Institut for Human Ernæring | |||||||||||
English title | Experimental Nutrition Physiology | ||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||
Kursustype | Kandidatkursus | ||||||||||
Eksamen | Løbende eksamen skriftlig og mundtlig eksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Eksamen er en individuel bedømmelse af den studerendes mundtlige fremlæggelse af projekter samt indleverede projektrapporter. bestået/ikke bestået, intern censur | ||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | Godkendelse af grupperapporter | ||||||||||
Rammer for undervisning | Praktiske øvelser, studenterseminarer | ||||||||||
Blokplacering | Blok 1 Ugestruktur: A | ||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||
Anbefalede forudsætninger | Kurset 270087 Dietary Intake and Nutrition Physiology skal være bestået eller følges samtidig med kurset. | ||||||||||
Begrænset deltagerantal | 60 - Kurset er forbeholdt studerende på uddannelserne Human Ernæring og Klinisk Ernæring. | ||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||
Gennemgang af praktisk anvendelse af energiomsætning og målemetoder i indirekte kalorimetri-metoder. Gennemgang og praktisk anvendelse af antropometriske målinger. Gennemgang og praktisk anvendelse af forskellige biokemiske målinger, herunder blod- og urinparametre. Gennemgang af vejet kostregistrering, fødevarefrekvensskema og 24-timers recall, som metoder til bestemmelse af næringsstofindtag på gruppe- og individ niveau. | |||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||
Kurset omfatter 1 skemamodul ugentligt med praktiske øvelser. De studerende skal i grupper planlægge og udføre nogle praktiske øvelser, samt efterfølgende bearbejde og sammenskrive data i rapport eller abstrakt form. Desuden skal de studerende mundtlig præsenterer resultater i en afsluttende konference. I de praktiske øvelser laves målinger og analyser på de studerende selv eller på de studerendes eget blod, urin m.v. | |||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||
Viden: Kendskab til målemetoder til bestemmelse af energi- og makronæringsstofomsætning. Kendskab til metoder til bestemmelse af næringsstofstatus og energibehov. Kendskab til biomarkører og antropometriske mål til vurdering af ernæringsstatus. Kendskab til metoder til bestemmelse af næringsstofindtag og status Færdigheder: Redegøre teoretisk for indtag og omsætning af energi og næringsstoffer samt vurdere de anvendte metoder, der ligger til grund herfor. Redegøre både teoretisk og praktisk for anvendeligheden af biomarkører ved bestemmelse af næringsstofstatus. Kompetancer: Diskutere metoder til der anvendes til måling og vurdering af næringsstofindtag, status og energibehov. | |||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||
Shils, M.E., Shike, M. Ross, A.C., Caballero, B., Cousins, R.J.: Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed., Williams & Wilkins, Baltimore 2005. Nordic Nutrition Recommendations 2004, 4th ed. Gibson RS. Principles of Nutritional Assessment 2. edition, 2005. Oxford University Press. Danskernes Kostvaner: http://www.foedevarestyrelsen.dk/FDir/Publications/2002010/Rapport.pdf Desuden anvendes supplerende materiale i form af artikler, noter, m.m. | |||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||
Susanne Gjedsted Bügel, shb@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Sygdomsforebyggende ernæring, Tlf: 35332490 Nikolaj Ture Gregersen, ntg@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Forebyggelse og behandling af overvægt - appetit o, Tlf: 35332696 | |||||||||||
Studienævn | |||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||
| |||||||||||