240024 Mikrobielle interaktioner

Detaljer
Inst. for Sygdomsbiologi   34 %
Inst. for Jordbrug og Økologi   33 %
Inst. for Plantebiologi og Bioteknologi   33 %
English titleMicrobial Interactions
Tidligst mulig placeringBachelor 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig og mundtlig eksamen

Portfolio eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Eksamen består dels af en mundtlig præsentation af en opgave udformet i en gruppe og forsvaret så bedømmelse af hver enkelt person er mulig, dels af en essayopgave på maksimalt 2 sider, som udformes over 3 dage på baggrund af given problemstilling. De mundtlige forsvar er placeret løbende i forbindelse med undervisningen.

Vægtning: Essayopgave: 50% Mundtlig præsentation af opgave stillet som del af undervisningen: 50%



7-trinsskala, intern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenEn forudsætning for indstilling til den afsluttende essayopgave er at er at den studerende mundligt har forsvaret en opgave i løbet af kursus.
 
Rammer for undervisningForelæsninger, studenter præsentationer, case studier og kollokvier.
 
BlokplaceringBlok 4
Ugestruktur: A

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerMicrobiologi for Biotek eller tilsvarende kundskaber inden for Mikrobiologi
 
Begrænset deltagerantalIngen
 
Kursusindhold
I forbindelse med kurset vil de studerende få kendskab til egenskaber hos mikroorganismer som ligger til grund for deres evne til at interagere med og eventuelt bekæmpe andre mikroorganismer, f.eks. fremstilling af signalstoffer, toxiner og antimikrobielle stoffer, der er af interesse for bioteknologien. Tilsvarende vil de studerende blive bekendte med egenskaber, der gør mikroorganismer i stand til at optræde som patogener overfor planter eller dyr/mennesker. De studerende vil få kendskab til generelle principper for komplekse regulatoriske systemer, der regulerer metabolitproduktion og patogenesitetsfaktorer i bakterier.

Under de patogene mikroorganismer vil repræsentative organismer blive behandlet med fokus på de overordnede principper, som betinger deres udnyttelse af individuelle nicher i værtsdyret eller planten. Ved interaktioner med enten planter eller dyr vil disse værters svar på kontakt med mikrobielle patogener endvidere blive belyst. Der vil især blive fokuseret på initiering af det inflammatoriske respons hos pattedyr.
 
Undervisningsform
Undervisningen vil bestå af forelæsninger, studenter præsentationer samt en blanding af case-studier og kollokvier. Disse præsentationer baseres på gruppearbejde hvor primær litteratur indgår i udformningen af præsentationerne.
 
Målbeskrivelse
Kursus giver en basal forståelse for, hvorledes mikroorganismer og svampe interagere med hinanden og med dyr og planter, de metoder, der anvendes til at studere disse, samt betydningen af interaktionerne i forhold til mikroorganismernes biologi og sygdom hos dyr og planter.

Når kursus er færdigt forventes den studerende at kunne:

Viden:
. Beskrive de molekylære mekanismer som ligger til grund for bakterier og mikrosvampe interaktioner med hinanden og med andre organismer.
. Beskrive hvorledes ovenstående har betydning for mikroorganismernes økologi og for udvikling af sygdom hos dyr og mennesker.
. Beskrive de molekylære mekanismer der er involveret i dyr og planters reaktioner på interaktioner med mikroorganismer.

Færdigheder:
. Forklare de biologiske omstændigheder, der betinger ovenstående interaktioner, herunder hvilke strukturelle og genetiske komponenter der indgår, disses sammensætning og hvorledes ekspression og syntese principielt kan regulere i forskellige organismer.
. Vurdere hvorledes den tilegnede viden kan indgå i bekæmpelse af skadevoldere og mikrobielle smitstoffer.
. Reflektere over de etiske aspekter ved brug af bioteknologi til bekæmpelse af skadevoldere og mikrobielle smitstoffer.

Kompetencer:
. Udforme en selvstændige besvarelse under brug af fagets metoder på spørgsmål formuleret inden for kursusemnerne.
. Diskutere og formidle centrale problemstillingers videnskabelige og samfundsmæssige betydning til fagfæller og ikke specialister.
 
Kursusansvarlig
John Elmerdahl Olsen, jeo@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332784
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger32
kollokvier48
forberedelse101
eksamen25

206