270071 Eksperimentel ernæringsfysiologi

Detaljer
Institut for Human Ernæring
English titleExperimental Nutrition Physiology
Tidligst mulig placering
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenLøbende eksamen

skriftlig og mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Eksamen er en individuel bedømmelse af den studerendes mundtlige fremlæggelse af projekter samt indleverede projektrapporter.

bestået/ikke bestået, intern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenGodkendelse af grupperapporter
 
Rammer for undervisningPraktiske øvelser, studenterseminarer
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: A
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerKurset 270087 Dietary Intake and Nutrition Physiology skal være bestået eller følges samtidig med kurset.
 
Begrænset deltagerantal60 - Kurset er forbeholdt studerende på uddannelserne Human Ernæring og Klinisk Ernæring.
 
Kursusindhold
Gennemgang af praktisk anvendelse af energiomsætning og målemetoder i indirekte kalorimetri-metoder. Gennemgang og praktisk anvendelse af antropometriske målinger. Gennemgang og praktisk anvendelse af forskellige biokemiske målinger, herunder blod- og urinparametre.
Gennemgang af vejet kostregistrering, fødevarefrekvensskema og 24-timers recall, som metoder til bestemmelse af næringsstofindtag på gruppe- og individ niveau.

 
Undervisningsform
Kurset omfatter 1 skemamodul ugentligt med praktiske øvelser. De studerende skal i grupper planlægge og udføre nogle praktiske øvelser, samt efterfølgende bearbejde og sammenskrive data i rapport eller abstrakt form. Desuden skal de studerende mundtlig præsenterer resultater i en afsluttende konference. I de praktiske øvelser laves målinger og analyser på de studerende selv eller på de studerendes eget blod, urin m.v.
 
Målbeskrivelse
Viden:
Kendskab til målemetoder til bestemmelse af energi- og makronæringsstofomsætning. Kendskab til metoder til bestemmelse af næringsstofstatus og energibehov. Kendskab til biomarkører og antropometriske mål til vurdering af ernæringsstatus. Kendskab til metoder til bestemmelse af næringsstofindtag og status

Færdigheder:
Redegøre teoretisk for indtag og omsætning af energi og næringsstoffer samt vurdere de anvendte metoder, der ligger til grund herfor. Redegøre både teoretisk og praktisk for anvendeligheden af biomarkører ved bestemmelse af næringsstofstatus.

Kompetancer:
Diskutere metoder til der anvendes til måling og vurdering af næringsstofindtag, status og energibehov.
 
Litteraturhenvisninger
Shils, M.E., Shike, M. Ross, A.C., Caballero, B., Cousins, R.J.: Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed., Williams & Wilkins, Baltimore 2005.
Nordic Nutrition Recommendations 2004, 4th ed.
Gibson RS. Principles of Nutritional Assessment 2. edition, 2005. Oxford University Press.
Danskernes Kostvaner: http://www.foedevarestyrelsen.dk/FDir/Publications/2002010/Rapport.pdf
Desuden anvendes supplerende materiale i form af artikler, noter, m.m.

 
Kursusansvarlig
Susanne Gjedsted Bügel, shb@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Sygdomsforebyggende ernæring, Tlf: 35332490
Nikolaj Ture Gregersen, ntg@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Forebyggelse og behandling af overvægt - appetit o, Tlf: 35332696
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger14
teoretiske øvelser47
forberedelse145

206