300002 Basic Nutrition

Details
Responsible DepartmentDepartment of Basic Animal and Veterinary Sciences

Earliest Possible YearBSc. 3 year
DurationOne block
 
Credits5 (ECTS)
 
Level of CourseBSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination


All aids allowed

Description of Examination: Skriftlig gruppeopgave hvor den enkelte studerendes bidrag klart fremgår

pass/fail, internal examiner
 
Requirement for Attending Exam80% af rapporterne skal afleveres og godkendes
 
Organisation of TeachingForelæsninger og teoretiske øvelser med varierende placering formiddag / eftermiddag
 
Block PlacementBlok 1
Week Structure: Udenfor ugestruktur
 
Language of InstructionDanish
 
Optional PrerequisitesBiologisk basiskursus, Veterinært grundkursus, Patobiologisk grundkursus
 
RestrictionsIngen. Forbeholdt veterinærstuderende.
 
Course Content
Kvantitativ beskrivelse af de forskellige dyrearters fordøjelse og omsætning af energi- og næringsstoffer til forskellige livsytringer (ex. vedligehold, vækst, reproduktion, laktation). Baggrund for bestemmelse af energi- og næringsstofbehov og -normer for produktions- og familiedyr kombineret med et grundlæggende kendskab til egnede fodermidler for disse dyr, herunder påvirkning af produktkvalitet. Beskrivelse af fodermidlernes kemiske sammensætning og værdi, karakteristiske egenskaber og risiko for indhold af uønskede eller ernæringsskadelige stoffer. Vurdering af standardfoderplaner også i relation til ernæringens betydning som årsag til sygdom samt brug af diæter i forbindelse med forskellige lidelser.

 
Teaching and learning Methods
Forelæsninger og øvelser med vejledning samt arbejde i grupper med opgaver og cases.
 
Learning Outcome
Viden
- Beskrive grundlæggende principper vedrørende fastlæggelse af næringsbehov til raske og syge dyr.
- Udpege væsentlige faktorer af betydning for den kvantitative energi- og næringsstofomsætning.
- Nævne karakteristiske ernæringsmæssige egenskaber ved typisk anvendte fodermidlerne.
- Identificere egnede fodermidler til produktions- og familiedyr.

Færdigheder
- Anvende ernæringsmæssige og fodringsmæssige principper, begreber og metoder til vurdering af standardfoderplaner, diæter og sammenhæng mellem ernæring og sygdom.
- Vurdere foders anvendelighed til produktions- og familiedyr.
- Analysere forhold vedrørende sygdomsforebyggende ernæring.
- Formidle grundlaget for diætik af hunde og katte.

Kompetencer
- Samarbejde med andre rådgivere om ernæring af produktionsdyr.
- Selvstændigt tage ansvaret for rådgivning af ernæring af familiedyr.

Kriterier for vurdering af målopfyldelse.

For at bestå Basal Ernæring skal den studerende ud fra oplysninger om en given diæts sammensætning som et minimum kunne beregne indholdet af energi og næringsstoffer i diæten ved hjælp af relevante fodermiddel- og normtabeller samt vurdere diætens egnethed til et givet hus- eller familiedyr, herunder vurdere om diæten overholder de gængse normer for den pågældende dyreart ved en given livsytring samt mulige konsekvenser for dyrets sundhed. Der lægges vægt på en korrekt anvendelse af fagets termer og forståelse for samspillet mellem ernæring, fysiologi og mave-tarmkanalens opbygning hos de enkelte arter, herunder vurdering af fodermidlers egnethed, samt kendskab til metoder til fastlæggelse af dyrs energi- og næringsstofbehov.

 
Course Literature
Vil foreligge senest 1 måned før kursusstart
 
Course Coordinator
Jan Elnif, je@life.ku.dk, Department of Basic Animal and Veterinary Sciences/Animal Nutrition, Phone: 353-33041
 
Study Board
Study Committee V
 
Work Load
lectures63
theoretical exercises58
preparation4.5
examination12

137.5