder fra jord til bord

Kompetencer
. Vurdere sikkerhedsmæssige problemstillinger i fødevareproduktion
. Arbejde selvstændigt med en valgt problemstilling indenfor fødevaresikkerhed
 
Litteraturhenvisninger
Der udleveres kompendium indeholdende relevant skriftligt materiale indefor kursets fagområde.
 
Kursusansvarlig
Lone Brøndsted, lobr@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332764
 
Deltagerbetaling
16.250 Dkr
 
Studienævn
Studienævn MSN (Master, diplom)
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger40
teoretiske øvelser8
projektarbejde100
forberedelse99
eksamen0.5

247.5