150542 Risikoanalyse af fødevarebårne kontaminanter

Detaljer
Ansvarligt institutInstitut for Human Ernæring

English TitleRisk Analysis in Microbial and Chemical Food Safety
Tidligst mulig placeringMaster udd. (efteruddannelse)
VarighedUdenfor blokstruktur
 
Pointværdi9 (ECTS)
 
KursustypeMaster udd. (efteruddannelse)
Specialiseringmodul på Masteruddannelse i Fødevarekvalitet og -sikkerhed, specialisering i fødevaresikkerhed.
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen


kun visse hjælpemidler
Projektrapporten.


Beskrivelse af eksamen: Ved eksamen fremlægges kort dele af rapporten. Der kan eksamineres i hele rapportarbejdet samt det øvrige pensum.

Vægtning: Mundtlig eksamen 100%



7-trinsskala, ekstern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenAflevering af projektrapport.
 
Rammer for UndervisningKurset afvikles næste gang april-juni 2012, med tilmeldingsfrist 15. februar 2012 - følg med på uddannelsens hjemmeside: www.life.ku.dk/mfks. Kurset består af forelæsninger samt teoretiske og praktiske øvelser.
 
BlokplaceringUdenfor blokstruktur
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Kursusindhold
Kurset vil give en tværfaglig tilgang til risikoanalyse indenfor fødevaresikkerhed. Risikoanalyse er et internationalt anerkendt koncept og et centralt beslutningsværktøj for risikohåndtører, fx myndigheder og producenter, til vurdering af fødevaresikkerhed og fastlæggelse af principper for fremtidens forbrugerbeskyttelse. Risikoanalysen består af tre komponenter: Risikovurdering, risikohåndtering og risikokommunikation. Risikovurderingen er den videnskabelige, strukturerede og systematiske proces, der har til formål at analysere de potentielle sundhedsskadelige effekter og konsekvenser af kemiske stoffer eller mikroorganismer i fødevarer.

Fokus i undervisningen vil lægges på risikovurdering, men risikohåndtering og beslutningstagning, herunder økonomiske overvejelser, samt risikokommunikation, risikoopfattelse og accept blandt forskellige interessenter vil også blive præsenteret og diskuteret. De studerende vil vælge to case studier (fx Listeria i røget laks eller bly i fisk), på hvilke de vil udføre en (simple) risikovurdering, herunder identificere de nødvendige data. På grundlag af risikovurderingen, vil de blive bedt om at fremlægge forslag til forebyggelse og bekæmpelse af strategier, herunder drøftelse af andre faktorer, som fx risikoopfattelse, etiske og økonomiske spørgsmål, som skal indgå i beslutningsprocessen. Endelig vil metoder til kommunikation af resultater og konsekvenser blive drøftet.

Tilegnelsen af kvalifikationer vil bygge på den nyeste viden indenfor overvågning og kontrol af fødevarebårne sygdomme, herunder anvendelsen af analytiske og epidemiologiske metoder til påvisning af smittekilder, kortlægning af smitteveje og disses relative betydning. En mindre del af kurset vil omhandle eftersporing af humane fødevarebårne sygdomsudbrud.
 
Undervisningsform
Der er 2 plus 2x3 undervisningsdage med holdundervisning på Danmark Tekniske Universitet (DTU). Undervisningen består af et forelæsningsprogram efterfulgt af praktiske øvelser, som bl.a. vil danne grundlag for projektrapport dvs. de studerende arbejde med deres case studier parallelt med undervisningsforløbet. Der lægges op til, at projektrapporten udarbejdes af en gruppe på 3-4 studerende, evt. individuelt. Case studierne - et mikrobiologisk og et kemisk/toksikologisk emne - skal godkendes af kursuskoordinatoren, som knytter en faglig vejleder til de studerende.
 
Målbeskrivelse
Målet med modulet er at gøre deltagerne fortrolige med principperne for overvågning og risikoanalyse af fødevarebårne sygdomme og give dem redskaber til at identificere, analysere og håndtere aktuelle nationale og internationale problemstillinger i relation til fødevaresikkerhed.

Viden:
Den studerende vil efter dette modul kunne:
.redegøre for de internationale principper for kemisk og mikrobiologisk risikoanalyse dvs. risikovurdering, risikohåndtering og risikokommunikation.
.redegøre for hvordan risikoanalysen udføres i praksis.
.have kendskab til principperne for overvågning og kontrol af forekomsten af kemiske stoffer og mikroorganismer i hele fødevareproduktionskæden
.vide hvordan overvågningsdata anvendes i risikovurdering.
.have overblik over metoder til identificering, analyse og eftersporing af fødevarebårne sygdomsudbrud

Færdigheder
Kandidater vil efter dette modul kunne anvende de tillærte redskaber og metoder til at
.Identificere potentielle fødevarerisici
.Analysere relevante data (fx overvågningsdata fra dyr, fødevarer og mennesker) med henblik på risikovurdering, samt identificering og eftersporing af smittekilder og smitteveje
.Deltage aktivt i vurdering og håndtering af mikrobiologiske fødevarebårne risici
.Kommunikere resultaterne af mikrobiologiske og epidemiologiske analyser samt risikoanalyser til forskellige grupper, herunder myndigheder, erhverv og forbrugere.
.Deltage aktivt i eftersporing af humane fødevarebårne sygdomsudbrud

Kompetencer
Kandidater vil efter dette modul kunne
.reagere på aktuelle fødevaresikkerhedsmæssige problemstillinger i og udenfor Danmark, herunder
.foreslå yderligere undersøgelser eller iværksættelse af tiltag med henblik på at sikre effektiv smitteeftersporing, forebyggelse og kontrol samt
.diskutere resultaterne i relevante fora.
 
Litteraturhenvisninger
Liste over udvalgt relevant litteratur, herunder pensumstof, vil være tilgængelig via Campusnet. Dette indbefatter artikler, kompendier, PowerPoint-præsentationer og lign. De studerende vil desuden få en et-årig licens til risikoanalyse programmet @Risk.
 
Kursusansvarlig
Tine Marianne Hald, tiha@food.dtu.dk, Institut for Human Ernæring/Fødevaresociologi, Tlf: 3528
 
Deltagerbetaling
Pris: 16.250 kr
 
Studienævn
Studienævn MSN (Master, diplom)
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger35
teoretiske øvelser10
praktiske øvelser20
projektarbejde117
forberedelse60
vejledning4
eksamen1

247