260005 Basal husdyrernæring og fysiologi

Detaljer
Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab
English titleBasic Animal Nutrition and Physiology
Tidligst mulig placeringBachelor 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Mundtlig eksamination. Besvarelse af spørgsmål stillet i relation til hovedemner behandlet i de enkelte kursusuger (der trækkes ét hovedemne til eksamen, og der er afsat tid til forberedelse).

Vægtning: Eksamen: 100%



bestået/ikke bestået, intern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenGodkendt præsentation ved et ugentlig seminar.
 
Rammer for undervisningForelæsninger, øvelser og kursusrapport. Undervisningen meddeles på dansk og engelsk.
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: A
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerBiokemi og Produktionsdyrenes anatomi og fysiologi
 
Begrænset deltagerantalIngen
 
Kursusindhold
Kurset omfatter beskrivelse af næringsstoffer, næringsstoffernes absorption, transport og fordeling i organismen, omsætning og balance i de ekstracellulære næringsstofpuljer, omsætning og udnyttelse af protein, fedt og energi i hele den intakte organisme. Den hormonale regulering af omsætningen i næringsstof- og vævspuljerne, vækstens, laktationens og reproduktionsprocessernes fysiologi og immunologi. Der lægges vægt på de betydeligste husdyrproduktioner samt familiedyr og dyrenes reaktioner på deres nærmiljø. Den principielle baggrund for bestemmelse af energi- og næringsbehov og fastsættelse af normer for næringsforsyning til forskellige livsytringer gennemgås. Der gives et grundigt kendskab til fodermidlers sammensætning og deres egnethed i relation til fodersammensætning, -teknologi, -konservering og -hygiejne. Der gives grundlag for rationsvurdering og -anvendelse med relation til produktkvalitet, ressourceforbrug, sundhed og miljø. Kurset er en nødvendig forudsætning for Tema: Husdyrvidenskab 1.
 
Undervisningsform
Den skemalagte undervisning benyttes gennem hele semestret til kombinerede forelæsninger og teoretiske øvelser. Der vil under øvelserne blive lagt op til, at opgaverne diskuteres og løses I grupper. Ved ugentlige kollokvier fremlægges og diskuteres løsningen af de teoretiske øvelser. Ved hvert ugentligt kollokvium vil grupperne på skift skulle fremlægge løsningsforslag og virke som opponenter. Hver gruppe skal have godkendt deres fremlæggelse og deres opponent indsats for at kunne indstilles til eksamen. Kursus afsluttes med en individuel mundtlig eksamination.
 
Målbeskrivelse
Viden:
- Skal kunne demonstrere grundlæggende kendskab til fodermidlers sammensætning og egnethed til husdyr og familiedyr.
- Skal kunne demonstrere grundlæggende kendskab til næringsstofomsætning, samt udnyttelse af næringsstoffer og energi til forskellige livsytringer (vækst, reproduktion, laktation og ægproduktion).
- Skal kunne demonstrere grundlæggende kendskab til fysiologiske processer ved forskellige livsytringer.

Færdigheder:
- Skal kunne vurdere foders anvendelighed til husdyr.
- Skal kunne forklare de fysiologiske og ernæringsmæssige faktorer, der påvirker vækst, reproduktion, laktation og ægproduktion.
- Skal kunne forklare grundlæggende principper vedrørende fastlæggelse af næringsstofbehov og normer til forskellige livsytringer.

Kompetencer:
- Skal selvstændigt kunne identificere og tilegne sig den nødvendige videnskabelige information til løsning af fagets problemstillinger.
- Skal kunne formidle faglige problemstillinger til fagfæller.

Kriterier for vurdering af målopfyldelse:
For at bestå kurset skal den studerende ved den mundtlige eksamen kunne redegøre for væsentlige elementer i fodermidlers anvendelighed og næringsværdi til drøvtyggere, enmavede pattedyr og fugle, herunder de grundlæggende ernæringsmæssige og fysiologiske principper for appetitregulering og foderoptagelse, næringstoffordøjelighed, absorption, kvantitativ omsætning, udnyttelse og behov for næringsstoffer og energi til forskellige livsytringer.
 
Litteraturhenvisninger
- Chwalibog, André: Næringsværdi og Næringsbehov. Samfundslitteratur, 2006.
- Cunningham:Textbook of Veterinary Physiology. 3rd Edition. Saunders, 2002
- Hvelplund, T., Nørgaard, P.: Kvægets Ernæring og Fysiologi. DJF rapport Husdyrbrug nr. 53 (bind 1) og 54 (bind 2). 2003.
- McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A. Animal Nutrition. Longman.
 
Kursusansvarlig
Christopher Harold Knight, chkn@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Veterinær Fysiologi & Biokemi, Tlf: 35332566
Anne-Helene Tauson, aht@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Husdyrernæring, Tlf: 35333039
André Chwalibog, ac@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Husdyrernæring, Tlf: 35333044
Peder Nørgaard, pen@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Husdyrernæring, Tlf: 35333033
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger37
teoretiske øvelser32
projektarbejde135
eksamen2

206