Responsible Department | Department of Food Science | ||||||||||||||
Earliest Possible Year | BSc. 2 year to MSc. 2 year | ||||||||||||||
Duration | Outside schedule | ||||||||||||||
Credits | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||
Level of Course | Joint BSc and MSc | ||||||||||||||
Examination | Final Examination written examination All aids allowed Description of Examination: Bedømmelse af projektrapport, hvori det angives hvad den enkelte studerende har bidraget med til rapporten. Weight: Rapport 100 % pass/fail, internal examiner | ||||||||||||||
Requirement for Attending Exam | Min. 80% fremmøde til kurset, samt mundtlig præsentation af projektopgave | ||||||||||||||
Organisation of Teaching | 14 aftener á 2 1/2 time på fast ugedag. Forelæsninger, diskussioner, projektseminarer | ||||||||||||||
Block Placement | Blok 1 Week Structure: Udenfor ugestruktur, Starter ca.1. september og slutter ca. 15. december Blok 2 Week Structure: Udenfor ugestruktur, Starter ca.1. september og slutter ca. 15. december | ||||||||||||||
Language of Instruction | Danish | ||||||||||||||
Restrictions | Ingen | ||||||||||||||
Course Content | |||||||||||||||
Der er i dag stor videnskabelig indsigt i fødevarers kemi, mikrobiologi og næringsværdi, samt kroppens behov for næringsstoffer. Vi har udviklet avanceret teknologi til fremstilling af fødevarer, og til måling af deres egenskaber og kvalitet. Mad og Samfund er et supplement til den naturvidenskabelige specialviden begrundet i behovet for et mere helhedsorienteret syn på levnedsmiddelproduktionens og madens rolle i samfundet. Kurset omhandler madkvalitet og madkultur i bred forstand, d.v.s. vores holdning til dyrkning af afgrøder og dyreetik, hvordan vi oparbejder maden, og hvad vi spiser og ikke spiser af mad i forskellige lande afhængigt af landenes geografi og klima, og befolkningens historie, religion, etniske sammensætning og international påvirkning, samt under hvilke omstændigheder vi indtager maden. Madkultur er som andre kulturelle udtryk foranderlig over tid og sted. Kursets hovedtema kan variere fra år til år, og emnerne formidles af flere forskellige interne og eksterne eksperter. | |||||||||||||||
Teaching and learning Methods | |||||||||||||||
Kurset er baseret på forelæsninger og diskussionsoplæg fra eksperter både fra universiteter og fra erhvervet indenfor aktuelle områder. På baggrund af disse oplæg indgår diskussioner mellem kursusdeltagerne og oplægsholderne. Deltagelse i disse diskussioner er essentielt for udbyttet af kurset, samt som oplæg til projektrapporterne. Kurset henvender sig bredt til samtlige studerende ved KVL, som arbejder direkte eller indirekte med levnedsmidler. Desuden bliver kurset udbudt til eksterne studenter gennem Åbent Universitet De studerende udarbejder en kursusopgave i grupper på 3-4 studerende på basis af oplæg fra kursuslederen, og projektet fremlægges for de øvrige kursusdeltagere ved seminar i slutningen af kurset. | |||||||||||||||
Learning Outcome | |||||||||||||||
Formålet med kurset er at de studerende får en forståelse for råvarer, mad og måltider set i en madkulturel sammenhæng - både nationalt og internationalt. Madkultur er forholdet mellem mad og mennesker udtrykt gennem måden vi omgås mad på, hvad vi vælger at spise og ikke spise, hvordan vi behandler mad fra råvare til ret, samt hvordan, med hvem og under hvilke omstændigheder mad indtages i et samfund. Madkultur omhandler således, hvorfor vi spiser som vi gør. Efter end kursus skal den studerende være i stand til: Viden - have viden om, hvordan fødevarevalg, oparbejdning af fødevarer, samt spisemønstre i forskellige samfund afhænger af tilgængelighed af aktuelle råvarer, traditioner, teknologisk udstyr, etiske holdninger, samt religiøse og kulturelle spiseregler. Færdigheder - skal kunne beskrive, hvordan kulturelle værdier og etiske principper har indflydelse på spiseregler i forskellige befolkningsgrupper. - skal kunne beskrive konkrete eksempler på, hvordan begrebet madkvalitet og den mad forbrugerne vælger at spise er under stadig forandring afhængigt af kulturelle ændringer i samfundet. Kompetancer - skal kunne rådgive levnedsmiddelvirksomheder om fødevarer til nationale og internationale markeder på baggrund af viden om etiske og andre madkulturelle forhold i bred forstand. | |||||||||||||||
Course Literature | |||||||||||||||
Aktuel litteratur anvises løbende under kurset. | |||||||||||||||
Course Coordinator | |||||||||||||||
Åse Solvej Hansen, aah@life.ku.dk, Department of Food Science/Quality and Technology, Phone: 353-33241 | |||||||||||||||
Study Board | |||||||||||||||
Study Committee LSN | |||||||||||||||
Work Load | |||||||||||||||
| |||||||||||||||