300037 Bacteriology and Mycology

Details
Department of Veterinary Disease Biology
Earliest Possible YearBSc. 2 year
DurationOne block
 
Credits6 (ECTS)
Course LevelBSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination

Practical Examination


Written Exam in Lecturehall

Some Aid allowed

Description of Examination: Eksamen består af en skriftlig del på 3 timer og en praktisk-skriftlig del på 1 time i form af præparater med tilhørende spørgsmål af relevans for diagnostik.

Weight: Der er tale om én eksamen med samlet bedømmelse.



7-point scale, external examiner

Dates of Exam:
25 June 2010
 
Organisation of TeachingForelæsninger og praktiske øvelser. Der vil være tre parallelle øvelseshold. To hold har øvelser om formiddagen (kl. 8.30-11.30) og et hold har øvelser om eftermiddagen (kl. 13.30-16.30). Forelæsninger foregår i perioden mellem kl. 11.40 og 13.20.
 
Block PlacementBlok 4
Week Structure: Udenfor ugestruktur
Øvelser afvikles efter særlig plan

 
Teaching LanguageDanish
 
Optional PrerequisitesBiologisk basiskursus Veterinært basiskursus
 
RestrictionsIngen
 
Course Contents
I den teoretiske undervisning prioriteres systematik, morfologi, fysiologi/biokemi, forekomst og økologi, herunder sygdomsdeterminanter, produktions- og sygdomsmæssig betydning på et overordnet plan, påvisning og identifikation (direkte og indirekte diagnostik) af bakterier, mykoplasmer, chlamydia og mikrosvampe. I den praktiske undervisning indøves relevante diagnostiske principper og metoder.
 
Teaching And Learning Methods
Forelæsninger og praktiske øvelser, hvor de studerende på grundlag af relevante prøvematerialer indøver diagnostik af veterinært relevante bakterier og svampe.
 
Learning Outcome
Kursets hovedmålsætning er at give en teoretisk og praktisk indføring i basal og anvendt viden inden for fagområderne veterinær bakteriologi og mykologi, herunder diagnostiske laboratoriemetoder.

Når kurset er gennemgået forventes den studerende at kunne:

Viden:
- Beskrive hvilke bakterier og mikrosvampe der har veterinær- og fødevarehygiejnisk betydning.
- Beskrive hvorledes bakterier og mikrosvampe er opbygget, lever og udveksler genetisk materiale.
- Beskrive hvordan bakterier kan blive resistente mod antibiotika og hvilken klinisk og samfundsmæssig betydning dette har.
- Beskrive hvilke mekanismer de vigtigste veterinær- og fødevarehygiejnisk relevante bakterier og mikrosvampe anvender i forbindelse med infektioner og intoksikationer.
- Beskrive principperne i almindelige laboratoriemetoder og udvalgte hurtigmetoder til diagnostik af bakterier og mikrosvampe.

Færdigheder:
- Forklare og formidle for fagfæller og ikke specialister hvilken betydning veterinær- og fødevarehygiejnisk relevante bakterier og mikrosvampe har for sygdom hos dyr og mennesker.
- Gennemføre en diagnostisk undersøgelse af et prøvemateriale fra dyr med henblik på at fastlægge den sandsynlige årsag til sygdom.
- Bestemme om en bakterie er resistent overfor et antibiotikum.
- Anvende computerstøttede diagnostiske værktøjer.

Kompetencer:
- Selvstændigt tage del i diagnostik af bakterier i klinisk praksis.

 
Course Litterature
P.J.Quinn, B.K.Markley, M.E.Carter, W.J.Dennelly and F.C.Leonard: Veterinary microbiology and microbial disease. Blackwell Science Ltd., ISBN 0-632-05525-1

B.Aalbæk og K. Pedersen Mikrobiologisk teknik, 3. udgave, 2003, DSR forlag

Almen mikrobiologi: N. Høiby (ed.) Basal og klinisk mikrobiologi, 2 udg., FADL's forlag, 1998, ISBN 87-7749-176-9
 
Course Coordinator
Bent Aalbæk, baal@life.ku.dk, Department of Veterinary Disease Biology/Section for Microbiology, Phone: 35332781
 
Study Board
Study Committee V
 
Course Scope
lectures25
practicals75
examination4
preparation61

165