270086 Disease and Diet

Details
Responsible DepartmentDepartment of Human Nutrition

Earliest Possible YearMSc. 1 year to MSc. 2 year
DurationOne block
 
Credits7.5 (ECTS)
 
Level of CourseMSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination


Written Exam in Lecturehall

All aids allowed

Description of Examination: 3 timers skriftlig eksamen i basal epidemiologi, patofysiologiske mekanismer, der kan påvirkes af næringsstoffer samt grundlæggende principper for ernæringsterapi.

Weight: Basal epidemiologi vil blive vægtet med 15-25%



7-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
28 January 2011
 
Requirement for Attending ExamGodkendelse af 1 skriftlig grupperapport (STATA-rapport) i den epidemiologiske del af Evidence, Diet and Health - 270081
 
Organisation of TeachingForelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser. Placeres delvis samtidigt med HE kursus: Evidence, Diet and Health - 270081
 
Block PlacementBlok 2
Week Structure: B
 
Language of InstructionDanish
 
Optional Prerequisites270087 
270071 
Nutrition physiology (tidligere 270087 og 270070) og Experimental nutrition physiology (tidligere 270071)
 
RestrictionsIngen
 
Course Content
I de første uger følger de studerende de epidemiologiske forelæsninger og øvelser i kursus 'Evidence, Diet and Health - 270081'. Sideløbende, og i de sidste uger, følger de studerende forelæsninger og øvelser i cellulære patofysiologiske mekanismer samt de grundlæggende principper for ernæringsterapi.
 
Teaching and learning Methods
Forelæsninger, teoretiske øvelser
 
Learning Outcome
Kurset giver en basal forståelse af epidemiologiske begreber og metoder. De studerende følger de epidemiologiske forelæsninger og øvelser i kursus 'Evidence, Diet and Health - 270081'.
På grundlag af sammenhængen mellem ernæringstilstand og sygdomsforløb giver kurset desuden en forståelse af basale cellulære patofysiologiske mekanismer, som kan påvirkes af næringsstoffer hos syge (f.eks. inflammation, immunfunktion, muskelfunktion, kræft, sårheling) samt de grundlæggende principper for ernæringsterapi. Forudsætter omfattende ernæringsmæssig grundviden.

Når kurset er afsluttet forventes de studerende at kunne

Viden
- definere epidemiologi og kausalitet.
- forklare begreberne bias, konfounders, chance, styrke, validitet, generaliserbarhed.
- redegøre for grundlæggende patofysiologi og metabolisme af makronæringsstoffer i relation til inflammation, immunfunktion, muskelfunktion, kræft, sårheling (stress-metabolisme), herunder at skelne denne patofysiologi og metabolisme fra langvarig faste.
- redegøre for metoder til beregning eller skøn over energi- og proteinbehov hos syge.
- redegøre for ernæringsformer til syge (kost, sondeernæring, intravenøs ernæring).
Færdigheder
- vurdere validiteten af studier vedr. sammenhæng mellem ernæringstilstand og sygdomsforløb.
- teoretisk overblik over samspillet mellem stress-metabolisme, ernæringsbehov og valg af kostform.
Kompetencer
- diskutere evidensen for kausal sammenhæng mellem ernæringstilstand og sygdomsforløb.
- udarbejde en "basis-kostplan" til en underernæret patient og til en patient med stress-metabolisme.
 
Course Coordinator
Jens Kondrup, jeko@life.ku.dk, Department of Human Nutrition/Clinical Nutrition, Phone: 353-32491
 
Study Board
Study Committee LSN
 
Work Load
lectures40
theoretical exercises40
preparation96
examination30

206