Ansvarligt institut | Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab | ||||||||||||
English Title | Basic Animal Nutrition and Physiology | ||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 2. år | ||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Bachelorkursus | ||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen mundtlig eksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Mundtlig eksamination. Besvarelse af spørgsmål stillet i relation til hovedemner behandlet i de enkelte kursusuger (der trækkes ét hovedemne til eksamen, og der er afsat tid til forberedelse). Vægtning: Eksamen: 100% bestået/ikke bestået, intern censur | ||||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | Godkendt præsentation ved et ugentlig seminar. | ||||||||||||
Rammer for Undervisning | Forelæsninger, øvelser og kursusrapport. Undervisningen meddeles på dansk og engelsk. | ||||||||||||
Blokplacering | Blok 1 Ugestruktur: A | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | Biokemi og Produktionsdyrenes anatomi og fysiologi | ||||||||||||
Begrænset deltagerantal | Ingen | ||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
Kurset omfatter beskrivelse af næringsstoffer, næringsstoffernes absorption, transport og fordeling i organismen, omsætning og balance i de ekstracellulære næringsstofpuljer, omsætning og udnyttelse af protein, fedt og energi i hele den intakte organisme. Den hormonale regulering af omsætningen i næringsstof- og vævspuljerne, vækstens, laktationens og reproduktionsprocessernes fysiologi og immunologi. Der lægges vægt på de betydeligste husdyrproduktioner samt familiedyr og dyrenes reaktioner på deres nærmiljø. Den principielle baggrund for bestemmelse af energi- og næringsbehov og fastsættelse af normer for næringsforsyning til forskellige livsytringer gennemgås. Der gives et grundigt kendskab til fodermidlers sammensætning og deres egnethed i relation til fodersammensætning, -teknologi, -konservering og -hygiejne. Der gives grundlag for rationsvurdering og -anvendelse med relation til produktkvalitet, ressourceforbrug, sundhed og miljø. Kurset er en nødvendig forudsætning for Tema: Husdyrvidenskab 1. | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
Den skemalagte undervisning benyttes gennem hele semestret til kombinerede forelæsninger og teoretiske øvelser. Der vil under øvelserne blive lagt op til, at opgaverne diskuteres og løses I grupper. Ved ugentlige kollokvier fremlægges og diskuteres løsningen af de teoretiske øvelser. Ved hvert ugentligt kollokvium vil grupperne på skift skulle fremlægge løsningsforslag og virke som opponenter. Hver gruppe skal have godkendt deres fremlæggelse og deres opponent indsats for at kunne indstilles til eksamen. Kursus afsluttes med en individuel mundtlig eksamination. | |||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||
Viden: - Skal kunne demonstrere grundlæggende kendskab til fodermidlers sammensætning og egnethed til husdyr og familiedyr. - Skal kunne demonstrere grundlæggende kendskab til næringsstofomsætning, samt udnyttelse af næringsstoffer og energi til forskellige livsytringer (vækst, reproduktion, laktation og ægproduktion). - Skal kunne demonstrere grundlæggende kendskab til fysiologiske processer ved forskellige livsytringer. Færdigheder: - Skal kunne vurdere foders anvendelighed til husdyr. - Skal kunne forklare de fysiologiske og ernæringsmæssige faktorer, der påvirker vækst, reproduktion, laktation og ægproduktion. - Skal kunne forklare grundlæggende principper vedrørende fastlæggelse af næringsstofbehov og normer til forskellige livsytringer. Kompetencer: - Skal selvstændigt kunne identificere og tilegne sig den nødvendige videnskabelige information til løsning af fagets problemstillinger. - Skal kunne formidle faglige problemstillinger til fagfæller. Kriterier for vurdering af målopfyldelse: For at bestå kurset skal den studerende ved den mundtlige eksamen kunne redegøre for væsentlige elementer i fodermidlers anvendelighed og næringsværdi til drøvtyggere, enmavede pattedyr og fugle, herunder de grundlæggende ernæringsmæssige og fysiologiske principper for appetitregulering og foderoptagelse, næringstoffordøjelighed, absorption, kvantitativ omsætning, udnyttelse og behov for næringsstoffer og energi til forskellige livsytringer. | |||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||
- Chwalibog, André: Næringsværdi og Næringsbehov. Samfundslitteratur, 2006. - Cunningham:Textbook of Veterinary Physiology. 3rd Edition. Saunders, 2002 - Hvelplund, T., Nørgaard, P.: Kvægets Ernæring og Fysiologi. DJF rapport Husdyrbrug nr. 53 (bind 1) og 54 (bind 2). 2003. - McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A. Animal Nutrition. Longman. | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Christopher Harold Knight, chkn@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Veterinær Fysiologi & Biokemi, Tlf: 353-32566 Anne-Helene Tauson, aht@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Husdyrernæring, Tlf: 353-33039 André Chwalibog, ac@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Husdyrernæring, Tlf: 353-33044 Peder Nørgaard, pen@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Husdyrernæring, Tlf: 353-33033 | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn NSN | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||