270086 Sygdom og kost

Detaljer
Ansvarligt institutInstitut for Human Ernæring

English TitleDisease and Diet
Tidligst mulig placeringKandidat 1.år til Kandidat 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
 
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: 3 timers skriftlig eksamen i basal epidemiologi, patofysiologiske mekanismer, der kan påvirkes af næringsstoffer samt grundlæggende principper for ernæringsterapi.

Vægtning: Basal epidemiologi vil blive vægtet med 15-25%



7-trinsskala, intern censur

Eksamensdatoer:
28. januar 2011
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenGodkendelse af 1 skriftlig grupperapport (STATA-rapport) i den epidemiologiske del af Evidence, Diet and Health - 270081
 
Rammer for UndervisningForelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser. Placeres delvis samtidigt med HE kursus: Evidence, Diet and Health - 270081
 
BlokplaceringBlok 2
Ugestruktur: B
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger270087 
270071 
Nutrition physiology (tidligere 270087 og 270070) og Experimental nutrition physiology (tidligere 270071)
 
Begrænset deltagerantalIngen
 
Kursusindhold
I de første uger følger de studerende de epidemiologiske forelæsninger og øvelser i kursus 'Evidence, Diet and Health - 270081'. Sideløbende, og i de sidste uger, følger de studerende forelæsninger og øvelser i cellulære patofysiologiske mekanismer samt de grundlæggende principper for ernæringsterapi.
 
Undervisningsform
Forelæsninger, teoretiske øvelser
 
Målbeskrivelse
Kurset giver en basal forståelse af epidemiologiske begreber og metoder. De studerende følger de epidemiologiske forelæsninger og øvelser i kursus 'Evidence, Diet and Health - 270081'.
På grundlag af sammenhængen mellem ernæringstilstand og sygdomsforløb giver kurset desuden en forståelse af basale cellulære patofysiologiske mekanismer, som kan påvirkes af næringsstoffer hos syge (f.eks. inflammation, immunfunktion, muskelfunktion, kræft, sårheling) samt de grundlæggende principper for ernæringsterapi. Forudsætter omfattende ernæringsmæssig grundviden.

Når kurset er afsluttet forventes de studerende at kunne

Viden
- definere epidemiologi og kausalitet.
- forklare begreberne bias, konfounders, chance, styrke, validitet, generaliserbarhed.
- redegøre for grundlæggende patofysiologi og metabolisme af makronæringsstoffer i relation til inflammation, immunfunktion, muskelfunktion, kræft, sårheling (stress-metabolisme), herunder at skelne denne patofysiologi og metabolisme fra langvarig faste.
- redegøre for metoder til beregning eller skøn over energi- og proteinbehov hos syge.
- redegøre for ernæringsformer til syge (kost, sondeernæring, intravenøs ernæring).
Færdigheder
- vurdere validiteten af studier vedr. sammenhæng mellem ernæringstilstand og sygdomsforløb.
- teoretisk overblik over samspillet mellem stress-metabolisme, ernæringsbehov og valg af kostform.
Kompetencer
- diskutere evidensen for kausal sammenhæng mellem ernæringstilstand og sygdomsforløb.
- udarbejde en "basis-kostplan" til en underernæret patient og til en patient med stress-metabolisme.
 
Kursusansvarlig
Jens Kondrup, jeko@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Klinisk og eksperimentel ernæring, Tlf: 353-32491
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger40
teoretiske øvelser40
forberedelse96
eksamen30

206