260015 Tema: Husdyrvidenskab 1

Detaljer
Ansvarligt institutInstitut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab   95 %
Fødevareøkonomisk Institut   5 %

English TitleThematic Course: Animal Science
Tidligst mulig placeringBachelor 3. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi15 (ECTS)
 
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig og mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Mundtlig eksamination i projektrapport og pensum.

Vægtning: 100%



7-trinsskala, ekstern censur
 
Rammer for UndervisningForelæsninger og projektarbejde
 
BlokplaceringBlok 2
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur, Kursusansvarlig fremlægger plan for undervisningens afholdelse ved kursusstart
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger260005 Basal husdyrernæring og fysiologi
260026 Husdyranatomi og -fysiologi
 
Begrænset deltagerantalIngen
 
Kursusindhold
Kurset er bygget omkring udarbejdelse af et projekt, som består af en fysiologisk og ernæringsmæssig analyse af foderplaner og næringsstofomsætning for definerede modeldyr med definerede genetiske egenskaber (dyreart, race) og under definerede produktions-/miljøbetingelser. Modeldyrene skal omfatte en drøvtygger, et enmavet herbivort huspattedyr og et fjerkræ/carnivort dyr.
Analysen skal give indsigt i følgende hovedspørgsmål:
Hvilke fysiologiske og ernæringssmæssige faktorer er begrænsende for husdyrenes præstation i form af mælk, vækst (kød, fysisk arbejde) og æg under givne fodrings- og produktions-/nærmiljøforhold?
Hvordan fordøjes, absorberes, omsættes og udnyttes næringsstoffer i organismen, og hvilken regulering ligger til grund for ændringer i næringsstofomsætning og dermed livsytringernes størrelse?
Hvordan er sammenhængen mellem livsytringernes størrelse og dyrenes behov for næringsstofforsyning og hvilken rolle spiller dyrets genetiske egenskaber i den sammenhæng?
Disse spørgsmål er væsentlige med henblik på at kunne optimere præstationen udfra en biologisk synsvinkel.
Ved afslutning af kurset skal den studerende dermed kunne foretage en fysiologisk og ernæringsmæssig vurdering af foderplaner og udarbejde simple modeller til vurdering af næringsstofomsætning og præstation under forskellige produktions-/nærmiljøforhold og under hensyntagen til dyrets fysiologiske tilstand og genetiske egenskaber.
Temaet er således en nødvendig forudsætning for studerende, som senere ønsker at arbejde med husdyrvidenskab og husdyrproduktion.
 
Undervisningsform
Ved kursets start danner deltagerne projektgrupper af 4-6 studerende, og baggrund og formål med temaprojektet udarbejdes. Gruppedannelse, valg og beskrivelse af projektet foregår i første kursusuge. Projektarbejdet tager udgangspunkt i et væsentligt husdyrhold valgt af gruppen. Emnet bearbejdes kvalitativt og kvantitativt med de relevante ernærings- og fysiologiske redskaber, der er opnået i studieforløbet. Projektbeskrivelsen består af baggrund og formål, herunder definition af modeldyr af drøvtyggere, enmavede herbivore huspattedyr og fjerkræ/carnivore dyr, samt deres livsytringer, produktions-/nærmiljøforhold og dyrenes genetiske egenskaber. Projektarbejdet indebærer en fysiologisk og ernæringsmæssig vurdering af opstillede foderplaner, og vurdering af fodringens betydning for livsytringernes størrelse og sammensætning under hensyntagen til dyrenes genetiske anlæg og det omgivende miljø. Projektarbejdet resulterer i en rapport, der dokumenter de opnåede kvalifikationer indenfor fagområdets væsentligste discipliner. Den afsluttende mundtlige eksamination foregår på basis af den udarbejdede rapport og det til grundliggende pensum.
 
Målbeskrivelse
Viden
. Skal kunne demonstrere kendskab til de fodervurderingssystemer, der anvendes ved planlægning og vurdering af fodertildelingen til drøvtyggere, enmavede herbivore huspattedyr og fjerkræ/carnivore dyr
. Skal kunne demonstrere kendskab til de egenskaber ved fodermidler der bestemmer deres ernæringsmæssige egenskaber
. Skal kunne demonstrere kendskab til de fysiologiske processer, der ligger til grund for vækst, reproduktion, laktation og ægproduktion og den regulering, der ligger til grund for livsytringernes størrelse
. Skal kunne demonstrere kendskab til hvordan næringsstoffer fordøjes og omsættes i organismen hos drøvtyggere, enmavede herbivore huspattedyr og fjerkræ/carnivore dyr
. Skal kunne definere behov for næringsstoffer og energi til forskellige livsytringer

Færdigheder
. Skal kunne analysere hvilke fysiologiske og ernæringsmæssige faktorer, der begrænser præstationen i form af mælk, vækst (kød), reproduktion og/eller æg i et givet husdyrhold under givne fodrings- og nærmiljøforhold
. Skal kunne reflektere over sammenhængen mellem livsytringernes størrelse, dyrenes behov for næringsstofforsyning og hvilken rolle dyrets genetiske egenskaber og det omgivende miljø spiller i den sammenhæng
. Skal kunne anvende fysiologiske og ernæringsmæssige principper til sammenstilling af næringsstofforsyning i henhold til definerede målsætninger for præstation under forskellige produktions-/nærmiljøforhold og i forhold til dyrenes genetiske baggrund

Kriterier for vurdering af målopfyldelse
For at bestå kurset skal den studerende ved den mundtlige eksamen kunne:
. redegøre for de grundlæggende principper for evaluering af fodermidlers ernæringsmæssige værdi
. sammensætte en rimelig foderplan og vurdere kvaliteten af sådanne udfra fysiologiske og ernæringsmæssige principper
. demonstrere grundlæggende kendskab til det fysiologiske fundament for regulering af livsytringernes størrelse
. udarbejde simple modeller til beskrivelse af den kvantitative næringsstofomsætning og præstation under forskellige produktions-/nærmiljøforhold og under hensyntagen til dyrets fysiologiske tilstand og genetiske egenskaber
 
Litteraturhenvisninger
1. Chwalibog A: Næringsværdi og Næringsbehov. Samfundslitteratur, 2008
2. Cunningham: Textbook of Veterinary Physiology. 4th Edition. Elsevier, 2007
3. Ellis AD & Hill J: Nutritional Physiology of the horse. Nottingham Univ. Press, 2005
4. Hvelplund T & Nørgaard P: Kvægets Ernæring og Fysiologi. DJF rapport Husdyrbrug nr. 53 (bind 1). 2003
5. Larbier & Leclerq: Nutrition and feeding of poultry. Nottingham Univ Press, 1994
6. Kyriazakis (1999): A quantitative biology of the pig. CABI Publishing (optryk ved Samfundslitteratur)
7. McDonald P et al.: Animal Nutrition. 6th ed. Prentice Hall, 2002
8. Strudsholm F & Sejrsen K: Kvægets ernæring og fysiologi. DJF rap. Husdyrbrug nr. 54 (bind 2). 2003
9. Strudsholm F et al.: Danske fodernormer til kvæg., Fodermiddeltabel. Rapport 84, Landskontoret for kvæg, 1999
10. Strudsholm F et al.: Fodermiddeltabel. Sammensætning af fodermidler til kvæg, rapport 91, Landskontoret for kvæg, 2000
 
Kursusansvarlig
Mette Benedicte Olaf Nielsen, mon@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Husdyrernæring, Tlf: 353-33065
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger50
projektarbejde280
vejledning80
eksamen2

412