Responsible Department | Department of Large Animal Sciences
50 % Department of Basic Animal and Veterinary Sciences 50 % | ||||||||||||||||
Duration | One block | ||||||||||||||||
Credits | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||||
Level of Course | BSc | ||||||||||||||||
Examination | Final Examination oral examination All aids allowed Description of Examination: mundtlig eksamen Weight: 100% pass/fail, internal examiner | ||||||||||||||||
Requirement for Attending Exam | Godkendelse af tre ud af fire projektopgaver. | ||||||||||||||||
Organisation of Teaching | Undervisningen indeholder forelæsninger, øvelser, ekskursioner samt projektarbejde som afsluttes med afholdelse af et seminar | ||||||||||||||||
Block Placement | Blok 2 Week Structure: A | ||||||||||||||||
Language of Instruction | Danish | ||||||||||||||||
Restrictions | Ingen | ||||||||||||||||
Course Content | |||||||||||||||||
Kurset giver en introduktion til hold af familiedyr med fokus på hund, kat og hest. Der gives en introdukton til adfærdsmæssige, avlsmæssige, fodringsmæssige og etiske problemstillinger i relation til hold og pasning af familiedyr samt til en forståelse af udviklingen af relationer mellem mennesker og dyr. Kursets indhold falder i fire blokke: Menneske-dyr relationer og Etik & Lovgining Introduktion til identifikation og analyse af etiske problemstillinger i tilknytning til forskellige former for hold af familiedyr. I relation til de dyreetiske overvejelser præsenteres dyreværnslovgivning og anden relevant lovgivning. Endelig inddrages samfundsvidenskabeligt baseret viden om relationerne mellem mennesker og dyr. Etologi Introduktion til etologiske grundbegreber. Videre diskussion af motivation og adfærdssystemer, især inden for aggression og social adfærd/kommunikation. Gennemgang af basal indlæringsteori og dens betydning for træning. Fodermidler, fodring og foderrationer: Introduktion til fodermidler og deres egenskaber. Diskussion af fodermidlernes brug til fodring af forskellige typer familiedyr og sammensætning af foderrationer til dyr i forskellige livsfaser og anvendelsessammenhænge under hensyntagen til dyrenes sundhed. Avl og genetik Grundlæggende forhold vedrørende avl af henholdsvis hund, kat og hest gennemgås. Der gives et overblik over avlens omfang og organisation for de enkelte dyrearter. Særlige forhold vedrørende avl i små populationer, indavl og intensiv brug af få hanner berøres. Avlsmål samt anvendelsen af individuel eller indeksbaseret selektion diskuteres. Det påtænkes at gennemføre ekskursion til henholdsvis en hundekennel, et hestestutteri og/eller et foderstoffirma. | |||||||||||||||||
Teaching and learning Methods | |||||||||||||||||
Undervisningen indeholder forelæsninger, øvelser, ekskursioner og projektarbejde. Sidstnævnte afsluttes med afholdelse af et seminar. | |||||||||||||||||
Learning Outcome | |||||||||||||||||
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne: Viden: - Beskrive forskellige etiske teorier - Kende til dyreværnslovgivning og anden relevant lovgivning - Kende til forskning vedrørende relationer mellem mennesker og dyr - Kende til etologiske begreber, især indenfor motivation og indlæring - Forstå de grundlæggende forudsætninger for avl med familiedyr - Redegøre for problemstillinger forbundet med avl i små populationer - Beskrive principper vedrørende pratisk fodring af familiedyr Færdigheder: - Anvende etiske teorier på problemstillinger vedrørende hold og opdræt af familiedyr - Analysere spørgsmål i relation til familiedyr med indragelse af viden om etik, lovgivning og relationer mellem mennesker og dyr - Beregne indavl ud fra simple stamtavler - Vurdere effekten af specifikke avlsplaner - Anvende konditionering til enklere træning af dyr. - Vurdere forskellige fodermiders egnethed til forskellige dyr -Vurdere fodring i henhold til dyrart og dyrenes brug - Kompetencer: - Diskutere faglige problemstillinger i et etisk og samfundsmæssigt perspektiv - Diskutere motivationens betydning for normal og unormal adfærd. - Diskutere avlsmål i relation til etiske overvejelser - Disktuere den langsigtede betydning af fodring for dyrenes velfærd og sundhed - Selvstændigt identificere og tilegne sig den nødvendige videnskabelige information til løsning af fagets problemstillinger. - Formidle struktureret faglig information | |||||||||||||||||
Course Literature | |||||||||||||||||
Der er ingen decideret lærebog der dækker hele kurset, men læsestof udleveres i god tid af underviserne undervejs. | |||||||||||||||||
Course Coordinator | |||||||||||||||||
Hanne Helene Hansen, han@life.ku.dk, Department of Large Animal Sciences/Production and Health, Phone: 353-33083 | |||||||||||||||||
Study Board | |||||||||||||||||
Study Committee NSN | |||||||||||||||||
Work Load | |||||||||||||||||
| |||||||||||||||||