270032 Pato- and Nutritional Physiology, Diet Therapy

Details
Department of Human Nutrition
Earliest Possible YearMSc. 1 year
DurationOne block
 
Credits15 (ECTS)
Course LevelMSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination


Written Exam in Lecturehall

All aids allowed

Description of Examination: 4 timers skriftlig auditorieeksamen med opgaver i teoretisk pensum, samt en case.

Weight: 100%



7-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
14 April 2010
 
Requirement For Attending ExamI kursusforløbet afleveres to gruppebaserede, skriftlige rapporter om delemner indenfor henholdsvis absorbtion og ekskretion. Skal godkendes før eksamen.
 
Organisation of TeachingForelæsninger og øvelser.
 
Block PlacementBlok 3
Week Structure: A

Blok 3
Week Structure: B
 
Teaching LanguageDanish
 
Optional PrerequisitesGennemgået kurserne i Kostindtag og ernæringsfysiologi, samt Kost og sygdomsforebyggelse, eller dertil svarende pensum.
 
Restrictions30
 
Course Contents
Patofysiologi og kliniske manifestationer ved lidelser i mave-tarm-kanal, lunger, nyrer, hjerte, knogler m.v. og effekten heraf på omsætningen af mad/næringsstoffer. Metaboliske sygdomme og terapien heraf. Ernæringsterapi ved stress-metabolisme, cancer, kirurgi, dialyse og andre situationer, hvor denne terapiform forekommer.
 
Teaching And Learning Methods
Forelæsninger 2-3 gange ugentlig ved ansatte og eksterne specialister. Teoretiske, case-baserede øvelser relateret til forelæsningerne med afsluttede diskussion med underviser. Desuden 2-4 individuelle rapporter om et udvalg af kroppens normale funktioner og dertil knyttet patofysiologi.
 
Learning Outcome
Kurset præsenterer sammenhænge mellem sygdommes indflydelse på ernæringstilstand og metabolisme af næringsstoffer, ernæringsmæssige konsekvenser af sygdom og muligheder for påvirkning af sygdomsforløbet hos den enklte patient gennem ernæringsterapi.

Viden:
- Beskrive basale sammenhænge i kroppens funktioner, herunder de enkelte organers betydning for omsætningen af næringssfoffer
- beskrive sygdomsprocessers påvirkning af de enkelte organers omsætning af næringssfoffer og deres funktion
- udvise overblik over sygdomme, der hyppigt ses på hospitalerne
- nævne væsentlige træk i patofysiologien bag disse
- sammenfatte grundlaget for stress-metabolisme.
- referere principper for lægelige behandlingsmetoder

Færdigheder:
- forklare interaktioner mellem fysiologiske systemer og de basale træk i cellers funktion.
- forklare ernæringsrelevante ændringer i fysiologien under sygdom, i særlig grad ved svær sygdom, hvor stofskiftet er ændret markant.
- analysere en sygehistorie med hensyn til de ernæringsrelevante aspekter

Kompetencer:
- anvende principperne til tværfagligt at kunne deltage i diskussion af den enkelte patients situation
- diskutere sygdommenes indflydelse på ernæringsbehov
- tage ansvar for opstart og opfølgning af programmer til sekundær forebyggelse.
- selvstændigt kunne varetage ernæringsterapi, d.v.s.
a. planlægge ernæringsterapi, med kost, med sondeernæring eller intravenøs ernæring
b. monitorere den ernæringsmæssige målopfyldelse for den enkelte patient
c. tilpasse ernæringsplaner i relation til udviklingen i sygdommen
 
Course Litterature
Shills: Modern Nutrition in health and disease, 10. ed, 2006
Kumar & Clark: Clinical Medicine, 6.ed, 2005
 
Course Coordinator
Jens Kondrup, jeko@life.ku.dk, Department of Human Nutrition/Clinical Nutrition, Phone: 35332491
Jens Rikardt Andersen, jra@life.ku.dk, Department of Human Nutrition/Clinical Nutrition, Phone: 35332504
 
Study Board
Study Committee LSN
 
Course Scope
lectures36
theoretical exercises112
project work60
preparation200
examination4

412