150570 Fødevarebioteknologi

Detaljer
Ansvarligt institutInstitut for Fødevarevidenskab

English TitleFood Biotechnology
Tidligst mulig placeringMaster udd. (efteruddannelse)
VarighedUdenfor blokstruktur
 
Pointværdi6 (ECTS)
 
KursustypeMaster udd. (efteruddannelse)
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen


uden hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 7-trinsskala, intern censur
 
UndervisningssprogDansk
 
Kursusindhold
Kurset inddeles i korterer temaer, primært bestående af forelæsninger og laboratoriedemonstrationer. Herefter udarbejdes mindrer teoretisk/praktisk projektopgaver relateret til specifikke problemstillinger af relevans for de studerende.
 
Undervisningsform
Kurset består af forelæsninger og laboratoriedemonstrationer samt mindrer teoretisk/praktisk projektopgaver relateret til specifikke problemstillinger af relevans for de studerende.
 
Målbeskrivelse
DNA teknologi og mikrobiel identifikation
Indledningsvist gennemgås grundlæggende principper indenfor cytologi, genetik og DNA-teknologi af såvel pro- som eukaryote mikroorganismer. Metoder til identifikation og typebestemmelse af mikroorganismer vil blive demonstreret i teori og praksis. Metoder til påvisning af GMO i råvarer og fødevarer vil blive gennemgået.

Fermenteringsteknologi, starterkulturer og enzymologi
Grundlæggende teknikker inden for fermenteringsteknologi vil blive gennemgået i teori og praksis. Anvendelse af starterkulturer i produktion af fødevarer vil blive gennemgået. Potentielle anvendelsesmuligheder af biokonserverende kulturer samt pre- og probiotika diskuteres ligesom væsent-lige aspekter indenfor enzymologi vil blive gennemgået.

Systembiologi, dyrkningsfrie analyseteknikker og cellekulturer
"System biology" herunder DNA og proteinsekventering, bioinformatik, micro-array teknologi samt andre metoder til transkriptom- og proteomanalyse vil blive gennemgået og så vidt muligt de-monstreret. Udvalgte DNA/RNA baserede metoder til dyrkningsfri analyse af kom-plekse mikropopulationer vil blive gennemgået og demonstreret. Desuden vil grundlæggende prin-cipper for dyrkning af cellekulturer vil blive gennemgået.


 
Litteraturhenvisninger
Kursus litteraturen består primært af udleverede undervisningsmateriale.
 
Kursusansvarlig
Rene Lametsch, rla@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekemi, Tlf: 353-33483
 
Studienævn
Studienævn MSN (Master, diplom)
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger10
praktiske øvelser4
forberedelse60
eksamen1
projektarbejde90

165